Oltenia, provincia latină. Craiova, orașul noilor începuturi sărbătorește oltenește Ziua Națională a României

Oltenii au sărbătorit astăzi Ziua Națională a României, o zi de sărbătoare pentru tot neamul românesc. În fața Primăriei Craiova a avut loc parada militară și ceremonia militar-religioasă. Craiovenii s-au adunat cu mic, cu mare, de la ora 10 din această dimineață, pentru a sărbători o zi specială pentru întreaga suflare românească. 

“La tricolorul românesc se închină/Oltenia, provincia latină”, așa cum spun și versurile lui Adrian Păunescu. 

 

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a vorbit astăzi despre ziua, plină de semnificaţii, pentru trecutul şi prezentul ţării.

“Craiova a fost mereu un oraş al începuturilor, un oraş care a luat parte la toate marile transformări naţionale. Astfel, Marea Unire din 1918 a fost şi va rămâne o pagină de referinţă și în istoria comunității noastre. Iar implicarea craiovenilor în actul înfăptuirii României Mari a fost una substanțială din punct de vedere uman, militar, administrativ, dar și din punct de vedere cultural, al patrimoniului lăsat pentru istorie de oamenii acelor timpuri. Să nu uităm că oltenii noștri au participat la toate evenimentele înfăptuirii statului modern român, începând cu 1821 și până în 1918. De asemenea, mulți dintre intelectualii craioveni din timpul primului război mondial au fost mesageri de seamă ai crezului românilor pe oriunde se duceau, atât în țară, cât și în străinătate” a precizat edilul Craiovei.

S-au împlinit 101 de ani de la acele momente, dar și la 30 de ani de la Revoluția din 1989. Oltenii și-au cinstit astăzi eroii și cu demnitate cultura și tradițiile românești.

Adauga comentariu