Aeroportul din Bănie va fi botezat după inventatorul craiovean George (Gogu) Constantinescu

Autoritățile județene vor ca Aeroportul Internațional din Craiova să poarte, în viitorul apropiat, numele inventatorului craiovean, academicianul George Constantinescu, mai cunoscut drept Gogu Constantinescu. Denumirea va deveni oficială după ce consilierii își vor exprima votul ”pentru” în cadrul ședințelor Consiliului Județean Dolj.

Venim cu propunerea ca Aeroportul din Craiova să poarte numele George Constantinescu. Este și un omagiu pentru unul dintre cei mai mari oameni de știință pe care România, Doljul, i-a dat. O să pregătim toată documentația și în următoarea ședință de Consiliu Județean o să propunem consilierilor să schimbăm denumirea aeroportului. Avem pregătit să punem și o efigie cu George Constantinescu la aeroport”, a anunțat, astăzi, Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.

Azi, la Craiova, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea lui George Constantinescu, au început Conferințele Craiova Science, în cadrul Festivalului cu același nume, în debutul cărora Alexandru Mironov vorbește despre Teoria Sonicitatii.

Gogu Constantinescu s-a născut la Craiova pe 4 octombrie 1881, într-o casă care se păstrează și acum (Hotel Golden House) învecinată cu alte case, încărcate de istorie, printre care Casa Glogoveanu, care l-a adăpostit o vreme pe Tudor Vladimirescu, eroul Revoluției de acum 200 de ani, sau casa în care a poposit, în 27 iunie 1859, Alexandru Ioan Cuza.

Conform site-ului Revistei Ştiinţă & Tehnică, cea mai veche şi mai prestigioasă publicaţie românească de popularizare a ştiinţelor din România, care i-a și dedicat o ediție specială, Gogu Constantinescu a urmat Şcoala Primară Obedeanu, cea mai veche şcoală din Craiova. Se povesteşte că în acea perioadă a construit un telefon cu ajutorul căruia comunica din dormitor cu mama sa aflată la bucătărie sau în curte. La început a fost un simplu sistem de semnalizare: o sfoară şi un clopoţel. A citit, a experimentat şi a construit un aparat din ce în ce mai perfecţionat.

Din 1892 urmează Şcoala Superioară din Craiova. În vremea liceului şi-a transformat camera într-un adevărat laborator pentru experimente fizico-chimice. Aici a realizat o lampă electrică cu mercur, alimentată de la acumulatori.

Din dorinţa de a-şi ajuta sora, Maria, să se descurce mai bine la matematică a realizat un calculator, bazat pe un sistem mecanic, care putea realiza calcule cu până la 30 de cifre.  Tatăl său, George, a sesizat că fiul agrea în special fizica, chimia şi matematica, şi i-a spus: „N-ai să ajungi nici sacagiu dacă nu-ţi însuşeşti cultura generală, deschizătoare de orizonturi pentru toate specialităţile”. (Articolul integral AICI).

Credite foto cover: Revista Ştiinţă & Tehnică/Facebook/Aeroportul Craiova

 

Adauga comentariu