Cine sunt interlopii care au făcut Craiova cunoscută în toată lumea, prin scandalurile în care au fost implicaţi. Mulţi dintre ei s-au liniştit, conduc afaceri locale

Craiova este renumită și recunoscută în presă drept “Vestul Sălbatic” al României. Imagini ale răzbunării de la furci, bâte și topoare până la pistoale, săbii și cuțite au ținut primele știri și pagini de ziare an de an.

Despre Craiova a inceput sa se vorbeasca în 2003 când sute de romi din cartierul Fața Luncii au ieșit în stradă cu furci, topoare, bâte susținând că nu mai suportau tratamentul la care ar fi fost supuși de capii lumii interlope din oraș, mai exact de membrii Grupării Frația. Lupta crâncenă din stradă s-a soldat cu rănirea mai multor persoane atunci.

Frăția foarte activă odată, s-a linistit cu trecerea anilor. Singurul care încă mai este implicat în scanadaluri cu răsunet este Gigi Vadik Zavera, cunoscut drept Gicioc.

Cea mai recentă apariție în presă a lui Gigioc este legată de răfuiala din 2016 de la clubul On-Off din Craiova. Atunci un grup de persoane a încercat să revedince supremația în cadrul Grupării Frăția și au rezultat violențe extreme. Gigi Vadik Zavera  a dorit să tranșeze situația și să îi pună la punct pe cei care voiau să îi ia locul.

Pe imaginile susprinse pe o cameră de supraveghere se vede clar bătaia din interiorul dar și din afara barului când se acționează cu pumni, picioare, cuțite, spray-uri paralizante, săbii și scaune. Tot atunci s-au tras și focuri de armă și unul dintre cei implicați în scandal a ajuns la spital cu răni la cap și traumatisme pe corp.

 

Dosarul a fost retrimis în judecată. Anchetatorii au finalizat cercetările și au pus atunci sub acuzare 13 inculpați.

Gigioc mai este anchetat într-un alt dosar din 2018, pentru fraude informatice cu aparatură tip skimming. Acesta ar fi produs bani ce ar fi fost obținuți ilegal cu carduri falsificate în Mexic.

De la scandalurile din stradă trecem la un alt nivel și vedem cum acționează interlopii din Craiova la granița SUA-Mexic. Patru clanuri din Craiova acuzate că ar fi ajutat mii de români să treacă ilegal granița în Mexic. Oamenii ar fi fost trimiși la cerșit și prostituție pentru a achita datoriile către cei care i-au ajutat să treacă granița ilegal. Sărdaru, Chiciu , Miclescu și Poenaru sunt cele patru clanuri care ar coordona traficul de persoane către SUA.

sursa foto Libertatea

În majoritatea cazurilor aceștia exploatau tot persoane de etnie romă. Clanurile ar finanța deplasările persoanelor racolate și pentru a le îndatora tot mai mult își procurau documente false , facturi, bilete de avion, rezervări la hoteluri în care erau consemnate sume cu mult peste costurile reale, se preciza într-un dosar din 2013 instrumentat de Tribunalul Dolj.

Stenogramele din dosare scot la iveală și furturi de pe carduri bancare, clanurile fiind foarte active în zona Cancun unde sunt mulți turiști.

Potrivit datelor DIICOT și FBI, clanurile Miclescu și Poenaru, se ocupă de mișcarea spre SUA a românilor specializați în furturile de pe carduri bancare. Liderii lor sunt Stazian Miclescu (zis ”Stazică”), respectiv Altafin Poenaru, cu statut de șef operațional, și Gabi Alin Poenaru (zis ”Patrian”), capul familiei, care nu părăsește decât foarte rar România.

O altă grupare recunoscută în Craiova este „Mândria“, al cărei lider este Eriko Cezar Constantinescu. Acesta a făcut parte, iniţial, tot din „Frăţie“, dar s-a detaşat la începutul anilor 2000, pe fondul unor neînţelegeri între liderii grupării.

În 2005 Eriko Constantinecu a fost arestat în urma unui scandal petrecut în fața clubului Medieval. Numele lui este strâns legat de clanul Pară. În 2008 Eriko a fost rănit într-un scandal izbucnit în fața Curții de Apel Craiova. Autorii agresiunii ar fi fost atunci mai mulți romi din clanul Pară, în frunte cu liderul Elvis Lotreanu. Oamenii legii vorbeau atunci de o răzbunare, romii clanului Pară  nefiind  lasați să intre într-un local din oraș, un club păzit de firma lui Eriko Constantinescu.

sursa foto Adevarul

De altfel clanul Pară a mai fost implicat într-un alt scandal în 2008 în fața Spitalului Județean din Craiova. Au fost trase mai multe focuri de armă, însă nimeni nu a fost rănit. Scandalul a avut loc între clanul Pară şi o altă familie de romi din oraş.

În iunie 2009, tot în curtea Spitalului Judeţean din Craiova, oamenii lui Roşianu au dat nas în nas cu unii membrii ai clanului Pară. S-a iscat un scandal în toată regula și a fost nevoie de intervenția mascaţilor pentru a aplana conflictul. În  aprilie 2010, clanul Pară a ieşit din nou în evidenţă. Ar bătut un medic şi o asistentă de la Spitalul Judeţean din Craiova, după care ar fi fugit cu bolnavul. De frică cadrele medicale nu au depus plângere la poliţie.

Cristian Vlădescu, un al nume care răsună în scandalurile din Bănie. Cel mai recent scandal s-a petrecut luna trecută, iulie 2019 când un club din oraș s-a transformat în ring de bătaie. Pentru că nu ar fi fost lăsat să intre în clubul Budhha Ventura l-a lovit cu capul în gură pe patronul clubului, nimeni altul decât Marian Sandu, zis Fibră. După incident Ventura s-a ales cu dosar penal pentru lovire și este pus sub control juduciar. De altfel cu doar o zi înainte de scandal, Ventura primise un avertisment de la poliție să fie cuminte și să se poarte bine în societate.

Ventura a mai fost implicat și în alte scandaluri în trecut, cu interlopii din Craiova. Vladescu a fost implicat si in scandalul de la clubul On-Off.

Frații Surdu, alt nume cunoscut în lumea interlopă din Craiova. O reglare de conturi, la sfârșitul anului 2018, în zona părculețului din Rovine se sfârșea urât. Un bărbat cu fața acoperită a tras mai multe focuri de armă spre alți doi indivizi. Victima i-a căzut Pavel Ionuț Surdu, cunoscut în breaslă pentru numeroasele incidente care l-au adus în fața legii.

sursa foto ziare.com

De asemenea numele lui Pavel Surdu este legat și de un alt scandal din iulie 2016 când a primit închisoare cu suspendare pentru că alăturid e alți indivizi ar fi atacat cu cărămizi, cuțite și pistoale mai multe persoane aflate la terasa unui bar din Centrul Vechi al Craiovei.

Membrii ai Grupării Frăția sunt oameni de afaceri în Craiova părăsind activitatea infracțională. Fac bani din afaceri cu piscine, baruri, chiar și agricultură.

  

 

Adauga comentariu