Situație strigătoare la cer în Craiova. Bolnavii de diabet dependenți de insulină fac apel disperat către autorități să dea drumul la achiziția consumabilelor esențiale pentru viața lor. Dacă Ministerul nu intervine, banii se pierd

Procedura de achiziție a unor dispozitive care să îmbunătățească nivelul de viață al bolnavilor insulinodependendenți a fost anulată pentru a doua oară. Zeci de bolnavi incluși în Programul Național de Diabet suferă de pe urma lipsei consumabilelor esențiale pentru ei.

La sfârșitul anului trecut, Guvernul a dat o  hotărâre prin care s-au reglementat condițiile în care copiii cu diabet, precum şi adulţii dependenţi de insulină, să beneficieze de sisteme de monitorizare a glicemiei şi de administrare a insulinei decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De la începutul acestui an, persoanele care se încadrează în criteriile impuse de lege au depus dosarele la CAS județene pentru a primi pompele de administrare a insulinei cu senzori de monitorizare permanentă a glicemiei. Doar că, în timp ce în alte județe spitalele incluse în Programul Național de Diabet au și achiziționat aceste dispozitive, în Dolj, suferinzii nu au idee de ce situația este blocata de aproape 1 an.


Mama unui copil de putin peste 2 ani, diagnosticat cu diabet zaharat tip 1 insulino-dependent face un apel disperat către cei răspunzători de această situație neclară, care îi pune în pericol viața copilului.


"Pentru a supravietui, un copil cu diabet insulino dependent are nevoie de minim 4 injectii de insulina pe si si de cel putin 7 testari ale glicemiei; toate acestea inseamna 11 intepaturi pe zi ceea ce provoaca copiilor traume si fobii cand vine vorba de ace, analize sau personal medical. 
Pentru a putea trece peste aceste intepaturi am achizitionat din fonduri proprii un sistem de monitorizare continua a glicemiei. Acest lucru a reprezentat un efort pentru mine și pentru familia mea (mai am un copil), dar sănătatea fiicei mele a fost mai importantă. Pe lângă senzori, de nenumarate ori, am plătit, din surse proprii, ace pentru injectarea insulinei, injectii de glucagon și alte produse sau bunuri necesare monitorizarii glicemiei si administrarii insulinei, a declarat Daniela Calugarita.


Și situația nu este singulară. O altă mamă a făcut un apel disperat pentru a primi sprijin și cere deblocarea de urgență situației, precum și implicarea societății civile. 

"Din decembrie pana in iulie, un copil cu diabet a fost înțepat de cel puțin 2700 de ori pentru a rămâne in viața! 2700! Nu exista scuze pentru întârzieri in achiziția acestor dispozitive, pentru care exista bani alocați de minister! Sunt bebelusi de pana intr-un an!!! 2700 de ori! Spitalul județean de urgentă nr. 1 Craiova își bate joc de pacienții cu diabet! In timp ce alte centre din țara ( Iași, Timișoara, Elias, Institutul Paulescu, Budimex) oferă, încă din decembrie, senzori de monitorizare continua a glicemiei către copiii cu diabet ( in conformitate cu legea in vigoare), Craiova ( centrul regional in subordinea căruia se afla diabeticii din 5 județe) doarme in șoșoni! Rusine! Rusine, scârbă și lipsa de profesionalism! Astăzi au anulat achiziția acestor senzori, achizitie pe care se chinuie sa o facă din Decembrie!! Va rog! Share masiv! Poate informația ajunge și la urechile unei persoane cu funcție de decizie! Cu viața copiilor ăstora se joaca niște persoane incompentente care nu știu sa faca o achizitie publica!", este mesajul dureros postat de Cora Sanda, mama unui copil de 5 ani care este insulino-dependent de mai bine de trei ani. 

Zeci de bolnavi de diabet se află în aceeași situație disperată. Explicațiile reprezentantilor Spitalului Judetean din Craiova sunt însă clare:


"Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova a demarat licitatia deschisa pentru sisteme de monitorizare glicemica continua si sisteme de pompa de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei cu un estimat dat de Ordinul în vigoare 1328/27.09.2018, singurul ofertant participant la procedura de licitație a depășit valoarea estimată stabilită prin ordinul mai sus menționat, fapt ce contravine legislației în materie de Achiziții Publice, ceea ce a condus la anularea procedurii de licitație. Spitalul va continua procedurile legale de achiziție", a declarat managerul Spitalului Judetean.


Procedura de achiziție este anulată acum pentru a doua oară, după ce și prima încercare a fost un eșec total. Asta se traduce într-o nouă perioadă se așteptare pentru pacienții beneficiari. Conducerea Spitalului spune că va lua legătura cu Ministerul pentru a desluși această situație. Dacă Ministerul nu intervine, toți banii alocați pentru acest an se vor pierde. Mai grav este că întreaga situație va afecta și valoarea fondurilor care se vor aloca de anul viitor, iar banii pe care Casa de Asigurări de Sănătate ii va aloca pentru acest program vor fi mai putini. 
 

 

 

 

Adauga comentariu