“Autospecială” de intervenție la incendii trasă de cai. Cum se intervenea în caz urgență în urmă cu 100 de ani

Căruță trasă de cai, cu rezervor de apă și pompă manuală. Așa arăta în urmă cu 100 de ani speciala de intervenții în caz de izbucnire a unui foc necontrolat. Pompierii sau voluntarii aveau grijă ca rezervorul să fie mereu plin și, în caz de nevoie, dădeau bice cailor către locul intervenției. Acolo foloseau pompa manuală pentru a scoate apa și a salva situația. 

Oricât de grele erau intervențiile, la vremea respectivă, salvarea venea de la acest atelaj. De-a lungul timpului, multe dintre căruțele de stingere a incendiilor s-au pierdut. Una dintre ele a fost găsită însă de reprezentanții unei firme de stingătoare la primăria Țuglui. Aceștia au recuperat speciala veche și au dat-o unei firme pentru recondiționare. Echipamentul rudimentar de odinioară a fost donat Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj care se mândrește atât de tare cu el că o să îl includă în parada de Ziua Pompierilor. 

“Atelajul arăta foarte rău, dar este  ca nou. Cu el se intervenea acum un secol atât în zona rurală, cât și în zone urbane. Fiecare primărie avea așa ceva, iar voluntarii erau cei care o foloseau și se îngrijeau să funcționeze. Am fost încântați de donație și vrem să o prezentăm în cadrul manifestărilor pentru sărbătorirea zilei pompierilor.”, a declarat Constantin Florea, inspectorul-șef al ISU Dolj. 

La defilarea de mâine, căruța de pompieri o să deschidă prezentarea autospecialelor de intervenție pentru incendii. O să fie trasă de doi cai de rasă special aduși de la Calopăr. Cei care doresc să participe pot veni mâine începând cu ora 10 pe esplanda din fața Primăriei Craiova. 

Pe 13 septembrie se aniversează 170 de ani de la cel mai important moment din tradiția armei pompierilor - lupta eroică purtată la 13 septembrie 1848 de pompierii bucureșteni împotriva trupelor otomane venite să înfrângă mișcarea revoluționară română. Începând cu anul 1953, ziua de 13 septembrie a fost declarată oficial Ziua Pompierilor din România.

 

 

Adauga comentariu