Astăzi se împlinesc 32 de ani de la accidentul de la Cernobîl, dar pericolul nuclear nu îi impresionează pe craioveni. Mitingul de protest împotriva depozitului de la Kozlodui a adunat puțin peste 100 de persoane

“Spune Nu Kozlodui” a fost îndemnul mai multor organizații civice care și-au dat mâna pentru a trage un semnal de alarmă împotriva pericolului pe care îl prezintă construirea unui depozit de deșeuri nucleare la doar 60 de km de Craiova, la sud de Dunăre. Mitingul a avut loc seara trecută în fața Palatului Administrativ.

“Am ales să protestăm astăzi tocmai pentru a ne aduce aminte și de ce a însemnat accidentul de la Cernobîl și urmările lui. Dacă am fost afectați de acel eveniment, deși totul s-a întâmplat la 1500 de km distanță de noi, gândiți-vă ce s-ar întâmpla în cazul unui accident la sud de Dunăre, la câțiva zeci de kilometric. Vrem să vedem Craiova transformată în Cernobîl, vrem să ne vedem copiii bolnavi, părinții murind și casele părăsite? Dacă nu vrem, trebuie să ne facem auziți, trebuie să împiedicăm proiectul depozitului de deșeuri”, a explicat Lucian Săuleanu, reprezentanul Acțiunii pentru Renașterea Craiovei. 

Activitatea nucleara din Bulgaria a afectat în ultimii 30 de ani populația din sudul județului Dolj. Medicii vorbesc despre o creștere alarmantă a numărului de copii bolnavi de cancer, de oameni cu afecțiuni incurabile, ale căror boli pot fi associate cu efectele nucleare.

“Vedem astăzi soare la Craiova, vă văd în culori vii, văd un oraș plin de viață. Ce ar fi dacă soarele nu s-ar mai vedea peste oraș, totul ar fi gri, iar void oar niște umbre? Pentru că la asta risăm să ajungem dacă acest proiect va continua. Sunt medic chirurg pediatru și văd zilnic cazuri de copii cu afecțiuni grave. De ce să nu ne gândim la viitorul copiilor noștri, la șansa lor la sănătate? Trebuie cu toții să luăm atitudine”, a fost îndemnul pentru mulțime al doctorului Eleodor Cârstoiu, medic al Spitalului Clinic de Urgență Craiova.

Tot ce s-a transmis la mitingul de ieri a fost însă auzit de puțin peste 100 de persoane, tineri cu pancarte care susțineau că lor le pasă.  Protestul a fost intens promovat pe Facebook și în presa locală, dar pe craiovenii nu i-a interesat subiectul. Organizatorii se așteptau la câteva mii de persoane care să ocupe toată Piața Mihai Viteazul. 

“Am mers să împărțim flyere, am organizer echipe care să le explice craiovenilor riscurile, să îi îndemnăm să se alăture acțiunilor noastre de a preîntâmpina un dezastru. Cu toții, mii de persoane, au părut solidari cu țelul nostru, dar nu au venit în Piață. Noi ne vom continua lupta până ne vom face auziți.”, a declarat Eugen Călinoiu, unul dintre susțintorii mișcării de protest.

Acțiunile împotriva proiectului nucler de la sud de Dunăre sunt susținute de Asociația Civică pentru Viață și Actiunea pentru Renașterea Craiovei.

350 000 de tone de resturi periculoase ar urma să fie ținute în aceste depozite timp de 60 de ani. Construcția este realizată de bulgari lângă centrala de la Kozlodui , acolo unde vor și să prelungească funcționarea a două reactoare care au ieșit din perioada de siguranță. 

Adauga comentariu