Amenda pentru neachitarea parcării cu plată prin SMS, unică pentru persoanele fizice și juridice. Se dau sancțiuni și pentru parcarea ocazională

Atât persoanele fizice, cât și cele juridice care parchează pe locurile semnalizate cu indicatorul „Parcare cu plată prin SMS”, precum şi parcarea ocazională pe domeniul public, cu plata prin SMS, fără să achite taxa sau care depășesc timpul pentru care s-a achitat taxa vor fi sancționați cu o amendă unică, de la 500 la 1.000 de lei. Până ieri, doar cea pentru persoanele fizice era la acest nivel, cea pentru persoanele juridice fiind cuprinsă între 1.000 și 2.500 de lei.

Modificarea a fost votată în unanimitate de consilierii locali în urma unui amendament făcut de Lucian Săuleanu, de la USR-PLUS, la Hotărârea privind modificarea Regulamentului referitor la aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr.73/2019. Mai exact a fost clarificată problema sancțiunilor în cazul parcărilor cu plată prin SMS și parcărilor ocazionale cu plată prin SMS, fiind introduse sintagme care clarifică dacă cel care a săvârșit contravenția este proprietar/deținător sau utilizator, după caz. S-a clarificat, astfel, și situația autoturismelor care nu sunt înscrise la Direcţia de Impozite şi Taxe Craiova, ci la alte UAT-uri, pentru care nu se puteau aplica sancțiuni pentru neplata taxei pentru parcarea ocazională, care este de un leu pe zi sau 13 lei pe lună și se plătește prin SMS sau la parcometru.

Drept urmare, odată făcută distincția între conducătorul auto care săvârșește contravenția și persoana care deține autovehiculul în acte, nu mai pot fi făcute discriminări. Ca de exemplu între cei care au mașina în leasing sau pe firmă. ”Cel care săvârşeşte fapta este şoferul, care este persoană fizică, dar poate are maşina în leasing, dar el tot persoană fizică este. De ce să plătească mai mult? Propun să existe o amendă unică, în cuantum între 500 de lei şi 1.000 de lei“, a explicat Săuleanu. Colegii de alinață de la PNL au fost și ei de acord.

De altfel, și primarul Olguța Vasilescu a fost de acord cu consilierul și a anunțat că amendamentul va fi votat. „Am înţeles punctul dumneavoastră de vedere. Şi eu spun că nu este normal să plăteşti mai mult dacă ai maşina luată în leasing şi cred că şi colegii consilieri vor fi de acord“, a afirmat edilul. În consecință, cu toții au votat și pentru acest amendament.

Ce s-a modificat exact în Regulamentul privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr.73/2019:

I. Articolul 64 partea introductivă, se modifică şi va avea următorul conținut: ”Art. 64. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500, la 1.000 lei pentru persoanele fizice și juridice (odată cu aprobarea amendamentului), următoarele fapte ale proprietarului/deținătorului /utilizatorului (după caz):”

II. Art. 64 lit. a), b) şi l) se modifică şi vor avea următorul conținut:

„a) parcarea autovehiculelor în parcările cu plată prin SMS, semnalizate cu indicatorul „Parcare cu plată”, precum şi parcarea ocazională pe domeniul public, cu plata prin SMS, fără achitarea taxei, fără tichetul de la parcometru, după caz;

b) parcarea autovehiculelor în parcările cu plată prin SMS, semnalizate cu indicatorul „Parcare cu plată”, precum şi parcarea ocazională pe domeniul public, cu plată prin SMS, cu depășirea timpului pentru care s-a achitat taxa; l) nerespectarea prevederilor art.57, alin (2), în sensul ocupării locurilor de parcare în intervalul orar 18:00-08:00, de luni până vineri, sâmbăta şi duminica, precum şi în sărbătorile legale, fără a avea eliberate autorizaţii de acces în Centrul Istoric”.

 

 

 

Adauga comentariu