DOLJ AdePlast, cumpărată de elvețieni. Negocierile au durat aproape nouă luni

Vânzarea AdePlast către Sika vine după ce fondatorul companiei, omul de afaceri Marcel Bărbuţ, a încetat din viață pe 9 februarie, la doar 62 de ani, răpus de o boală necruțătoare.


Deși avea trei copii, Alexander Michael, Thomas și Marcel jr, seniorul a lăsat conducerea imperiului unei persoane din afara familiei, directorul Daniel Stăncescu, pe care l-a indicat explicit să se ocupe de executarea testamentului. CEO-ul firmei, Stăncescu a primit instrucțiuni ferme să vândă compania, pentru ca angajații, 470 în total, să aibă un loc de muncă asigurat, și să dea copiilor doar o parte din bani, potrivit Libertatea.


Negocierile care durau de aproape nouă luni au fost finalizate săptămâna trecută. Producătorul elveţian de mortare şi adezivi pentru construcţii Sika are trei fabrici în România şi a avut în 2018 afaceri de 155 miliarde de lei (34 mil. euro) pe plan local, potrivit datelor existente pe site-ul Ministerului de Finanţe și citate de Ziarul Financiar, cu 8% mai mult faţă de 2017. AdePlast produce mortare, polistiren şi vopsele în cele 11 fabrici pe care le are la Ploieşti, Oradea, Roman şi Craiova. Conform Ziarul Financiar, AdePlast a avut în 2018 o cifră de afaceri de 474 miliarde de lei (103.000.000 euro), în creştere cu 13% faţă de anul anterior, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. 8.400.000 de euro au venit din exporturi, AdePlast trimiţând produse în Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Austria, Spania sau Italia. Sika are filiale în 101 ţări din întreaga lume şi deţine peste 300 de unităţi de producţie și peste 24.000 de angajaţi. Marcel Bărbuţ a fost unul dintre oamenii de afaceri importanţi, în 2017 fiind plasat pe locul 102 în Top 300 cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 55 – 57 milioane euro.


 Înființată în 1993 de Marcel Bărbuț, AdePlast a devenit între timp unul dintre cei mai mari producători de adezivi, mortare uscate, polistiren, vopsele și tencuieli decorative din România. Fiii lui Bărbuț au cedat și au fost de acord cu vânzarea Marcel Bărbuț, niciodată căsătorit cu acte, și-a pus toată nădejdea într-o persoană din afara familiei: Daniel Stăncescu, pe care l-a indicat explicit să se ocupe de executarea testamentului pe care l-a întocmit pe patul de spital. Iar săptămâna trecută, AdePlast a bătut palma pentru vânzarea cu Sika.


"Această tranzacţie îndeplineşte dorinţa regretatului Marcel Bărbuţ, fondatorul Adeplast, care a transformat societatea, de la începuturile sale modeste, în cel mai important producător de termoizolaţii din România şi într-un jucător regional în Europa de Sud-Est. Tranzacţia este condiţionată de autorizarea autorităţii de concurenţă", se arată într-un comunicat al acționarilor AdePlast.


Detalii financiare ale afacerii nu sunt încă anunțate.


Până la urmă, chiar și fii lui Bărbuț au înțeles că acesta e drumul cel mai bun pentru AdePlast.


"Adeplast reprezintă munca de o viaţă a tatălui nostru, Marcel Bărbuţ şi este o poveste minunată de succes a unui român. Sperăm că Sika va continua această poveste şi va duce societatea pe culmi şi mai înalte, ca parte a unuia dintre cele mai importante grupuri din această industrie la nivel european, în timp ce noi ne pregătim să ne urmăm propriul drum".

Adauga comentariu