Aberant! O primărie din Dolj este obligată de instanță să plătească creditul unei foste angajate. Suma imensă depășește bugetul local pe un an

Situația din comuna Murgași frizează absurdul. Primăria a pierdut un proces și urmează să plătească aproape 400 000 de euro din bugetul local pentru o datorie pe care o are la bancă o fosta juristă a instituției. 

Povestea începe în 2008, atunci când Mirela Simina Drăguț, fiica primarului de atunci, dar și angajată a Primăriei Murgași în calitate de consilier juridic, a luat un credit de 220.000 de euro de la CEC Bank. Doar că, după acordarea creditului, femeia nu a plătit nici măcar o rată, iar banca și o companie de recuperare creanțe s-au îndreptat împoriva acesteia pentru a recupera banii cheltuiți deja de femeie. 

Executorul care a preluat dosarul a cerut în instanță ca suma de bani să se recupereze de la angajator, respectiv Primăria Murgași. Dar instanța de la Judecătoria Craiova nu a hotărât ca suma datorată să se recupereze prin poprire pe salariul juristei, ci a hotărât ca întreaga sumă să se recupereze de la bugetul local al Primăriei. Aberația deciziei este cu atât mai mare cu cât, la momentul pronunțării acestei decizii, Mirela Simina Drăguț nu mai era angajată de mai bine de cinci luni, din septembrie 2013. 

“Validează poprirea înființată de B.E.J….. la data de 19.02.2014, în dosarul de executare numărul ... și obligă terțul poprit să plătească creditorului suma de 14.666,72 lei și 240.986 euro.”, se arată în decizia judecătoarei Elena Zorilă de la Judecătoria Craiova la data de 25.09.2014.

Cum la vremea respectivă primar era încă tatăl juristei, Constantin Nedelea, Primăria nu a atacat decizia de fond a instanței, astfel că pentru aproape trei ani de zile lucrurile au trenat. 

În 2016, după 20 de ani de mandat, în locul lui Constantin Nedelea a venit la primărie Daniel Țeligrădeanu. Acesta a moștenit datoria Primăriei și s-a trezit cu conturile blocate și obligația de a plăti suma imensă pe care o stabilise instanța. Printr-o hotărâre a Consiliului Local, decizia Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel la Tribunalul Dolj, doar că dosarul a ajuns pe masa aceleiași judecătoare, iar decizia nu s-a schimbat cu nimic. 

În urmă cu câteva zile, pe 25 iunie, vestea că obligativitatea de plată a rămas pe umerii bugetului local al comunei Murgași a căzut ca un trăznet. 

“Respinge apelul ca nefondat. Definitivă”, este decizia magistraților Tribunalului Dolj care obligă astfel la punerea în aplicare a cererii de validare a popririi din 2014, dar cu majorarea dobânzilor până la suma de 714.666,72 și 240.986  euro. 

Primarul încearcă acum să găsească o cale de scăpare, dar se teme că va intra în blocaj financiar.

“Această decizie bagă Primăria Murgași în insolvență, ne oprește toate investițiile și ne lasă fără bani de salarii sau de întreținere. Bugetul local este de 1,6 milioane de lei pe an, adică mai puțin de 350.000 de euro, iar suma pe care noi ar trebui să o plătim ca să achităm creditul fostei consiliere este de 400.000 de euro. Suntem disperați și nu mai avem cale de atac.”, explică Daniel Țeligrădeanu, actualul primar al localității. 

Ca o ultimă încercare de salvare, consiliul local l-a chemat în judecată pe fostul primar, Constantin Nedelea, și îl acuză de abuz în serviciu pentru că nu a atacat încă din 2014 decizia instanței. 

Nici fosta juristă și nici fostul primar nu au fost de găsit. Soția acestuia a ridicat din umeri atunci când a fost întrebată ce știe despre situația de care se face vinovată fiica sa.

“Eu nu știu nimic despre această poveste. Știu că fiica a luat un credit, dar nu am idée dacă l-a achitat sau nu. Am aflat și eu că se judecă cu primăria, dar nu văd ce treabă au ei. Nu cred că vor fi obligați să plătească în locul ei.”, a fost răspunsul dezinvolt al femeii.


Constantin Nedelea a fost condamnat în decembrie 2016 la un an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și fals intelectual după ce ar fi achitat din bugetul primăriei aproape 60.000 de lei către o firmă care nu a efectuat lucrările cuprinse într-un contract de alimentare cu apă a localității.  

Fiica acestuia a dispărut de mai mulți ani din localitate și nu se știe unde locuiește în acest moment. 

 

Comentarii

Nuni Budu

30.06.2018 16:18

De ce nu i se pune sechestru pe bunuri?!?Si juristei(ex) si ex primarului(tatal juristei-dupa cite am inteles ca ar fi).iar daca acestea nu acopera prejudiciul apoi sa se recurga la alte masuri!Nu cumva cei ce au judecat procesul au facut abuz in functie si ceva de genul"favorizarea infractorilor-pt ca sint tata si fiica"?!??...

MITOAICA ANGELA ANA

01.07.2018 00:21

E simplu, doamna a ridicat creditul cu adeverinta de la Primaria unde tatal era primar, nu la platit, i sa trimis poprire la Primarie pe numele doamnei, primaria nu i-a dat curs, astfel ca primaria a ajuns sa plateasca in locul salariatei, aceasta este procedura, aviz celor care se ocupa cu salarizarea, dar Primaria poate deschide proces in civil pe numele persoanei care intocmea statele de plata, astfel ca datoria sa se mute de la institutie/primarie la persoana care nu a dat curs executarii.  

Adauga comentariu