Haosul creat de o fostă angajată a Spitalului Județean afectează zeci de bolnavi de diabet dependenți de insulină. Consumabile esențiale pentru suferinzi lipsesc în Dolj, în condițiile în care în alte județe situația a fost rezolvată de mult

O situație strigătoare la cer se întâmplă la Craiova. Procedura de achiziție a unor dispozitive care să îmbunătățească nivelul de viață al bolnavilor insulinodependendenți a fost anulată din cauza unei simple funcționare. Zeci de bolnavi incluși în Programul Național de Diabet suferă de pe urma incompetenței unei funcționare.

La sfârșitul anului trecut, Guvernul a dat o  hotărâre prin care s-au reglementat condițiile în care copiii cu diabet, precum şi adulţii dependenţi de insulină, să beneficieze de sisteme de monitorizare a glicemiei şi de administrare a insulinei decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De la începutul acestui an, persoanele care se încadrează în criteriile impuse de lege au depus dosarele la CAS județene pentru a primi pompele de administrare a insulinei cu senzori de monitorizare permanentă a glicemiei. Doar că, în timp ce în alte județe spitalele incluse în Programul Național de Diabet au și achiziționat aceste dispozitive, în Dolj, suferinzii nu au idee de ce situația s-a blocat de luni de zile.

Mama unui copil de numai 5 ani diagnosticat cu diabet în urmă cu trei ani explică situația grea prin care copilul trebuie ei să treacă zilnic doar pentru că această tehnologie nu a ajuns și la noi.

“Toți cei din Dolj incluși în Programului National de Diabet care aparțin de Centrul Universitar Craiova întâmpină în ultimele luni mari probleme în ceea ce privește asigurarea consumabilelor pentru pompele de insulină. În ceea ce privește aprobarea, aprovizionarea și montarea senzorilor situația nu există. În alte Centre procedurile au ajuns în faza de montat senzori, iar la Craiova nimic. Toată lumea a făcut dosare și le-am depus la CAS. Asta se întâmpla prin noiembrie. De atunci, liniște și pace! Cei de la București și din Brașov deja primesc de câteva luni bune, iar la Craiova s-a anulat achiziția. Este o lipsă de transparență totală, nimeni nu știe nici unde sunt dosarele”, susține Cora, mama unui băiețel care este dependent de insulină.

În timp ce unele familii se zbat să facă rost de bani pentru a asigura aceste consumabile, pentru altele aceste pompe cu senzori sunt inaccesibile.

“Costurile lunare sunt de peste 350 de euro. Multe familii nu își permit. Au fost copii care au murit din cauza lipsei acestei tehnologii. Copilul meu ajunge să se înțepe chiar și de 15 ori pe zi pentru a-și măsura glicemia și pentru a-și administra insulina. Acești senzori l-ar scuti de înțepăturile pentru monitorizarea nivelului de zahăr din sânge”, explică revoltată mama copilului.

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Dolj susțin că toate procedurile care au ținut de această instituție s-au desfășurat fără probleme.

“Pompele  de insulină cu senzori de monitorizare se achiziționează de către spital. Colegii mei au trimis dosarele depuse de către asigurați și au fost virați bani și în luna decembrie și în ianuarie”, a declarat Claudia Șerban , purtătorul de cuvânt al CAS Dolj.

Procedura de achiziție a fost începută de către Departamentul de Achiziții al Spitalului Județean din Craiova, dar din cauza unei erori umane, licitația a fost anulată. Vinovată de incompetență a fost găsită responsabila de această procedură de la Departamentul de Achiziții. Între timp, femeia a fost și dată afară. Conducerea Spitalului Județean a transmis acum că procedura a fost reluată.

“După ce prima licitație a fost anulată s-au refăcut toate documentele cu probleme și s-a reluat licitația. Până pe data de 3 iunie așteptăm depunerea ofertelor, apoi se va stabili câștigătorul și va începe achiziția acestor pompe”, a declarat dr. Eugen Georgescu, managerul SJU Craiova.  

Termenul de finalizare al licitației, precum și perioada de achiziție, reprezintă o așteptare de cel puțin două luni pentru pacienții beneficiari. Dacă de această dată lucrurile vor merge conform planului, persoanele cu diabet din Dolj vor ajunge să beneficieze de acest drept la aproape un an după intrarea în vigoare a legii.

 

Sursa foto: radioromanul.es

Adauga comentariu