Măsuri disperate în întreg județul din cauza munților de gunoaie care nu pot fi duse la depozitul de la Mofleni. În timp ce primarii caută singuri soluții salvatoare, autoritățile județene ar putea să demareze organizarea unei noi gropi de gunoi

Încă de săptămâna trecută, în județul Dolj s-a declarat stare de urgență din cauza deșeurilor care zac în pubele fără ca operatorul de transport să le poată duce la depozitul ecologic. Eco Sud, proprietarul gropii de gunoi de la marginea Craiovei, refuză să primească gunoiul de la operatorul județean, SC IRIDEX. Totul pentru că EcoSud a cerut majorarea tarifului pe tona de gunoi, dar nu a obținut încă aceast favor de la Primăria Craiova. Și pentru că nu s-au înțeles la bani, operatorul gropii de de gunoi ține în șah un județ întreg.

Mai mulți primari din teritoriu au făcut adrese disperate către Consiliul Județean și către Prefectură pentru a cere ajutorul. În pubelele de colectare selectivă s-au adunat tone de gunoi pe care firma IRIDEX nu poate să le ridice, așa că zac și riscă să intre în putrefacție.

De teamă că temperaturile vor crește, iar deșeurile vor intra deveni focare de infecție, unii primari au luat problema în propriile mâini. În localitatea Mischii, autoritățile locale recunosc că au golit pubelele arhipline și le-au dat foc pe un câmp de la marginea satului.

“Nu vă îmaginați ce era în aceste pubele. De la peturi și cartoane până la animale moarte. Le-am strâns cu beneficiarii ajutorului social, le-am sortat și apoi le-am dus într-o zonă care funcționa cândva ca și groapă de gunoi, apoi le-am ars. Pubelele se umplu mereu și nu avem decât să procedăm la fel până ce se rezolvă problema la nivel județean.”, ne-a explicat Ionuț Prița, viceprimarul comunei Mischii.

Și într-o altă localitate din județ, în comuna Leu, primarul și mai mulți săteni au pus umărul la treabă. Au separat gunoaiele bucată cu bucată și apoi au apelat la un reciclator, o firmă specializată în reciclarea deșeurilor.

“Nu mai puteam să mai stăm cu mormanele de gunoi prin comună și am decis să rezolvăm problema pe cont propriu. Am contactat mai multe firme care se ocupă cu reciclarea gunoiului. Una singură a venit și ne-a ajutat să ne ia gunoiul sortat deja de beneficiarii ajutorului social. Nu ne-a fost deloc ușor să sortăm gunoaie prin frig, dar oamenii încă nu s-au pbișnuit cu colectarea selectivă. ”, explică Iulian Cristescu, primarul comunei Leu.

Problema o să devină cu adevărat spinoasă odată cu încălzirea vremii, iar autoritățile județene recunosc că este una dintre cele mai grave situații cu care s-au confruntat până acum. În această perioadă se poartă tratative febrile cu reprezentanții EcoSud, dar se caută și variante alternative.

“O delegație de la noi a fost prezentă ieri la București și a avut o întâlnire cu cei de la Ecosud. Ei au exprimat câteva puncte de vedere. Că, în principiu,ei înțeleg că suntem victimă colaterală, că nu au nimic cu noi, dar este o problemă pe care o au cu Craiova și că este chiar mai mare decât să gândeau, că este posibil să ceară un preț și mai mare la Craiova și că până nu rezolvă chestiunea asta, nu au cum să ne rezolve pe noi. Noi când am făcut proiectul ăsta și am luat 54 milioane de euro, în proiect este scris foarte clar că prețul pe care îl va plăti Craiova, care are cea mai mare cantitate de deșeuri, în jur de 60 la sută, acest preț îl va  plăti întreg județul.”, explică Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.

Doar că la Primăria Craiova lucrurile trenează din luna septembrie a anului trecut. Într-o conferință de presă de săptămâna trecută, primarul Mihail Genoiu a explicat că majorarea tarifului conform cererilor făcute de EcoSud a fost deja refuzată inițial după ce un expert contabil a demonstrat că mărirea nu se justifică. EcoSud a revenit cu o a doua cerere de evaluare, iar aceasta este și în acest moment supusă expertizării.

“Nu poți să modifici prețul de operare decât pe baza unei fundamentări Nu este normal să nu se permit accesul operatorului județean la depozitul de gunoi”, a subliniat Mihail Genoiu.

Speranța autorităților județene stă într-o tranșare a situației în instanță, motiv pentru care au solicitat deja o ordonanță prezidențială Judecătoriei Craiova. Dacă magistrații vor decide în favoarea cererii făcute de Consiliul Județean, EcoSud ar fi obligat să primească deșeurile din județ. Punerea în aplicare ar putea să se facă folosind jandarmii și poliția. Cererea urmează să fie judecată la sfârșitul acestei săptămâni.

Dacă ordonanța prezidențială o să fie respinsă, reprezentanții CJ Dolj spun că singura soluție este amenajarea uneo gropi de gunoi temporare care să funcționeze în paralel cu depozitul ecologic de la Mofleni.

“Eu nu văd o rezolvare foarte curând și de aceea mi-am cam luat gândul că în lunile următoare s-ar putea rezolva problema de la Craiova. În paralel, căutăm să obținem o aprobare pentru o groapă temporară. Groapa temporară se dă, de obicei, cam pentru doi ani de zile. Am găsit câteva terenuri și vedem dacă se vor aproba. O delegație pleacă din nou mâine la București să discute în ce condiții se poate face. Sunt foarte multe documente de făcut și multe instituții trebuie să fie de acord, nu se face oricum.”, susține președintele CJ Dolj.

În tot acest timp, starea de urgență va rămâne valabilă pentru a le permite autorităților să ia măsuri speciale de rezolvare a problemei.

 

Adauga comentariu