(VIDEO) Cutremur de 7,4 pe scara Richter resimțit puternic în România. Mai multe clădiri din Craiova afectate, printre care unul dintre spitale. Pompierii intervenție în forță pentru o simulare ca la carte

Scenariul luat în considerare a presupus producerea unui cutremur de pământ cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, cu epicentrul în zona Vrancea, la o adâncime de 100 km, cutremur care s-a resimţit în judeţul Dolj cu intensitatea IX pe scara Mercalli, generând mai multe pierderi şi distrugeri în municipiul Craiova.

Pompierii au intervenit în forță la Spitalul Filantropia și au bifat toate procedurile în cad de intervenție la cutremur.

La nivelul municipiului Craiova a fost introdus semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE, fiind acționate sirenele de alarmare. Totodată au fost elaborate primele recomandări pentru protecţia populaţiei şi autoevacuarea persoanelor din clădirile grav avariate.

La nivelul Instituţiei Prefectului judeţul Dolj s-a constituit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În paralel au elaborate primele comunicate pentru mass-media, privind transmiterea mesajelor de înştiinţare, avertizare şi informare a populației. Comitetul judeţean, întrunit de urgenţă, a evaluat situaţia și a declarat stare de urgenta.

La nivelul spitalului Filantropia s-a dat alarmarea personalului din clădire și coordonarea evacuării. A fost întrerupta alimentarea cu energie electrică și s-a intervenit pentru salvarea persoanelor rănite de incendiu. Un planşeu şi un tronson de scări la etajul I - Corp A al Spitalului Municipal Filantropia Craiova se prăbușesc, 5 persoane refugiindu-se pe acoperişul clădirii, iar alte 10 persoane surprinse de prăbușire prezentând traumatisme multiple. Din cauza undei de şoc provocate de cutremur, liftul principal al corpului B a fost afectat şi 4 persoane au fost surprinse în lift, blocate între etajele I şi II, alte 2 persoane fiind diabetice și necesitând administrarea de urgență a insulinei.

În corpul C s-a observat prăbuşirea planşeului între nivelul I şi nivelul II. Au fost identificate avarii la conductele de apă şi canalizare situate pe Calea Bucureşti, avarii la reţelele de alimentare cu energie electrică situate la intersecţia străzii Sărarilor cu Calea Bucureşti precum şi avarierea conductelor de gaze naturale pe Calea Bucureşti şi str. Săracilor. Echipele de căutare-salvare care cercetau zona sunt informate că sub dărâmături se află 3 persoane, fiind solicitat sprijinul echipelor de căutare cu câini de salvare din cadrul Centrului Naţional de Educare Canina. 6 recipiente cu diferite substanţe chimice utilizate în laboratorul unității spitalicești s-au răsturnat deoarece nu erau asigurate corespunzător, existând pericolul contaminării unităţii sanitare, fapt pentru care s-a impus intervenția echipei de primă cercetare și evaluare CBRN din cadrul inspectoratului județean.

Prin simularea de incendiu a fost urmărită nu doar capacitatea de reacție a pompierilor doljeni ci și capacitatea de reacţie a personalului din cadrul Spitalul Municipal Filantropia.

Adauga comentariu