Intervenție unică în Oltenia la un spital privat. Prima biopsie a ganglionului santinela efectuată de un medic craiovean

Prima biopsie a ganglionului santinela prin detecție de trasor radioactiv a fost efectuată în premieră în Oltenia, la Centrul Medical Dr. Ianoși, de către medicul primar chirurg Gabriel Ianoși și echipa acestuia.

 

Cancerul mamar este o problemă de sănătate majoră, întâlnită tot mai des la femei în vârstă, dar și tinere.

 

”Tumorile maligne mamare au capacitatea de a se răspândi în organism. Acestea se numesc metastaze. Unele merg prin sistemul limfatic, altele prin sânge. Cele care merg prin sânge se transformă în metastaze la distanță, cele care merg prin sistemul limfatic merg din ganglion în ganglion. La cancerul de sân această extensie pe cale limfatică se face destul de frecvent. Primul ganglion pe care îl ating este așa numitul ganglion sentinel, iar de la el extensia se face apoi către restul axilei. Detectarea acestui ganglion se poate face utilizând mijloace foarte modern și acest lucru s-a făcut la noi”, ne-a povestit medicul chirurg Dr. Gabriel Ianoși.

Prin urmare, atât descoperirea acestui ganglion, cât și extirparea lui este un lucru foarte important, pentru că poate limita foarte mult intervenția chirurgicală de la nivelul axilei dar și complicațiile pe care această operație extensivă le poate produce. În condițiile în care boala poate apărea atât la femei vârstnice cât și la tinere, prevenția este un lucru extrem de important. O boală descoperită timpuriu poate fi tratată cu mult mai mult succes, iar modalitățile de intervenție pot fi minim invazive.

 

Perioada de spitalizare este foarte scurtă. După spusele medicului, pacienta care a suferit această intervenție a stat doar o zi internată în spital, după care și-a reluat activitatea foarte repede.

 

Cât despre spitalul privat care a reușit această premieră în Oltenia, medicul primar chirurg Ianoși și soția acestuia, ne-au povestit că a fost deschis în anul 2016, iar timp de doi ani a existat doar posibilitatea spitalizării de zi. Din anul 2018 funcționează un bloc operator modern și saloane elegante pentru spitalizare în regim continuu.

 

”Avem o echipă tânără, care s-a format în mediul privat și care a învățat să pună pe primul plan pacientul și nevoile sale. Mulți dintre pacienții noștri ne-au și spus că parcă au stat la un hotel, la un centru spa, nu că au fost internați pentru o intervenție chirurgicală. Asta te bucură și-ți dă curaj să mergi mai departe”, a precizat Gabriel Ianoși, proprietarul spitalului privat.

La povestea lor de succes o contribuție majoră au avut fondurile europene pe care echipa le-a accesat în mai multe rânduri. Practic, marea majoritate a dotărilor din unitatea spitalicească sunt cumpărate din fonduri europene.

 

”Am negociat cât s-a putut ca să obținem prețuri bune pentru aparate. Am vrut să luăm cât mai multe și cât mai bune. În felul acesta am putut să ne dezvoltăm și să aducem în Craiova tot ceea ce este mai bun în domeniu!”, a conchis medicul primar, proprietarul spitalului privat

 

Adauga comentariu