L-am descoperit pe omul care l-a învățat pe Alex Mitriță să lovească mingea. Dorel Toma, primul antrenor al “Piticului atomic” spune care este cea mai mare satisfacție a sa: “Când se ridică un stadion în picioare și îi scandează numele”

Alexandru Ionuț Mitriță este unul dintre cei mai iubiți jucători care au evoluat la Universitatea Craiova. Tânărul fotbalist a fost transferat de curând pe postul de atacant la echipa New Yotk City FC. Piedestalul pe care a ajuns astăzi se datorează însă anilor de muncă asiduă, a antrenamentelor grele și a unei dorințe de nestăvilit de a fi cel mai bun. 

Dorel Toma, primul antrenor care l-a format pe marele fotbalist de astăzi și cel care l-a învățat pe Mitriță să își lege șireturile la ghete, ne-a povestit care este secretul talentului lui, cum a evoluat acesta și unde crede că va ajunge sportivul.

“Alex Mitriță avea numai cinci ani atunci când a fost adus la primul antrenament. Era foarte timid, retras și nu dorea să lucreze cu mine. Singurul care îl motiva era tatăl său, fără de care nu făcea nicio mișcare. Timp de un an, tatăl a trebuit să execute toate mișcările de antrenament, zi de zi, pentru ca Alex să îl imite. De la început am observat că are talent și am adoptat un stil democratic cu el pe teren, îl lăsam să se manifeste în timpul jocului pentru a-i da posibilitatea să se dezvolte”, povestește profesorul Toma. 

Alex împreună cu familia sa, sursa foto: Facebook

De la prima întâlnire pe terenul de fotbal, pentru Alex au urmat 10 ani de pregătire sub atenta supraveghere a aceluiași antrenor. În tot acest timp, nu a lipsit deloc de la antrenamente și a ascultat cu conștiinciozitate tot ce i s-a predat. 

“Fie că a fost ploaie, fie că a fost vânt, părintele său l-a adus la orele de antrenament. Când i s-au risipit emoțiile, s-a transformat rapid într-un adevărat lider, o locomotivă pentru colegii săi din echipă. La 11 ani a devenit căpitanul echipei și a jucat cu banderola pe mână timp de cinci ani. Era ascultat de coechipieri chiar și în vestiar. Fiind un talent înnăscut, cu toții îl urmau. El era numărul 1, iar dacă el era în formă, toată echipa dadea randament 100 la sută.”, susține fostul său antrenor. 

Drumurile elevului Mitriță și ale profesorului Toma s-au despărțit atunci când echipa Gaz Metan CFR Craiova, cea în care evolua Alex, s-a mutat la Drobeta Turnu Severin. După acest moment, Mitriță a devenit un jucător liber de contract și a fost luat de FC Viitorul, sub atenta supraveghere a lui Gică Hagi. Chiar dacă se văd rar, antrenorul spune că jucătorul i-a rămas în inimă și este mândru de ce a realizat acesta. 

“Îmi aduc aminte de un meci amical pe care echipa l-a jucat cu seniorii echipei de la Severin. În acel meci, pe un teren din Donji Milanovac, Alex a dat singur patru goluri și seniorii au luat bătaie. Simt o mândrie imensă când văd cum s-a transformat în acești ani. Cea mai mare satisfacție a mea este când se ridică un stadion în picioare și îi scandează numele.”, recunoaște cu emoție fostul său antrenor.

Alex, la vârsta de 16 ani, împreună cu echipa Gaz Metan CFR Craiova și antrenorul, Dorel Toma

Când vine vorba despre drumul lui Mitriță ca fotbalist profesionist, profesorul său susține că este abia la început.

“Motricitatea, viteza, stilul în care accelerează sau driblingurile reprezintă atuurile lui. Stilul său  se apropie de cel al lui Messi și nu exagerez cu nimic. Se luptă atât de mult pentru minge și pentru a finaliza că nu vede nimic în jur, iar asta îl expune riscului de a se accidenta.  Trăiește pentru fotbal și mă bucur că a ajuns la New York, dar consider că este doar un pas pe care îl face către echipa pe care o merită cu adevărat: Manchester City ”, dă asigurări antrenorul de fotbal.

Dorel Toma crede și că Mitriță ar putea ajunge un strălucit antrenor de fotbal, care să îi calce pe urme. 

Toma a jucat și el fotbal la Universitatea Craiova, Politehnica Timișoara, Electroputere Craiova și la Unirea Slobozia și era recunoscut ca cel mai talentat jucător al vremurilor. La numai 27 de ani a devenit antrenor la Centrul Olimpic din Craiova și, de atunci, prin mâinile sale au trecut sute de fotbaliști, mare parte dintre ei cu rezultate fantastice de-a lungul carierei. În afară de Mitriță, i-a mai antrenat pe Jerri Gane, Ovidiu Stângă, Cristian Albeanu, Cornel Papură, Cătălin Gârleșteanu, Silvian Cristescu și pe mulți alții. Perioada cea mai grea, dar și cea mai frumoasă rămâne însă cea în care îl antrena pe Mitriță la echipa de tineret a Gaz Metan CFR Craiova. 

“Terenul pe care jucau sportivii era aproape distrus. Veneam noaptea să îl ud pentru a crește gazonul și a nu fi nevoiți să ne antrenăm prin nămol. Vestiarele erau în paragină și munceam zi de zi să le recondiționăm cu ajutorul părinților. Plecau copiii și măturam și spalam vestiarele cu furtunul. A fost extrem de greu și pentru ei și pentru mine. Dar asta este dovada că talentul învinge orice piedică, iar Alex Mitriță o demonstrează zilnic”, încheie, nostalgic, Dorel Toma. 

Profesorul Toma are astăzi 63 de ani și încă mai lucrează cu tinerii și copiii talentați care visează la o carieră strălucită în sportul rege și pe care îi antrenează la Școala de Fotbal “Gică Popescu”. 

 

 

 

Adauga comentariu