20 000 de doljeni trimiși "cu japca"la mitingul PSD. Angajații din instituții reclamă că sunt trimiși cu forța să protesteze față de “abuzurile din Justiție”. Convocările se fac verbal

Mitingul de la sfârșitul acestei săptămâni a creat valuri de nemulțumire în rândul angajaților din instituții care sunt forțați de conducere să meargă în Piața Victoriei. Aceștia au răbufnit pe o platformă online, acolo unde mulți dintre ei au scris abuzurile la care sunt supuși și felul în care șefii le impun să se organizeze. Pe www.mitingcujapca.ro sunt menționate mai multe instituții din județ ale căror șefi ar fi impus participarea obligatorie la miting, dar și primării în care edilii-șefi au trimis directive clare către angajați, dar și către beneficiarii de ajutor social. 

Mai multe postări de pe platfoma online se referă la profesorii doljeni care sunt obligați de directori sau de inspectorii școlari zonali să meargă la protestul PSD. 

"Fiecărui director de școală din județul Dolj i-a fost pus în vedere să participe la miting însoțit de înca cel puțin două cadre didactice din școală.", se arată într-una din postările anonime referitoare la cadrele didactice din Melinești, județul Dolj.

"Diverși inspectori școlari, încă de săptamana trecuta, întocmesc abuziv liste cu profesori pe care îi presează să se organizeze în grupuri mari, să facă rost de mijloace de transport, să poarte ie in ziua respectivă, să invețe imnul țării, să aducă lanterne sau telefoane dotate cu flashlight.", se menționează într-o altă postare, de această dată despre situația de la Craiova.. 

Reprezentanții sindicali ai cadrelor didactice recunosc că profesorii sunt forțați să meargă la miting și explică felul în care se face convocarea.

“Așa se practică la noi de fiecare dată când se organizează un astfel de eveniment. Am înțeles că toți directorii școlilor din Craiova au primit directive să aducă fiecare la mitingul de sâmbătă între 10 și 15 persoane. Nu se mai fac adrese scrise cum se proceda înainte, acum se transmit verbal directive de la conducerea Inspectoratului Școlar General. Știu că din Dolj trebuie să meargă 20 000 de oameni și probabil că se vor strange destul de mulți, dacă este să luăm în calcul că 70 la sută dintre directorii școlilor sunt membri PSD.”, explică Constantin Rada, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ Dolj. 

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj nu au răspuns solicitării de a comenta acuzațiile aduse.

O altă postare face referire la șefii din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj, șefi care ar fi obligat sistematic angajații Centrului de îngrijire de la Dioști să meargă la vot, iar de această dată, la miting. Directorul înstituției neagă însă aceste practici.
“Este vorba despre o eroare. Nici la Dioști, nici la alte centre nu se fac astfel de demersuri pentru miting. Colegii mei au văzut postarea de pe site, așa că am sunat și am vorbit cu cei de la Centrul de îngrijire. Ne-au asigurat că nimic nu este adevărat. Le-am interzis să poarte discuții pe marginea acestui subiect, tocmai pentru a nu da naștere la interpretări.”, a declarat Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.

Și muncitorii de la Regia Autonomă de Administrarea a Domeniului Public și Fondului Locativ din subordinea Primăriei Craiova ar fi obligați să meargă sâmbătă la București. Acestora li s-ar pune la dispoziție mașini și autobuze, se arată în postarea unui anonim. Conducerea regiei susține că niciun angajat nu a fost abordat pentru o convocare la miting.

“Eu o să merg la miting pentru că am și o funcție politică, sunt președintă de organizație, dar asta nu are nicio legătură cu angajații regiei. Nimeni din unitate nu poate să afirme că este obligat să meargă la București, nici obligat, nici contactat. Este problema lor, este timpul lor, dacă merg sau nu este treaba lor. Dacă altcineva invită oamenii, eu nu am cunoștință de așa ceva. Eu merg cu mașina personală, nicidecum nu este vorba de autobuze sau alte mijloace de transport în comun.”, a negat Rela Filip, directoarea RAADPFL Craiova.

Și o unitate medicală apare pe lista celor în care s-ar comite abuzuri în organizarea plecărilor către protestul PSD. În două dintre postări este menționat Radu Drăghici, șeful Serviciului Administrativ de la Spitalul din Calafat. Acesta ar fi obligat angajații TESA să fie prezenți la miting, iar unul dintre aceștia ar fi fost amenințat cu desfacerea contractului de muncă.

“Sunt niște informații neadevărate. Eu nu am obligat pe nimeni, nu am abordat pe nimeni să discut acest subiect. Este adevărat că eu sunt consilier local din partea PSD, dar eu nu amestec această funcție cu poziția pe care o am în cadrul spitalului. Ca orice om, cred că am dușmani și de aceea au apărut astfel de acuzații. Dacă are cineva ceva de zis, să aibă curajul să mi-o zică în față. Vă dau cuvântul de onoare că nu am discutat despre organizarea pentru miting cu nimeni.”, se apără Radu Drăghici.

Cei care postează pe platforma www.mitingcujapca.ro au menționat și că angajații firmelor care au contracte cu instituții ale statului au fost supuși acelorași presiuni și au fost amenințați că își vor pierde locul de muncă.

 

 

 

 

 

 

Comentarii

maricel ionescu

08.06.2018 11:06

SE DUC CARE ÎN TIMPUL SĂPTĂMÂNII NU SÎNT LA SERVICI,CUM SÂNT ASISTENȚII MEDICALI DE LA CABINETELE ȘCOLARE CARE NU VIN DELOC SAU O-2 ORE PE ZI,MITINGU ESTE O GLUMĂ FAȚĂ DE CE ESTE PE TEREN

Adauga comentariu