Achiziții cu dedicație la ISJ Dolj. Educatoarele acuză că au fost dezinformate și obligate să cumpere materiale didactice de la o anumită editură. Pusă la zid, Crina Ciocoiu

Tensiuni mocnite la nivelul Inspectoratului Școlar Dolj, acolo unde inspectorul de specialitate Crina Ciocoiu este acuzată de mai multe cadre didactice că le-a impus achiziționarea unor documente de la o editură agreată. În realitate, respectivele materiale didactice ar fi putut fi realizate de către fiecare educator în parte, fără niciun cost.

Întreaga situație a fost prilejuită de schimbare curriculum-ului educațional pentru preșcolari. Modificările le-au fost aduse la cunoștință inspectorilor de specialitate și educatorilor cu rol de coordonatori zonali în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Drobeta Turnu Severin. Ulterior, toți educatorii din județul Dolj au fost informați că trebuie să își achiziționeze portofoliile de lucru, iar comanda comună a fost făcută către o singură editură.

“Consfătuirea regională a avut loc pe data de 18 septembrie, la Severin, iar a doua zi a fost transmis un mail ce conținea un tabel care trebuia completat obligatoriu și se cerea achiziția documentelor de la o anumită editură agreată și impusă de doamna inspector Ciocoiu. Ulterior, pe data de 26 septembrie, atunci când au fost organizate consfătuirile județene, grădinițele gazdă s-au transformat în adevărate tonete de vânzare a portofoliilor impuse.Fiecare educator a plătit câte 65 de lei pentru niște documente pe care putea să și le realizeze în regie proprie. Nici măcar nu a fost prezentată o ofertă de la mai multe edituri”, povestește un cadru didactic.

Doar că, educatorii nu aveau de unde să știe că nu era obligatoriu portofoliul tipizat pentru că nimeni nu îi informase, acuză aceștia. Mai mult decât atât, scrisoarea metodică de informare a fost postată pe site-ul Inspectoratului Școlar Dolj la două săptămâni după ce achiziția de la editură fusese deja achitată.

“Scrisoarea metodică nu a fost făcută publică, așa cum era corect, la momentul consfătuirilor. Este adevărat că s-au citit modificările din curriculum și atât. Abia pe 10 octombrie a fost postată pe site-ul oficial, iar educatorii și-au dat seama că au fost practic escrocați. Nici măcar o chitanță nu au primit în schimbul achitării portofoliilor”, explică același cadru didactic.

Acuzată că întreaga afacere a fost coordonată chiar de către inspectorul de specialitate, Crina Ciocoiu se apără și susține că nu a impus niciodată o anumită editură.

“Educatorii știau că nu este obligatorie această achiziție. Chiar eu am fost cea care i-a informat în urmă  cu trei ani, într-o situație asemănătoare. A fost decizia lor să facă o comandă comună pentru că își doresc să lucreze unitar, pe aceleași material didactice. Aceste portofolii sunt foarte importante pentru că în baza activităților incluse în aceste documente se face salarizarea. Ele sunt arhivate și rămân la nivelul unității școlare.Doar că eu nu am nicio legătură cu aceste achiziții și nu știu nici măcar cât a costat un astfel de portofoliu. Puteți verifica, sunt educatori în județ care nu au comandat aceste documente și au ales să le realizeze singuri. Nu s-a luat nicio măsură împotriva lor”, a explicat Crina Ciocoiu.

Întreaga situație a fost adusă la cunoștința conducerii ISJ Dolj, doar că reprezentanții instituției au comunicat faptul că încă nu există o sesizare scrisă.

„Până la această dată, la Inspectoratul Școlar Județean Dolj nu a fost înregistrată nicio sesizare scrisă cu privire la aspectele semnalate. Dacă va exista o sesizare scrisă în acest sens, aspectele semnalate vor fi verificate conform reglementărilor în vigoare”, a declarat Nicoleta Lițoiu, purtătorul de cuvânt al ISJ Dolj.

Chiar dacă reprezentanții Inspectoratului refuză să comenteze acuzațiile, cadrele didactice nemulțumite susțin că vor face sesizări la Ministerul Educației.

Adauga comentariu