Școala de stat vs Școala privată. Sistemul de învățământ românesc a rămas blocat în timp

Mulți părinți și-au pus măcar o dată un semn de întrebare în legătură cu sistemul de învățământ românesc. Vechi, depășit și parcă nu mai ține pasul cu vremurile care se tot schimbă. Școala privată sau de stat?

Există avantaje, cât și dezavantaje. Că e prea scump la privat, că la școala publică “nu se face carte, dar se dau bani la meditații”, sunt doar câteva din problemele care le dau bătăi de cap părinților.

Ziarul de Craiova a luat legătura cu Valentina Violeta Dragă, profesor consilier școlar de 15 ani într-o școală de stat, care ne-a explicat ce înseamnă gratuitatea în învățământ. Există atât plusuri, cât și minusuri în sistemul public de învățământ.

“Ca să începem cu lucrurile pozitive, un mare plus este gratuitatea cursurilor. Copiii merg la școală gratuit. Tot gratuit primesc și manualele. Asta dacă ele există. Și dacă există, este șansa ca ele să fie deteriorate de generațiile anterioare de elevi. Căci se transmit de la an la an, fie în stare bună, fie rupte și mâzgălite - în funcție de copilul pe mâna căruia s-au aflat.

Cam la asta se rezumă gratuitatea învățământului, căci toate celelalte se cumpără. Gratuit mai primesc copiii un corn și un pahar cu lapte. Dar acesta este un subiect "sensibil" în care nu vreau să intru...

De fapt întreg sistemul de învățământ este un subiect sensibil!”, a precizat Valentina Dragă, profesor consilier școlar, la o unitate de învățământ din Craiova.

Sistemul de învățământ românesc aduce împreună oameni pregătiți, care vin să le predea elevilor de drag, dar și alți oameni care se bucură doar că au un loc de muncă și un salariu. 

Meditațiile au devenit un trend

Meditațiile au devenit o modă în școlile publice. Elevii nu plătesc taxe pentru a merge la școală, însă dau bani pe ore în plus de pregătire.

“Am întâlnit însă în acești ani și profesori excepționali. Profesori care, indiferent de salariu, își dedică timpul exclusiv pentru ca elevii lor să învețe carte. Oameni care vin sâmbăta la școală pentru elevii care vor să învețe în plus sau să înțeleagă mai bine. Și fac acest lucru doar din drag pentru copii și meserie, fără să aștepte nicio răsplată materială. Dar am întâlnit și oameni care au făcut din meditațiile contra cost un trend, în deserviciul orelor de la clasă”, a adăugat Valentina Dragă, profesor consilier școlar.

De altfel, am contactat și o mămică, de profesie sociolog, dar care lucrează într-o multinațională. Aceasta a ales școala privată pentru copiii ei. Sistemul de învățământ public a rămas blocat în timp. 

"Am ales o școală privată pentru copiii mei, în primul rând pentru că nu am încredere în sistemul de învățământ de stat, care a rămas blocat în timp. Sunt convinsă că acest sistem învechit are și oameni de calitate, însă trebuie să ai noroc să-i întâlnești și chiar dacă ei își doresc schimbarea, baza materială este insuficientă. Am evitat să-mi educ fetele într-un sistem axat pe competiție individuală acerbă. Îmi doresc lucru în echipă, colaborare, înțelegerea și disecarea lucrurilor, atitudine și curaj, valori pe care nu le regăsesc în sistemul de învățământ de stat. Un alt motiv pt care am ales sistemul privat a fost evitarea meditațiilor în particular.  

Alergatul după cei mai buni profesori care iți garantează ce? Îți educă (dresează) copiii într-un cadru centrat doar pe obținerea de performanțe școlare, pe rezultate la olimpiade, fără să îi învețe să fie capabili să iasă din context, să fie liberi în gândire, etc. Un alt motiv a fost ideea de "all inclusive" daca pot să zic așa, școală, after-school, teme, opționale, toate într un singur loc. Este win-win situation, pentru că seara, după școală și serviciu, timpul rămas este un timp de calitate în familie, fără teme, fără meditații. Este un timp al nostru cu noi”, ne-a povestit Adela Miu, mamă de fete, care lucrează într-o multinațională.

De bani ai nevoie și la o școală privată, dar și la cea de stat. Fie ele meditații, manuale gratuite (sau nu), uniforme sau bani la fondul clasei.

“Cât despre taxele școlare, fără opționale, fără manuale, uniforme, etc., vorbind strict de taxa școlară, aceasta este de 6000 de euro pe an de copil", a conchis Adela Miu, unul dintre părinții care a ales școala privată pentru cei doi copii.

Cea mai importantă parte a sistemului de învățământ este copilul. Învățământul trebuie să se centreze pe elev și să îi dezvolte abilități de viață, să îl pregătească, nu doar teoretic pentru inserția în societate, ci și practic, iar pentru asta societatea în sine trebuie să susțină școala.

“Trebuie reconstruit sistemul din temelii. Trebuie să se schimbe mentalitățile, trebuie să se investească mult mai mult în baza materială și umană, trebuie ca acest învățământ centrat pe elev să se centreze într-adevăr pe elev”, a ținut să precizeze consilierul școlar, Valentina Dragă.

Adauga comentariu