Pasiunea are un nume...Dragoş Andreescu! Craioveanul care străbate Oltenia în lung şi-n lat pentru a fotografia şi a prezenta lumii poveştile frumoase ale unor edificii pe cale de dispariţie "Pasiunea mea e o luptă contra timp"

Dragoş Andreescu are 35 de ani şi este graphic designer la o firmă de publicitate din Craiova. Când nu este la muncă se dăruieşte întru totul pasiunii sale, arheologia contemporană. Îl găseşti pe unde nu te aştepti, prin orice colţişor al Craiovei, cu aparatul la gât, urcat pe trotineta lui electrică, cu care în anotimpurile blânde îşi bate cărările spre clădirile, gardurile şi conacele vechi.

Pasiunea pentru vechile poveşti ale Olteniei o moşteneşte de la tatăl său care găsea mai mereu câte o istorioară interesantă de povestit.

"Această pasiune s-a creat în timp, de la poveştile pe care mi le spunea tatăl meu, până când într-o zi la şcoală fiind a trebui să fac un proiect în cadrul căruia trebuia să identific clădirile de patrimoniu. Încet toate aceste lucruri s-au inchegat şi a devenit un mod de viaţă. Pasiunea mea este în principal bazată pe descoperirea și documentarea patrimoniului mobil și imobil din regiunea Olteniei. De la mici detalii cum ar fi elemente de garduri vechi create de fierarii locali până la clădirile industriale, casele, conacele de odinioară din cele cinci județe ale Olteniei", spune Dragos.

De-a lungul expediţiilor sale, Dragoş a avut parte şi de momente când demersurile sale au fost încununate cu glorii dar şi de clipe de dezamăgire, când şi-a dat seama că pasiunea lui este de fapt o luptă contra timp. Documentarea pentru aflarea unei poveşti durează uneori luni bune, timp în care multe dintre obiectivele fotografiate dispar prin demolare.

"S-a finalizat restaurarea de către Muzeul Olteniei a unui stâlp unic rămas de la începutul electrificării orașului Craiova, decoperit anul trecut de mine și colegul Mircea Georgescu. Acest stâlp va fi plasat într-o zonă public pentru a fi vizitat de căt mai mulți oameni. Este o victorie a noastră, a arheologilor amatori contemporani și poate fi un început în salvarea cât mai mulltor astfel de elemente de patrimoniu local. Asta printre reuşite. Pe lângă zecile sau sutele de povești pe care le aflu, mă marchează foarte mult casele sau conacele care dispar. În 2013 un prieten a fotografiat superbul conac Dimitrie Burileanu din Vrata, județul Mehedinți iar la câteva luni când am ajuns să îl documentez fusese demolat. Atunci mi-am dat seama că este o luptă contra timp această documentare chiar și fotografică, pentru că nimeni nu o face. Această pasiune este ca o chemare, simt că trebuie să fac aceste lucruri ca să rămână pentru viitor" povesteste craioveanul.

Pasiunea craioveanului necesită timp şi bani. Pe lângă aceste două componente, prezintă şi un grad ridicat de risc. Dragoş recunoaşte că uneori pasiunea lui trece pragul spre nebunie, admite că nu oricine poate face asta, nu oricine se poate expune riscurilor pentru a obţine fotografia perfectă cu care poate trage un semnal de alarmă.

"Nu oricine poate intra să fotografieze în case care stau să cadă, unde există riscuri de colaps, câini sau chiar oameni care nu înţeleg această pasiune şi te agresează. Am trăit clipe la maxim. Mi-a căzut un plafon în faţă, am fugit de proprietari care mă alergau cu topotul în mână" , adauga Dragos.

Nimic din toate acestea nu l-au deranjat atât de mult pe Dragoş cum l-a afectat faptul că nu I s-a permis accesul în anumite instituţii ale statului sau interdicţia de a fotografia patrimoniul Mitropoliei Oltenia.

El şi iubitorii arheologiei contemporane, s-au trâns şi au format un grup. "Monumentaliştii" sunt cei care zi de zi postează pe reţelele de socializare poze cu poveşti frumoase şi puţin ştiute.

"Eu nu urmăresc decât promovarea, documentarea istoriei contemporane a orașului și regiunii noastre" , incheie Dragos Andreescu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

Stefan Veza

28.01.2019 18:13

Sunt atât de mândru de a te fi cunoscut.Admir și iubesc strădania ta.Îți voi fi mereu alături și te voi ajuta în eforturile minunate de a aduce în atenția românilor faptul că au avut o istorie.Și că ea,istoria acestor minunate locuri,trebuie cunoscută,apărată si lăsată mostenire celor ce vor veni după noi...

Radu Ana Maria

28.01.2019 19:27

Felicitari Dragoş Andreescu!Iubesc Monumentalist!!!

Adauga comentariu