„Stăm patru pacienți într-un pat”. O pacientă de la Clinica de Hematologie face mărturisiri incredibile despre condițiile în care este internată. Pereții sunt cu igrasie, geamurile sparte, iar unele băi nu funcționează. Noaptea se adăpostesc aurolacii

Ca un spital-fantomă, așa arată clădirea care adăpostește Clinica de Hematologie din cadrul Filantropia. Condițiile greu de imaginat au fost scoase la iveală de o pacientă care a făcut mai multe postări pe Facebook. Aceasta reclamă atât condițiile de igienă, cât și condițiile de tratament.

„Sunt cinci paturi în salon și suntem câte trei pacienți într-un pat, trei sau patru pacienți într-un pat. Faptul că eu sunt în pat cu alte trei paciente, asta înseamnă că suntem patru pacienți într-un singur pat. Așa că pe mine mă trimite acasă și trebuie să vin la tratament. Sunt internată doar pentru perfuzii, pentru injecții, pentru transfuzi. Nu sunt paturi în spital. Cei care suntem din Craiova, suntem obligați, nu comentăm în fața doctorei, vrem nu vrem, ni se impune să plecăm acasă și să venim doar la tratament”, explică Nicoleta Ică, pacientă a unității medicale.

Într-o altă postare, femeia arată holurile spitalului, o baie care nu funcționează, pereții plini de igrasie și geamurile sparte atât pe ușa de la intrare, cât și pe culoare.

„Apă caldă nu există în spitalul ăsta, pe niciun etaj, este doar apă rece. Dacă vrem să ne facem un duș, nu există apă caldă”, susține aceeași pacientă.


Grav este și faptul că subsolul clădirii a devenit adăpost pentru oamenii străzii. Aceștia intră prin locuri numai de ei știute pentru că nu există pază.

“Sa caute asistentele și infiermera aurolaci ascunși într-un spital,și să stea personalul cu frica de aurolaci. S-au spart geamurile de aurolaci să intre noaptea în spital să doarmă, să închizi usa spitalului cu lant și lacăt, că nu există un agent de pază, un polițist comunitar un jandarm. Este strigător la cer,chiar dacă este un spital temporar și, recunosc, arată minunat fată de adevarata secție Hematologie, dar să nu se asigure măcar noaptea paza spitalului…”, reclamă Nicoleta Ică. 

Pentru toate acestea, autoritățile au o explicație. Clădirea în care funcționează acum Clinica este una provizorie, pe perioada în care în care în Clinica de Hematologie se desfășoară lucrări ample de modernizare. Pacienții au fost mutați aici anul trecut, odată cu începerea lucrărilor, acest corp fiind închiriat de la Casa de Pensii doar până la finalizarea modernizării. Din acest motiv, au transmis reprezentanți ai Primăriei Craiova, administrația locală nu a făcut investiții majore în amenajarea spațiului. 

Conducerea Spitalului Filantropia explică la rândul ei că secția propriu-zisă nu arată în aceleași condiții ca holurile și băile prezentate de pacienta revoltată.

“Se desfășoară o investiție de 2,7 milioane de euro la corpul Clinicii de Hematologie, astfel că a trebuit să găsim o soluție pentru pacienți pe perioada lucrărilor. Este adevărat că nu s-au făcut investiții majore, dar acestea nu se justificau pe o perioadă atât de scurtă. La etajul la care se face referire în postare, există o baie funcțională, dar pacienta a filmat într-un spațiu închis, într-o baie care nu era deschisă pentru bolnavi. A curs apa de la o țeavă și până se va repara, va rămâne închisă. Celelalte imagini sunt de la parterul clădirii, parter pe care noi nu îl folosim. La etajul 1 funcționează Ambulatoriul, iar la etajele 2 și 3 sunt secțiile. Acestea nu arată în aceleași condiții ca în postare. Despre incidentele cu oamenii străzii nu am cunoștință recent. A existat un incident în luna decembrie a anului trecut, atunci când este adevărat că oameni fără adăpost au încercat să pătrundă și au spart geamul ușii de la intrare. Acestă ușă a fost reparată cu un placaj, tocmai pentru a nu mai permite intrarea unor necunoscuți. Există și o sesizare la Poliție în acest sens. Pază nu există la acest corp de clădire, toate posturile de pază ale spitalului fiind la alte clădiri ale Spitalului Filantropia”, a declarat Liliana Staicu, directorul Financiar-Contabil al Spitalului Filantropia. 

Reprezentanții Primăriei Craiova au anunțat că vor emite și ei un punct de vedere asupra acestei situații în cursul zilei de astăzi. 

Clădirea modernizată a Clinicii de Hematologie are termen de finalizare luna septembrie a acestui an, dar recepția propriu-zisă ar putea să dureze mai mult. Până atunci, bolnavii vor primi tratament în aceleași condiții improprii.

 

 

Adauga comentariu