Amenzi și avertismente, la Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova. Ce nereguli au găsit inspectorii de sănătate publică și de ce așa de târziu?

Managerul și magazionera Căminului pentru Persoane Vârstnice (CPV) Craiova au fost amendați cu câte 2000 de lei fiecare, iar un medic și o infirmieră au primit avertisment, în urma controlului făcut de Direcția în Sănătate Publică Dolj în zilele de 13 și 14 august 2020, după ce presa a făcut cunoscută situația dramatică a angajaților și beneciarilor de aici, unde este focar de coronavirus. Deși DSP vine în fața opiniei publice cu rezultatele controlului, întrebarea opininiei publice este cum s-a ajuns aici, din moment ce autoritățile au tot sublinia și precizat că Direcția de Sănătate Publică a monitorizat permanent situația. De ce tocmai acum au văzut specialiștii toate neconformitățile menționate, când numărul infectaților a ajuns la 126?

Potrivit unui comunicat al DSP Dolj, Serviciul de control a constatat că ”circuitele funcţionale curate se intersectează cu circuitele expuse cu risc la contaminare in zona spatiilor de cazare ale beneficiarilor”. Pe de altă parte, mai arată inspectorii sanitari, circuitele funcționale existente la nivelul celor 2 imobile unde sunt internate persoanele varstnice nu au fost respectate și că circuitele funcționale separate și programul de lucru defalcat ”pentru preluarea, decontaminarea, spalarea, calcarea si depozitarea lenjeriilor de pat si de corp provenite atat de la beneficiarii non-covid cat si de la beneficiarii Covid pozitivi (la nivelul spalatoriei unitatii) sunt inexistente. ”Echipamentele individuale de protectie ale personalului (bluze, halate, etc) sunt spalate incorect la nivelul celor 2 imobile unde personalul isi desfasoara activitatatea si nu in mod corect la nivelul spalatoriei unitatii”, au mai notat reprezentanții DSP Dolj.

Potrivit comunicatului dIRECȚIEI, nici valorile termice ale termometrizarii zilnice noncontact ale beneficiarilor nu sunt consemnate si in fisele de monitorizare servicii individuale.

Cât despre decesul rezidentului în vârstă de 87 de ani, care a fost testat pozitiv, internat in Monobloc et. 4, comunicat in data de 12 august 2020, la ora 21.20, acesta nu a fost declarat autoritatilor medicale competente, conform normelor legale in vigoare;

Tot la neconformități sunt menționate și probleme privind gestionarea alimentelor. ”La nivelul depozitului de biocide au fost identificate conserve de alimente depozitate incorect” și, mai mult, inspectorii de sănătate publică au găsit produse din carne congelate si pastrate dupa expirarea termenului de valabilitate.

În încheierea comunicatului de presă, DSP Dolj mai arată că, ”pentru aceste neconformitati, s-au sanctionat contraventional urmatoarele persoane:

1 Avertisment, conf. OUG 2/2001 –  persoana fizica, medic, pentru neraportarea in termen a decesului;
2. Avertisment, conf. OUG 2/2001 –  2 persoane fizice, infirmiere din cladirea monobloc pentru nerespectarea circuitelor functionale;
3. Amenda in valoare de 2000 lei , conf. HGR 857/2011, art 43, lit b , persoana fizica –magazioner;
4. Amenda in valoare de 2000 lei , conf. HGR 857/2011, art 33, lit k, persoana fizica- Director CPV
”.

Adauga comentariu