Aproape 12% dintre elevii doljeni au declarat că nu aveau dispozitive electronice pentru cursurile online. O parte a autorităților a distribuit echipamente

O parte din primăriile doljene au achiziționat și distribuit deja sau sunt în curs de implementare a proiectelor pentru achiziția de echipamente necesare procesului educativ, în contextul pandemiei de Coronavirus. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj, Primăria Craiova si alte UAT-uri s-au mișcat mai repede, iar unitățile școlare din subordine au accesat proiecte cu finanțări nerambursabile. Și Consiliul Județean a făcut demersuri pentru a asigura tablete elevilor din cele trei școli speciale din subordine. Din datele centralizate la nivelul Inspectoratului, 11,9% dintre elevii doljeni au declarat că nu dispuneau de dispozitive electronice cu care să poată participa la orele de curs susținute online.

Primăria Craiova a suplimentat bugetul unităților școlare de la nivelul municipiului Craiova, iar acestea au demarat procedurile de achiziționare, în funcție de necesități, a transmis ISD Dolj, la solicitarea Ziarului de Craiova. ”Primăria Craiova si alte UAT-uri din județ au solicitat unităților școlare informații privind achizițiile care au mai fost realizate în vederea demarării procedurilor pentru solicitarea unor finanțări nerambursabile”, a precizat Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt al IȘJ Dolj. Este vorba despre un buget suplimentar de 1,08 milioane de lei, alocate de municipalitate într-o ședință extraordinară, din septembrie, pentru toate unitățile școlare subordonate. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Marina Andronache, spune că toate unitățile au primit fonduri, chiar și cele care nu au solicitat. ”Bugetul a fost alocat pentru toate unitățile de învățământ, în vederea asigurării necesarului de echipamente școlare, printre care tablete sau laptopuri, dar și pentru materiale igienico-sanitare. Atât cele care au făcut solicitări către Primăria Municipiului Craiova, cât și unitățile care nu au făcut - pentru că au fost și cazuri de școli de la care nu am avut niciun fel de cerere - au primit fonduri”, a spus Andronache. 

Prin proiectele cu fonduri nerambursabile în care Inspectoratul de la Dolj este partener s-au achiziționat tablete sau sunt în curs de achiziție. ”În proiectul ”SUPER SCOALA-VREM, PUTEM, REUSIM!” s-au achiziționat 107 tablete pentru școlile gimnaziale din localitățile Secu, Radovan, Brabova și Dioști. În cadrul proiectului POCU - Acțiuni Comunitare pentru Combaterea Excluziunii Sociale – implementat la Podari, 60 tablete au fost deja distribuite. Tot la Podari, prin proiectul Scoala incluziva pentru o comunitate vor fi achiziționate și distribuite în cel mai scurt timp 80 de tablete. In acelasi proiect se analizeaza achizitia de tablete pentru partenerii de la Școlile Rast si Macesu de Sus. În proiectul Deschidem școala noastră pentru toți copiii, la Școala Gimnazială Lipovu au fost achiziționate 14 laptopuri, iar la Școala Gimnazială Ostroveni - 5 laptopuri. Urmează să fie achiziționate tot în cadrul acestui proiect 2 table SMART și 2 laptopuri la Școala Gimnazială Sălcuța. Știm, de asemenea, că UAT-urile de la Cârcea și Vârvoru de Jos au distribuit tablete elevilor: 72, la Cârcea și 144 table, plus 29 de laptopuri, la Vârvoru de Jos”, a punctat Nicoleta Lițoiu

În altă ordine de idei, Consiliul Judeţean Dolj realizează achiziţia de tablete pentru uz şcolar cu acces la internet, în calitate de autoritate contractantă, beneficiare fiind cele trei şcoli speciale aflate în subordine: Şcoala Gimnazială Speciala ”Sf. Mina” Craiova – 120 tablete, Liceul Tehnologic Special Beethoven – 145 tablete și Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă ”Sf. Vasile” Craiova – 115 tablete. Investiția este de circa 310.000 lei, valoarea estimată a contractului, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.

Potrivit reprezentanților ISJ Dolj, Inspectoratul Școlar Județean Dolj a oferit consultanță celor interesați să scrie cererile de finanțare.

Adauga comentariu