Angajații Portului Bechet îmbolnăviți de cerealele lui Mihai Anghel. Polițiștii de frontieră, lucrătorii SPET și angajații de la CNAIR au dezvoltat boli de piele și alergii din cauza norilor de praf care se formează în timpul manevrării cerealelor

Situația din Portul Bechet durează de ani de zile, de când Cerealcom a construit un siloz chiar pe malul Dunării, în vecinătatea punctului de frontieră. De fiecare dată când sunt încărcate barje sau camioane cu cereale, un nor imens de praf se creează și ajunge în port. Pentru vameși și alți angajați din zonă  aerul devine irespirabil, iar unii dintre ei au ajuns la medic cu iritații, dermatite și alergii la praf.

“Este jale de fiecare dată când se manevrează cerealele. Ei au niște tuburi prin care varsă cerealele din siloz în barjă, dar nu îmi dau seama dacă le utilizează corect pentru că se creaază nori de praf care fac atmosfera irespirabilă. Casiera care lucrează pe sensul de ieșire din țară a mers la medic pentru că avea mâncărimi, iritații de piele, iar alți angajați au dezvoltat alergie la praf și primesc tratament. Am încercat să discutăm cu cei de la siloz, dar nu ne-au dat importanță. Și către autoritățile de protecția mediului am făcut informări verbale, dar nu a venit nimeni în control.”, susține Nicolae Nistor, reprezentantul SPET, compania care operează bac-ul din portul Bechet.

În aceeași situație se află și polițiștii de frontieră care sunt nevoiți să lucreze numai în aer liber.

“Aerul este greu de respirat, iar pe piele și pe haine se depune un strat gros de praf de fiecare dată când vântul bate dinspre siloz și aduce praful de la cereale. Nu știu dacă cerealele sunt tratate chimic, cert este că majoritatea colegilor mei au probleme de piele serioase. ”, explică un polițist de frontieră.

“Ar trebui să vină autoritățile aici și să facă măsurători ale nivelului de praf atunci când se execută încărcări ale barjelor cu cereale. Când se manevrează grâu sau porumb, angajații nu pot ieși din birouri.”, susține Florin Ispas, reprezentantul CNAIR.

Video: Resturi de porumb depuse astăzi pe marginea drumului în Portul Bechet

Alertați de întreaga situație, Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Fluviale a cerut explicații reprezentanților silozului, dar de fiecare dată a primit asigurări că vor proteja mediul conform legii.

“Chiar astăzi le vom trimite o notificare pentru a lua măsuri împotriva acestui disconfort. Prin contractul semnat cu noi, cei de la Cerealcom sunt obligați să prevină poluarea de orice tip, inclusiv cea a aerului,”, susține Geroge Șercău, reprezentantul APDF Bechet.

Foto: Praful de la cereale îi afectează și pe clienții unei terase amplasate în vecinătatea silozului

Problema de sănătate a angajaților portului Bechet nu a ajuns însă la urechile autorităților centrale. Agenția pentru Protecția Mediului Dolj a transmis că activitatea din silozul Cerealcom nu necesită autorizare de la instituția lor pentru că cerealele nu sunt tratate chimic și nici nu sunt uscate pe baza unui sistem ce necesită carburant. Cu toate acestea, ei au emis un aviz inițial pentru realizarea proiectului datând din ianuarie 2014 în care se menționează că activitatea de manevrare a cerealelor se face în mediu protejat, închis prin tuburi. Singura autoritate de control rămâne Garda de Mediu, instituție care nu a identificat nicio neregulă până acum.

“La toate verificările de rutină cei de la Cerealcom ne-au prezentat buletine de determinare a pulberilor în aer care arătau că nu se depășesc limitele maxime admise de praf în atmosferă. Noi ne vom autosiseza și vom efectua verificări la silozul din Bechet, apoi vom comunica ce am identificat la fața locului.”, a promis Gheorghe Călinoiu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Dolj.

Proprietarul Cerealcom, multimilionarul Mihai Anghel, nu a putut fi contactat pentru a oferi o explicație a situației din Bechet.

 

 

Adauga comentariu