Administrația Olguța alocă sute de mii de euro ca să cumpăre terenuri private amenajate ca parcări publice de administrația Solomon

Mai multe terenuri din Craiova care aparțin unor firme sau persoane fizice au fost amenajate ca parcări publice, în 2009, la pachet cu terenuri ale municipalității pe vremea când primar era Antonie Solomon. Pe motiv că locatarii blocurilor se plângeau că sunt suprafețe neamenajate, iar parcările lipsesc, primăria a trecut la asfaltări masive, apoi trasări pentru parcări publice, inclusiv pe astfel de proprietăți care nu aparțineau domeniului public. Deși Primăria Craiova condusă de Solomon s-a înțeles cu proprietarii să le cumpere, iar consiliul local a aprobat achiziția lor și și-a însuşit raportele de evaluare pentru prețurile de pornire al negocierii prețului de achiziție a terenurilor, ele nu au mai fost duse la îndeplinire. În 2020, după mai bine de 10 ani, timp în care unii dintre proprietari s-au adresat CEDO pentru a primi compensații financiare pentru terenurile care le-au fost transformate în parcări publice, actuala administrația a achiziționat servicii de evaluare bunuri mobile și imobile aparținând domeniului public și/sau privat din municipiul Craiova, astfel că au fost stabilite valorile de piaţă ale unor astfel de terenuri, pentru ca hotărările date pentru achiziționare lor să fie duse la îndeplinire. 

Un astfel de exemplu este un teren de 311 mp situat în zona ”Amaradia”, pe Str. Nicolae Bănescu, la nr. 1 C (foto cover). Proprietarul, o firmă de construcții deținută de doi turci, SC Maraton Construction SRL, l-a cumpărat în 2008 și, la scurtă vreme, municipalitatea condusă la acea vreme de primarul Antonie Solomon, actualmente vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj, l-a asfaltat și amenajat ca parcare publică. Administratorul societății a sesizat autoritatea publică despre faptul că terenul său a fost transformat în parcări, iar primăria și-a recunoscut greșeala, susținând că amenajarea ca parcare s-a făcut ca urmare a numeroaselor solicitări venite de la locatarii blocurilor care îl înconjoară. În consecință, municipalitatea i-a propus să cumpere terenul, iar proprietarul a fost de acord. Achiziționarea a fost aprobată prin HCL nr. 559/17.12.2009, iar prețul de pornire al negocierii urma să fie stabilit printr-o evaluare, care, la rându-i urma să fie aprobată printr-o hotarâre de Consiliu local ulterioară. Lucru care s-a și întâmplat în ședința din 25.02.2010 proiectul fiind votat de 12 dintre cei 17 consilieri prezenți. Astfel că, în 2010, terenul era evaluat de un specialist acreditat la circa 83.000 de euro, la un curs valutar de 41,1 euro (266 euro/mp). Însă achiziția nu s-a mai finalizat. După 11 ani, iImobilul a fost reevaluat. Mai exact, în aprilie 2021 valoarea sa a fost stabilită la 87.000 de euro, fără TVA, adică aproximativ 280 de euro metrul pătrat. Executivul va supune votului proiectul de însușire a evaluării terenului în ședința de joi, 26 mai a.c.

Iată ce nota evaluatorul în raportul din 2010: ”Avantaje: Zona dispune de toate utilitatile; forma terenului (dreptunghiulara cu acces pietonal pe toate cele 4 laturi si auto din strada Nicolae Banescu) este adecvata unei utilizari rezidentiale (bloc de locuinte) sau comerciale (spatii de birouri cu spatii comerciale la parter), lipsind insa spatiile de parcare; Dezavantaje: Terenul este amplasat in imediata vecinatate a blocurilor, fiind amplasat chiar in curtea interioara a blocurilor; Nu exista spatii de parcare si nici posibilitatea de amenajare a acestora in vecinatate, terenul fiind in prezent chiar utilizat ca parcare de locatarii blocurilor din jur; Accesul din strada este relativ mic, vizibilitatea fiind afectata negativ; (...) Deoarece zona este complexa: comerciala, prestari sevicii si rezidentiala, zona este aproape de zona centrala, existand interes pentru spatii de birouri si chiar spatii comerciale sau prestari servicii, tinand cont si de premizele celei mai bune utilizari: posibila fizic, permisa legal, fezabila financiar si de amplasarea proprietatii consideram ca cea mai buna utilizare a terenului liber este cea comerciala sau combinata bloc de locuinte cu spatii comerciale la parter. Insa datorita faptului ca in aceasta perioada au scazut vanzarile pentru locuintele in blocurile noi, iar suprafata de teren este relativ mica, se considera ca cea mai buna utilizare a terenului este cea comerciala”. Terenul va deservi în continuare ca parcare publică.

Un alt exemplu este cel al unui teren similar ca suprafață, situat în cartierul Sărari, pe Str. henri Conadă nr. 52A. Aceeași poveste: 317 mp, aparținând unor persoane fizice de data aceasta, a fost amenajat, în 2009, de administrația Solomon ca parcare publică. Deși s-au făcut aceleași diligențe ca în speța de mai sus, nici în acest caz hotărârile nu au fost duse la îndeplinire. Astfel că, între timp, proprietarii și-au cerut drepturile la CEDO, iar în 2020 Primăria Craiova a făcut iar demersurile pentru achiziționarea sa. În urma evaluării, s-a stabilit că prețul de pornire al negocierii este de circa 87.000 de euro, fără TVA (circa 273 euro la cursul valutar din noiembrie 2020). Consiliul local Craiova a aprobat proiectul în ianuarie a.c..

 

 

Adauga comentariu