Angajații din penitenciare pun piciorul în prag și protestează într-un mod inedit. Sunt proteste în Craiova și în toată țara

Aproape 10.000 de angajați din toate penitenciarele din țară au declanșat numeroase mișcări de revoltă încă din luna aprilie. Membrii Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare și ai Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar, peste 9.000 de persoane, au anunțat că vor continua calendarul protestelor și în mai. Mișcările au început chiar de azi în mai multe localități din țară. 

Și la penitenciarele de la noi se vor organiza proteste. Primul este programat pe 24 mai, la Penitenciarul Craiova, iar pe 29 mai se vor alătura și angajații Centrului de Detenție. 

Modalitatea de manifestare a revoltei este una inedită. Pentru că lucrătorii din sistemul penitenciar nu pot organiza greve, dat fiind statutul de fincționar public în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, aceștia au creat așa-numita “grevă prin exces de zel”.

“În timpul grevei prin exces de zel, toți lucrătorii vor respecta cu foarte mare strictețe legea, chiar vor face exces de zel, controalele vor fi foarte riguroase, exagerate chiar, ceea ce va duce la întârzieri în program”, a explicat Alin Popescu, vicepreședinte al Sindicatului Phoenix din cadrul Penitenciarului Pelendava.  

Începând de azi, săptămânal, în fiecare zi de luni, miercuri si vineri, membrii SNLP și FSSP organizează mitinguri în mai multe penitenciare din diferite orașe, până la soluționarea revendicărilor. 

Principalele revendicări ale protestatarilor se referă la:
1. Adoptarea statutului polițistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstituționale, nedemocratice și anti-sindicale). 
2. Publicarea de urgență a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021 (impus prin OUG 114/2018) – similar celorlalte instituții din structura de apărare națională.
3. Interzicerea muncii forțate în sistemul penitenciar, unde deținuții sunt plătiți, spre deosebire de personal. Plata muncii suplimentare necompensate cu timp liber (conform legii) – similar celorlalte instituții din structura de apărare națională.
4. Stoparea suprasolicitării și vulnerabilizării personalului ca soluție pentru lipsa de resurse umane și financiare, precum și ca reacție managerială la dezacordul de a muncii suplimentar, legal exprimat de salariați.
5. Plata cheltuielilor turistice pentru întreg personalul și nu doar pentru 17% dintre salariați (conform legii) – similar celorlalte instituții din structura de apărare natională.
6. Plata începând cu 1 ianuarie 2019 a normelor de hrană și echipament la valoarea actualizată (conform legii) - similar celorlalte instituții din structura de apărare natională.
7. Asigurarea cadrului legal și bugetar pentru continuarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante din sistemul penitenciar.
8. Asigurarea protecției juridice a salariaților prin implicarea instituției în acțiunile puse pe rol de deținuți, similar cu protecția de care beneficiază polițiștii, jandarmii și alte categorii de salariați.
9. Punerea în plată a drepturilor salariale câștigate prin hotărâri judecătorești.

În perioada de revendicări, angajații refuză munca suplimentară în tot sistemul penitenciar, își exprimă dezacordul privind depșirea plafonului anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2019, vor organiza mai multe mitinguri succesive  pe toată perioada lunii mai, precum și organizarea unui mare miting  în Piața Victoriei, la care se anunță participarea a peste 3.000 de persoane din întreaga țară. 

 

Adauga comentariu