Caz incredibil în Dolj. O aberație legală face ca o femeie imobilizată la pat să nu beneficieze de însoțitor, în timp ce ciobanul satului primește și indemnizație de handicap și însoțitor. Omul se plimbă nestingherit cu caprele pe uliță, pe banii statului

Situația greu de înțeles a apărut în localitatea Mischii. O întreagă comunitate este revoltată de faptul că o femeie de 50 de ani care a rămas cu o semipareză în urma unui atac vascular cerebral nu a primit dreptul de a avea însoțitor. Pe de altă parte, un alt sătean, aflat și el în evidențe cu handicap, are parte de toate beneficiile legale ale unei persoane imobilizate, deși se deplasează singur, în văzul tuturor.

Florentina Cebuc este imobilizată la pat, nu se poate îngriji singură și nu poate ajunge nici măcar la toaletă, dar a fost încadrată cu grad de handicap accentuat. Criteriile stricte ale legii fac ca această încadrare să nu îi dea dreptul de a beneficia de un însoțitor, adică o persoană care să primească indemnizație pentru a o ajuta în permanență.

Singurul sprijin al femeii este soțul acesteia, un bărbat care a renunțat la serviciu pentru a o îngriji.

“De când a avut accidentul, soția mea nu poate rămâne nicio clipă nesupravegheată. Îi sunt mereu aproape pentru orice ar avea nevoie. Îi dau să mănânce și să bea asemenea unui copil mic, o spăl și îi schimb scutecul. Ca să o scot afară sau să o duc la medic, trebuie să o târăsc. O țin de brațe și îi împing picioarele cu picioarele mele. A trebuit să o duc în acest fel la medici și la fiecare comisie de evaluare. Dacă nu ar avea ajutor, nu știu ce s-ar putea întâmpla cu ea sau cu orice alt bolnav ca ea.”, ne-a povestit cu lacrimi în ochi George Cebuc, soțul femeii.

De cealaltă parte este Ștefan Firu, căprarul satului, un bărbat de 60 de ani care suferă de o pareză evaluată de medici ca fiind extrem de gravă, suferință dublată și de un retard mintal din naștere. Aceste diagnostice au determinat Comisia de Evaluare a  gradului de Handicap să decidă că acesta are un handicap grav ce necesită însoțitor permanent. Doar că decizia veche de zeci de nu mai este valabilă și acum. Între timp, starea bărbatului s-a îmbunătățit vizibil,  se deplasează fără probleme și chiar câștigă bani ca cioban în sat.

Revoltați, localnicii au făcut o sesizare către Direcția de Asistență Socială și au solicitat reevaluarea ciobanului. Doar că decizia Comisiei de Evaluare a rămas neschimbată, iar bărbatul s-a întors la activitățile sale.

Autoritățile explică faptul că legea este strictă.

“Pe data de 20 februarie a existat o reevaluare a persoanei cu handicap, dar în baza raportului medical, s-a stabilit că bărbatul nu se poate deplasa mai mult de doi pași cu sprijin, că suferă în continuare de o tetrapareză spastică, la care se adaugă și un diagnostic de retard mintal din naștere. Conform legii, aceste suferințe îl încadrează la gradul de handicap grav cu nevoia de însoțitor. Având în vedere că acesta este raportul medical, noi nu putem să venim cu o altă decizie. Dacă starea persoanei este diferită decât cea prezentată de aceste documente, noi nu avem cum să dovedim”, a explicat Claudia Popa, președinta Comisiei de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj. 

Aceeași explicație a venit și din partea celor care au întocmit raportul medical.

“A existat o sesizare în baza căreia persoana a fost chemată la reevaluare. În fața comisiei de specialiști, acesta nu s-a putut deplasa singur și suferă de o problemă medicală din naștere. Legea este strictă, iar criteriile sunt foarte clare. Pentru cele două diagnostice pacientul a fost încadrat în grad de handicap grav. Nu știam de faptul că bărbatul poate să se deplaseze singur, astfel că luăm în calcul o autosesizare și o reevaluare a situației. O să cerem o anchetă socială de la primărie”, a declarat și Rodica Cîrceanu, șef Serviciu în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj.

Reprezentanții Primăriei Mischii nu au vrut să comenteze situația.

“Noi am înaintat rezultatele anchetei sociale referitoare la acest localnic către instituțiile abilitate. Toate concluziile noastre se regăsesc acolo”, a declarat Gheorghe Popa, primarul comunei Mischii. 

Sesizările sătenilor privind căprarul care beneficiază de indemnizație de handicap, dar și de un însoțitor plătit au determinat-o pe persoana care figura în evidențe ca însoțitor al acestuia să renunțe la acest beneficiu. 

Din acest an, plățile sociale pentru persoanele cu handicap cad în sarcina autorităților locale. Pentru persoanele cu handicap accentuat, cum este cazul Florentinei Cebuc, valoarea indemnizației lunare este de 375 de lei. Persoanele cu handicap grav primesc, de la 1 ianuarie 2019, 500 de lei, în timp ce însoțitorul persoanei cu handicap grav beneficiază de 1263 lei, net. Aceste persoane figurează ca angajate la primăria unde se află bolnavul sau la Direcția de Asistență Socială, astfel încât au parte și de plata contribuțiilor la stat. 

 

Adauga comentariu