Afaceri din Bechet, închise de valul 4 al pandemiei. Angajați și angajatori în colaps, de data asta, fără nicio subvenție!

De zece zile, restaurantele, cafenelele și barurile din Bechet sunt închise, din cauza numărului mare de infectări raportate, care azi a ajuns la 8,17 la mia de locuitori. A fost primul oraș din România care a intrat în scenariul roșu, cuprins de așa-numitul ”val 4” al pandemiei de Coronavirus. Azi a fost și singura localitate din Dolj în care școala a început în format online. Antreprenorii din HoReCa au fost înștiințați că, din 3 septembrie, trebuie să tragă obloanele, singura gură de oxigen pentru restaurante fiind varianta livrărilor la domiciliu. Asta a decis Comitetul Județean de Urgență Dolj, după ce rata de incidență în localitate a depășit pragul de 6 cazuri la mia de locuitori, în funcție de asta fiind dispuse măsuri specifice.  

Sunt restricții pe timpul nopții, circulația fiind restricționată între orele 22:00 și 5:00, cu excepții privind interesul de serviciu, asistența medicală, îngrijirea sau însoțirea copilului și a persoanelor vârstnice, a celor bolnave sau cu dizabilități și în cazul decesului unui membru al familiei. Magazinele sunt deschise doar între orele 5:00 și 18:00.

Administratorii de localuri sunt, din nou, cei mai afectați. Se plâng că e nedrept că în cazul lor s-a luat decizia radicală a inchideriiși spun că situația e dramatică în rândul angajaților.

”Se fac două săptămâni de când suntem închiși și cred că o să mai treacă cel puțin două până la o nouă decizie. E o situație grea, complicată. Avem 20 de angajați care stau acasă. Au și ei copii care au început școala, au nevoi. Eu, ca administrator, am și spațiul concesionat de la primărie și trebuie să plătesc lunar pentru el, indiferent că suntem închiși sau deschiși. Anul trecut am stat trei luni jumătate închiși și, la fel, am plătit. Nu a fost voința noastră”, afirmă Constantin Ionele, administratorul unui restaurant din Portul Bechet. Antreprenorul spune că și-a stimulat angajații pentru a se vaccina, încrezător fiind și că situația nu va mai fi la fel de grea odată cu debutul valului 4 de Covid-19.

De data aceasta, firmele nu primesc sprijin de la guvern, nici macar șomaj tehnic pentru cei care sunt trimiși acasă. Acum, susține bărbatul, angajații care stau acasă l-au luat la întrebări. 

”Eu zic că am fost un model, am dus muncă de lămurire cu angajații, să se vaccineze. Din 20, 18 s-au vaccinat. Am zis să fie bine pentru toată lumea. Am dat primă tuturor celor care s-au vaccinat. Acum îmi spun: vezi, patroane, că tot ne-au închis! Și sunt cei care nu s-au vaccinat și stau bine-merci. Magazinele stau deschise, oamenii se adună în fața lor buluc și nu mai e nicio problemă. Noi stăm închiși, dar plătim tot către primărie, către bugetul de stat, taxe, impozite, tot, ca și cum funcționăm normal. Noi de ce beneficiem?! De nimic, de la nimeni. Nimic, nimic! La stat, angajații își iau banii frumos, iar ai noștri plâng efectiv. După ce că a fost anul trecut foarte greu, am avut salariați care au rezistat foarte greu, acum, când deschiseserăm, închiserăm iar. Angajații o să plece, nu mai rezistă. Au stat o dată, au îndurat, acum iar. Anul trecut subvenția de la stat a venit după 6 luni. Vă dați seama, un om care lua două mii, două mii și ceva de lei pe lună, în mână, abia mai lua 1.000 și ceva de lei. Acum, nu mai e nimic, vine și toamna, va merge și prost si când vom redeschide”, declară patronul de restaurant.

Primul val de infectări a debutat, anul trecut, la Bechet. Al patrulea val a luat ”pe sus” tot Bechetul. Oamenii din localitate susțin că totul ar fi pornit de la mai multe nunți care ar fi avut loc într-un cort în care nu erau asigurate condițiile minime de igienă. Printre paticipanți s-ar fi numărat și români veniți din Germania, Spania, Italia. Mulți s-ar fi grabăt să se întoarcă în țările de adopție deși erau deja bolnavi, de teama de a nu fi obligați să rămână în România. 

”Societatea noastră a primit sesizare de pe 3 septembrie că trebuie să ne închidem activitatea - sau să facem livrări la domiciliu - pe o perioadă de cel puțin două săptămâni. Dar asta a fost inițial, acum pare că se va extinde. Trecând peste faptul că nu înțeleg aceste măsuri de carantinare la nivel local, având în vedere că cetățenii din Bechet pot merge oricând la localuri din Craiova, spre exemplu, de data aceasta nu primim nici măcar un sprijin de la Guvern, nici măcar un șomaj tehnic pentru cei aproximativ 20 de angajați, ce acum trebuie să stea acasă. Mi se pare absurd să oblige afacerile locale să închidă fără niciun sprijin. De unde am putea produce banii necesari ca să plătim angajații, dacă afacerea noastră este închisă? Toată planeta aștepta un val 4, nu cred că este ceva surprinzător. Au avut la dispoziție foarte mult timp să găsească niște soluții decente pentru mediul privat, dar tot ce fac ei e să ne distrugă încet”, susține un alt antreprenor din Bechet. 

Adauga comentariu