Avocații din Craiova au protestat lângă Judecătorie, de unde vor trebui să fugă ba la Tribunal, ba la Multifuncțional

Mutarea a două secții ale Judecătorii Craiova la marginea orașului, lângă corpul central al Centrului Multifuncțional, în fostele centre de Excelenţă în Afaceri și cel pentru IMM-uri, i-a scos în stradă pe avocații craioveni, care cer urgentarea demersurilor pentru ridicarea Palatului de Justiție, un proiect mai vechi care, însă, e abia la faza licitațiilor pentru proiectare. Cum peste câteva zile justițiabilii vor trebui să ajungă în aceeași instanță, dar în locații diferite, azi au ajuns la protest, în încercarea de a atrage atenția asupra accesului la justiție, care va fi dificil pur și simplu din cauza incapacității fizice de deplasare dintr-o zonă în alta a avocaților.

În prezent, Secția Penală și Secția I Civilă sunt la Judecătoria Craiova, iar la Tribunalul Dolj își desfășoară activitatea Secția II Civilă pentru Minori și Familie. Din 16 martie, Secția Penală ar trebui să meargă la Centrul Multifuncțional, Secția de Minori și Familie la Tribunal, iar Secția I Civilă să rămână la Judecătoriei.

”Imaginați-vă că în urma mutării acestor două secții, la ora 9:00, poți avea la aceeași instanță, la Judecătoria Craiova, dosare civile și penale. Or, la ora 9:00, nici măcar dacă am avea dispozitive de teleportare nu am putea să trecem atât de repede din Judecătorie până în Cartierul 1 Mai, la Multifuncțional. Una este să ieși dintr-o sală alăturată pentru un dosar și alta e să parcurgi întregul oraș, cu problemele legate de trafic, de parcare și apoi să te întorci aici la un alt dosar. Deci, aici vorbim de aceeași instanță, care își împarte secțiile în mai multe cartiere ale Craiovei. Categoric nu suntem de acord cu asta, aduce deservicii tuturor, dar în primul rând justițiabililor”, explică Dragoș Nicu, prodecanul Baroului Dolj.

Avocatul în mod legitim își ia dosare de peste tot de unde este solicitat de părți, nu este alegerea noastră, gândiți-vă că sunt instanțe pe tot teritoriul Județului Dolj. Aici e vorba ca jutițiabilul să aibă acces la proces”, este de părere și av. Bogdan Mihăileanu, consilier al Baroului Dolj.

Sediul actual al Judecătoriei Craiova este o clădire monument atribuită instanței după 1960, care, spun avocații, este impropriu actului de justiție din cauza condițiilor de lucru și a volumului mare de dosare. În perioada interbelică și după aceea, instanţele judecătoreşti din Oltenia erau în Palatul de Justiție, în clădirea actualei Universităţi, construită în anul 1890 de arhitectul Ion Socolescu în stilul neoclasicismului.

Raportat la activitatea pe care o au instanțele din Craiova, una dintre cele mai mari din România, condițiile în care se desfășoară activitatea impun cu necesitate realizarea acestui obiectiv, Palatul de Justiție, care să asigure infrastructura necesară, adică spațiu și calitate. Atunci când toți ne dorim o justiție cu standarde europene nu înțelegem cum putem ajunge la acest deziderat când noi lucrăm în condiții de secol 19, cu singura diferență că este electricitate în clădire. Improvizațiile care se încearcă acum, cu mutarea a două secții din cadrul Judecătoriei Craiova într-un alt cartier, la kilometri distanță, sunt de natură să afecteze atât calitatea actului de apărare, care este esențial pentru justiție de secol 21 și, în egală măsură, sunt de natură să afecteze și dreptul justițiabilului la a spera și a avea încredere într-o justiție europeană. În esență, este necesar ca acest proiect vechi al Palatului de Justiție Craiova să prindă contur, să demareze lucrările”, mai spune avocatul Dragoș Nicu.  

Potrivit avocatului Bogdan Mihăloiu, manifestarea de azi ”nu este rezultatul unui capriciu”, problematica acestui Palat de Justiție existân de foarte mult timp în Craiova. Inițial el a fost gândit să fie ridicat în zona platformei Electroputere, acum mall-ul din Craiova, dar ideea a rămas în stadiu de proiect, locația respectivă fiind în prezent supusă unor litigii. ”Practic, orizontul de realizare a acestui proiect îl apreciem ca fiind imposibil de anticipat. Nu avem nicio speranță că acea locație aleasă inițial e una care să asigure realizarea lui efectivă”, spune Mihăloiu.

Conform decanului Baroului Dolj, Lucian Săuleanu, Palatul de Justiție Craiova, care ar urma să găzduiască Judecătoria și Curtea de Apel, va fi construit pe un teren cu o suprafață de aproape 8.000 metri pătrați, situat pe Bulevardul Decebal.

Totul este la stadiul de achiziție servicii proiectare, pentru care a fost organizată licitația. Termenul de realizare al clădirii ar trebui să fie 2024. În decembrie 2020 s-au deschis ofertele pentru realizarea părții de proiectare, care ar trebui să fie anunțată până în luna mai a acestui an”, afirmă Săuleanu.

 

Adauga comentariu