ATENȚIE LA ESCROCHERIILE ONLINE: Aproximativ 5.000 de persoane au fost păcălite

Poliţia Română avertizează cu privire la o serie de înșelăciuni online legată de vânzarea fictivă de autovehicule.

În ultima perioadă, au fost sesizate mai multe cazuri de înșelăciuni, prin intermediul anunțurilor online, de tip vânzare de autovehicule. Prejudiciile înregistrate ajung la zeci de mii de euro, ultimul caz semnalat fiind de aproximativ 80.000 de euro.

 

Cum se derulează escrocheria?

După postarea unor anunțuri de vânzare de autoturisme pe platforme cunoscute,  potențialilor clienți li se solicită transferul unor sume de bani, pentru a face rezervarea acestora. Autoturismele „vândute” sunt prezentate a se afla pe teritoriul altor țări din Europa, iar, la încheierea tranzacției, sunt solicitate inclusiv sume aferente transportului către România. Banii sunt transferați dintr-un cont într-altul, fiind retrași, fără ca tranzacția de vânzare-cumpărare să mai aibă loc efectiv.

Poliția Română vă sfătuiește csă vă informați în detaliu înainte de încheierea oricărei tranzacții online.

 

„Vă rugăm să distribuiți acest mesaj și să vă informați în detaliu înainte de încheierea oricărei tranzacții online!”, a transmis Poliția Română într-o postare pe Facebook.

Descinderi la țepari

 

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au efectuat, ieri, 16 septembrie, 13 percheziţii domiciliare vizând presupuşi membri ai unei grupări care ar fi înşelat peste 5.000 de persoane, în special din străinătate, cu anunţuri fictive de vânzare produse în mediul online. Prejudiciul fiind de peste 2.000.000 de euro.

În urma cercetărilor, s-au descoperit peste 2.000 de victime, atât din România, cât și din străinătate, în special din Germania, dar şi din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia şi Italia.

„Sumele de bani obţinute din săvârşirea acestui gen de infracţiuni ar fi fost disimulate de către membrii grupării, fiind, în final, folosite la achiziţionarea unor imobile şi autoturisme de lux. În cursul anului 2021, faţă de 12 membri identificaţi iniţial, au mai fost identificaţi 14 membri ai grupării infracţionale organizate. Pe parcursul cercetărilor efectuate în acest an, au fost identificate încă 3.000 de victime, în special din Germania, dar şi din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia Italia şi S.U.A., numărul total al acestora fiind de aproximativ 5.000 de persoane. Până în prezent, s-a conturat un prejudiciu de aproximativ 2.000.000 de euro", a precizat Poliţia Română.

 

Adauga comentariu