Cosmin, băiatul cu căprițele. La doar 16 ani muncește cu ziua prin sat pentru a-și ajuta familia

Cosmin are 16 ani și este din comuna doljeană Bralostița. Muncește cu ziua pe unde apucă pentru a câștiga câțiva bănuți, care să-i ajungă cât să mănânce. Mai are doi frați, unul de 4 ani și altul de 18 ani. Mama și tatăl acestuia sunt bolnavi și cu greu îngrijesc gospodăria. 

 

Cosmin are doar șase clase. Deși voia să-și termine studiile, adolescentul a ales munca. Este mai mereu plecat să aibă grijă de căprițele domnilor înstăriți din sat. Cât are de lucru la “patronul său”, abia dacă mai trece pe acasă. Și nu câștigă mulți bani. Doar 300 de lei pe lună. Se mulțumește și cu atât pentru că la muncă are zilnic ce să bage în stomac. 

 

Acasă îl așteaptă familia să aducă o bucată de pâine. Mamei, bolnavă de cancer, îi este frică să se opereze, “să nu moară pe masa de operație” și să-i lase fără un părinte pe cei mici. Tatăl are cataractă și cu greu mai vede. Fratele cel mic, de doar patru ani, nu vorbește, iar cel mare de aproape 18 muncește. 

 

Cosmin se zbate prin frig și vânt pe unde e chemat. Oamenii spun că el e căprarul satului. Sărbătorile vor trece repede pentru tânăr. Va munci sau se va gândi la neajunsuri, căci ele sunt primele care îți vin în gând. 

Un brad de Crăciun și o bicicletă ar fi bucuria perfectă pentru Cosmin. Băiatul ar parcurge mai repede câțiva km până unde este chemat să muncească. 

 

 De cazul lui Cosmin se ocupă Cristian, care strânge bănuți pentru a-i face sărbătorile mai frumoase băiatului.

 

Peste tot auzi : “Cosmine, dă’ în vacile alea” , “Cosmine , mergi să îmi iei o găleată cu apă?” , “Cosmine, ia-mi și mie sacul de la moară” .. și așa mai câștigă și el un leu de o pâine. Nu îi este rușine să muncească și mâinile o confirmă. Când alți copii de vârsta lui își obosesc mâinile butonând pe o tabletă, el obosește psihic, neștiind cum să facă un ban în plus și fizic .. muncind cu ziua”, ne-a spus liderul Asociației “Plus Omenia”.

 

Pentru Cosmin se poate dona în conturile de mai jos:

 

Asociatia Plus Omenia , CIF : 35620340

EUR : RO54BTRLEURCRT0334611701

RON : RO07BTRLRONCRT0334611701

BANCA TRANSILVANIA , SUCURSALA : FILIASI

SWIFT/ BIC : BTRLRO22

Cu specificaţia : "Cosmin".

Adauga comentariu