Afacerile cu locuri de veci de mii de euro. De câți bani este nevoie pentru locuința de după moarte

Preocuparea românilor pentru felul în care își vor petrece eternitatea, îi face pe unii să renunțe la o vacanță de lux în Tenerife sau chiar la o mașină. Preferă, în schimb, să își cumpere locuri de veci, gropi amenajate în marmură neagră și cruci cu litere din aur. Tranzacțiile cu locuri de veci se fac în mii de euro, iar, culmea, vânzătorii își găsesc repede cumpărători.
 
Un loc de veci în cimitirul Sineasca se vinde cu 4000 de euro. Vânzătorul susține că este amplasat într-un loc „bun”. “Este vorba de un loc de veci aflat chiar lângă aleea principală, cu acces foarte ușor, întreținut și bine amenajat. Au fost persoane interesate, dar mai negociem”, explică un bărbat care și-a postat intenția de vânzare pe un site de anunțuri.
 
Un cavou cu șase locuri într-un cimitir privat din Bariera Vâlcii costă aproape 10 mii de euro. “Cavoul a fost destinat familiei mele. Am hotărât să îl vând din motive personale și aștept un cumpărător care să ia tot cavoul, nu poate lua doar un loc. Am mers și eu prin oraș, am întrebat în stânga și în dreapta care este prețul pieței și așa am stabilit că valoarea lui este de 45 de mii de lei. Este simplu, nu are cruce, nu este îmbrăcat în mozaic sau marmură, astfel că viitorul proprietar și-l poate amenaja cum dorește”, explică proprietara cavoului.
 
Regia Autonomă de Administrarea a Domeniului Public și Fondului Locativ pune și ea la dispoziție locuri de veci în cimitirele publice cu doar 300 de lei. Doar că un loc de veci se acordă în condiții stricte.
“Asigurăm concesionarea locurilor de veci în conformitate cu prevederile Regulamentului privind funcţionarea cimitirelor aflate sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Craiova  în cimitirele aflate în administrarea RAADPFL Craiova: Cimitirul Ungureni, Cimitirul Sineasca, Cimitirul Craiova Nord și Cimitirul Dorobănția. Locurile de înhumare din cimitirele menționate sunt atribuite în concesiune, la cerere, în condițiile legii și Regulamentului. Se pot concesiona locuri de veci persoanelor cu boli grave, în baza actelor medicale eliberate de medicul specialist și celor cu vârsta peste 75 de ani. Taxa de atribuire a unui loc de veci este de 300 de lei/mormânt.”, declară  Ana Dănescu, purtător de cuvânt al RAADPFL Craiova.
În acest moment, Regia poate atribui locuri de veci în concesiune în cimitirele Ungureni Cimitirul Nord și Dorobănția. În Cimitirul Sineasca nu mai există locuri de aproximativ zece ani. Singura șansă a celor care vor să își doarmă somnul de veci aici este să scoată din buzunar câteva mii de euro, cât este piața tranzacțiilor în acest loc.
 
Autoritățile locale se află în acest moment în plin proces de inventariere a locurilor de veci disponibile. Tocmai pentru că cimitirele din oraș au devenit neîncăpătoare, iar numărul solicitarilor este în continuă creștere, Primăria Craiova a demarat procedurile pentru amenajarea unui nou cimitir. Acesta se va numi Nord 2 și va fi amplasat chiar pe terenul din fața actualului cimitir Nord.

Primăria Craiova a dat startul licitațiilor pentru amenajarea unui nou cimitir care se va numi Nord 2. Toate acestea pentru că cimitirele din oraș au devenit neîncăpătoare, iar numărul solicitărilor a  crescut.

În acest moment, Primăria Craiova se află în procedură de licitație pentru înființarea unui nou cimitir în municipiul Craiova, Cimitirul Nord 2.
În ce privește numărul locurilor de veci disponibile în cimitirele craiovene aflate în administrarea RAADPFL Craiova, instituția noastră se află în acest moment în proces de inventariere a acestora.
 
 

 

Adauga comentariu