100 de lucruri jenante din Craiova. Astăzi, despre sediul celui mare partid din România care stă să cadă. Clădirea din buricul Craiovei aparține Ministerului Culturii, iar PSD Dolj nu are voie să facă investiții

Casa Ionel Pleșia, așa cum este cunoscută construcția ce adăpostește sediul PSD de aproape 30 de ani, stă să cadă. Pe toate ferestrele clădirii stă bine lipit mesajul "atentie se deprind bucăți de tencuială". 


Casa datează din 1892 si nu a fost reabilitată vreodată din acel moment. Clădirea are o istorie aparte. Se află în centrul vechi al Craiovei și este de o frumusețe covârșitoare atât la interior, cât și la exterior. La parter găzduiește sediul filialei Omnia a Bibliotecii Naționale a României, iar la etaj se află sediul PSD Dolj.


Casa a aparținut familiei Pleșia, un neam de boieri olteni, ce au deținut pământuri și proprietăți în mai toată Oltenia. 


"Clădirea a fost confiscată în anii ‘50 de statul român. După confiscare, clădirea a avut diferite destinații. În septembrie 1989, în Sala Oglinzilor din Casa Pleșia a avut loc o conferință prezidată de Zoia Ceaușescu, care, fascinată de frumusețea clădirii, le-ar fi propus lui Nicolae și Elenei Ceaușescu să o transforme în a treia reședință din Craiova (pe lângă Casa Barbu Drugă și Casa Jianu). Se pare că ar fi fost imediat aprobată o investiție de 2-3 milioane de lei pentru pregătirea casei în vederea începerii reamenajării, care a durat până în decembrie 1989, când lucrările au fost sistate odată cu venirea Revoluției", scriu cei de la Monumente Oltenia.


Clădirea are subsol, parter, etaj și mansardă, cu foarte multe încăperi și holuri, realizate de meșteri austrieci și italieni. Majoritatea finisajelor de atunci se păstrează intacte și astăzi.


 Deși la exterior clădirea nu a devenit decât un pericol pentru trecători, construcția este încă impozantă. Chiriașul, partidul PSD filiala Dolj, este cu mâinile legate, deoarece construcția aparține Ministerului Culturii și ei nu pot face investiții.


"Sediul este la PSD Dolj cred că de prin anii 90. Clădirea aparține Ministerului Culturii, de altfel este administrattă de Biblioteca Națională a României. Noi din păcate nu putem face investiții asupra casei pentru că nu avem voie să facem asta. Este o clădire de patrimoniu, cel mult schimbăm un bec sau o ială. Din câte știu, construcția va fi reabilitată de minister la un moment dat, cred că procedurile sunt avansate", a declarat Cosmin Vasile, secretar general al PSD Dolj.


Se pare că se poartă discuții în interiorul PSD Dolj, în vederea identificarii unui alt sediu, unde să stea cu chirie sau chiar să cumpere o clădire în care să își desfășoare activitatea, cu atât mai mult cu cât pentru o eventuală reabilitare va fi nevoie de evacuarea spațiului.

 

 

 

 

Adauga comentariu