Bijuterie arhitecturală ajunsă pericol pentru locuitorii din Calafat. Hotelul Carpați, de la hotel de elită al Doljului la o ruină care a început să cadă bucată cu bucată

Hotelul Carpați se numără printre cele mai vechi clădiri din Calafat. Este primul hotel contruit în localitate. Pus pe picioare în perioada 1904-1907,  din cea mai frumoasă piesă arhitecturală din Dolj la vremea aceea, a ajuns o ruină din care zilnic se rup bucăți. 

Clădirea a fost ridicată și a aparținut familiei Marincu. De-a lungul timpului, proprietatea a trecut pe la mai mulți proprietari, niciunul dintre ei nemanifestând un real interes pentru salvarea ei. Trecerea anilor a lăsat semne și hotelul a ajuns acum, după mai bine de 100 de ani de existență, să fie un pericol pentru localnicii din Calafat. Cărămizile și tencuiala se desprind și cad pe trotuarul ce altădată adăpostea terasa plină de turiști a hotelului, turiști atrași și de faptul că hotelul avea orchestră proprie. Cupola hotelului, grandioasă și extrem de frumoasă, s-a prăbușit peste clădire, existând în orice moment pericolul ca aceasta să ajungă pe trotuar sau pe șoseaua circulată din zonă.


"Este unul dintre primele două hoteluri contruite în Calafat. Este un hotel cum nu există în Craiova. Cupola hotelului, ca să o dai jos și să o pui la loc, mai bine contruiești încă un hotel. A început să pice din pacate" , a declarat Dragoș Andreescu, grafician.


Înainde de a se numi Carpați, clădirea s-a numit Hotel - Restaurant Ioniță Marincu, după numele celui care a ridicat-o. Chiar și Primăria Calafat a încercat să cumpere hotelul însă fără șanse de izbândă.


"Am propus în ședința de Consiliu Local să cumpărăm noi hotelul. Un miliard cerea proprietarul de la Brașov pe ea, dar nu m-am înțeles cu consilierii și a căzut această idee. Noi dacă îl luam puteam să îl realibilităm cu fonduri europene. L-am avut pe lista de investiții anul trecut. Aș fi vrut să fac un centru de zi pentru persoanele vârstnice, cu birouri, cabinete medicale, cu locuri unde să își petreacă timpul liber" , a declarat Lucian Ciobanu.


În acest moment hotelul se află în proprietatea unui investitor din Brasov care nu vrea să-l reabiliteze, ci mai degrabă poartă discuții cu a altă persoană din Calafat pentru a vinde clădirea mai departe și a scăpa de ea.

Sursa Foto: Monumente pierdute, Madalin Chipirlin

Adauga comentariu