Atacuri directe la adresa primarului Mihail Genoiu: ” Este cel mai slab primar pe care l-am cunoscut.” Reacții după ce Primăria a adoptat proiectul de hotărâre prin care deține monopolul asupra transportului public local

Circul început joi, a continuat în ședința de astăzi a Consiliului Local Craiova. Ordinea de zi a vizat dezbaterea a două proiecte importante pentru Craiova. Unul referitor la transportul public și cel de-al doilea viza aprobarea respingerii solicitării cu privire la utilizarea Complexului Sportiv Craiova-Stadion de fotbal.


Primul punct de pe ordinea de zi referitor la atribuirea contractului de delegare a serviciului de transport public local către RAT SRL, a agitat din nou spiritele astăzi, după ce săptămâna trecută, din cauza neîntelegerilor a fost scos de pe ordinea de zi. Consilierii PNL au ieșit din sală înaintea exprimării votului. Rămași în sală, restul consilierilor au votat ca proiectul sa meargă mai departe de această dată.


„Asta numai democrație nu e. Noi punem la vot până iasă cum vrea PSD-ul. Nu e normal așa ceva. PNL nu are nimic împotriva RAT-ului, are ceva împotriva managementului defectuos, împotriva unor abuzuri care se desfășoară în momentul de față și împotriva adoptării unor hotărâri la limita legalității sau chiar ilegale.”,  a declarat Flavius Sirop, consilier PNL.


Consilierii care au părăsit sala spun că nu au cerut decât clarificarea situației și nu înteleg graba cu care nu se mai putea aștepta o zi pentru a vedea care este finalul procesului în care Primăria este parte, aceasta fiind acționată în instanță în urmă cu ceva timp de patronul unei firme de transport persoane din Craiova.


Mai mult decât atât, aceștia spun că ședința de astăzi nu a respectat regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Local și o vor ataca în instanță. Și de aici nu a mai fost mult până la atacuri directe la adresa primarului.


„Este un primar slab, un primar care nu are Consiliul alături de el, un primar care ascultă de ordine venite de sus, un primar, poate până la urmă cel mai slab primar pe care l-am cunoscut. „ a mai spus Flavius Sirop.


Obiectul dosarului în care Primăria este parte, vizează anularea actului administrativ reprezentat de Hotărârea Nr.168/2016, emisă de CL Craiova, aceiași privind atribuirea gestiunii serviciului de transport public local către RAT SRL. Prin această Hotărâre era atunci aprobat contractul de delegare a serviciului. 


La baza Hotărârii stătea Regulamentul CE Nr.1370/2007 care prevede că orice autoritate locală competentă poate decide să presteze ea însăși serviciile publice de transport de călători sau să atribuie Contracte de servicii publice, direct, unei entități cu personalitate juridică distinctă, asupra căruia autoritatea locală exercită un control asemănător cu cel exercitat asupra propriilor sale departamente.

În ianuarie 2018 Tribunalul Dolj a dispus anularea Hotărârii 168/2016 a Consiliului Local Craiova, pe motiv că încalcă art.7 alin.1 din Legea 52/2003 privind transparența decizională. Dispozitia a fost contestata de Primarie si se judeca maine.


O decizie nefavorabilă din partea instanței ar îngreuna procesul de atragere de fonduri europene pe care îl vizează autoritățile locale. Este vorba de nu mai puțin de 40 milioane de euro pentru autobuze și tramvaie noi, din două proiecte mari pe care vor să le depună.

Adauga comentariu