Bătuți ”în serie”, la Breasta: Întâi useriștii, apoi peneliștii, aparent din cauza concesionării unui teren de 15.000 mp al fostei tabere de pionieri

În mai puțin de o săptămână, patru persoane au apelat 112 pentru a reclama că au fost agresate fizic de persoane necunoscute, în localitatea Breasta. Victimele au un numitor comun: afilierea la partide politice în opoziție cu actuala conducere a Primăriei Breasta și o atenție sporită asupra unei suprafețe de 20.219 mp, unde există un parc de agrement, pe care administrația a dezmembrat-o în 2012, și o concesionează acum la un preț despre care susțin că ar fi mai mic decât cel al pieței.

Pentru a înțelege firul poveștii, trebuie să ne întoarcem puțin în trecut. Suntem în ianuarie 2012. Un teren intravilan pe care a existat o tabără de pionieri construită pe vremea lui Ceaușescu, ulterior denumită tabără pentru elevi, este dezmembrat în urma unei decizii a CL Breasta din acel an. Din actele de proprietate, terenul avea 25.000. Însă, din măsurătorile cadastrale a rezultat că suprafața lui este de 20.219 mp. Fiindcă diferența de aproape 5.000 mp ni s-a părut mare, am întrebat doi cadastriști dacă este posibilă o astfel de ”marjă de eroare”, fără ca la mijloc să fie vorba despre vreo ilegalitate. Răspunsul este da. Astfel de situații apar frecvent, mai ales în cazul suprafețelor foarte mare, măsurate cu mulți ani în urmă. 

În decembrie 2021, Primăria Breasta își inventariază bunurile. Printre ele se numără și terenul care face subiectul anchetei noastre - Teren aferent tabăra de elevi Breasta - având număr de inventar 185. Suprafața din contabilitatea primăriei Breasta trecută în dreptul acesteia este de 25.000 mp, cu o valoare de 890.831 de lei. 

Cum spuneam, terenul (pe care îl vom analiza doar din perspectiva măsurătorilor din teren, nu a actelor de proprietate) în suprafață de 20.219 mp este dezmembrat în ianuarie 2012 în două loturi: unul de 5.000 mp și celălalt de 15.219 mp. Acesta din urmă a fost dezmembrat, la rândul său, în alte 4 loturi: primul are 3941 m, al doilea 784 mp, al treilea - 1.200 mp și ultimul - 9.294 mp. Acesta din urmă, alături de lotul de 5.000 de mp (în total 14.294 mp) fac obiectul unei Hotărâri a CL Breasta, adoptată în ședința din 28 ianuarie 2022, în vederea concesionării pentru desfășurarea de activități în turism. Este teren intravilan, categoria de folosință curți-construcții. Conform Studiilor de oportunitate realizate în decembrie 2021, de Marli Eval Total SRl din Craiova, prețul minim de pornire al licitației a fost stabilit de evaluator la 0,15 lei/mp/lună. Astfel, terenul de 5000 mp a fost evaluat la 148.500 lei, rezultând o redevență lunară de 750 lei, respectiv anuală de 9000 lei. Terenul de 9294 mp a fost evaluat la 276.000 lei, așadar o redevență lunară de 1390 lei, respectiv anuală de 16.680 lei. În altă ordine de idei, prețul de pornire al licitației pentru un metru pătrat din aceste terenuri este de 1,8 lei pe an, respectiv 0,15 lei pe lună. De aici, acuzațiile...

Foto: suprafața totală a celor două terenuri care vor fi concesionate:

Din cei 12 consilieri prezenți la ședința din 28 ianuarie 2022 (7 ai PSD și 5 ai PNL) 9 au votat ”pentru” aprobarea Hotărârii, iar trei (unul de la PSD -  fostul primar Marin Marcu - și 2 liberali) au votat ”împotrivă”. (Vedeți mai jos consemnările din procesul verbal al ședinței). Unul dintre aleșii peneliști ”consideră că raportul de evaluare este subevaluat, valoare rezultată fiind mică” și întreabă de ce nu se face un parteneriat public-privat. Nu i se răspunde. Un alt coleg de-ai săi, de la PSD, vrea să știe ce se va întâmpla cu cortul de nunți care există pe teren. Este vorba de o structură metalică şi fundaţie de beton, realizată pe mandatul fostului primar Marin Marcu, inaugurat în 2012, pentru desfășurarea de şedinţe şi evenimente precum nunţi și botezuri. Acestuia i se răspunde că respectivul cort va fi relocat pentru că nu se concesionează întreaga suprafață.

 

Bătaia. Scena I. Victime: membri USR

18 februarie 2022. Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Breasta sunt sesizați, prin apel 112, de un tânăr, de 27 de ani, din comuna Breasta, cu privire la faptul că, atât el cât și un bărbat, de 40 de ani, din aceeași localitate, ar fi fost agresați fizic de trei bărbați. ”Polițiștii s-au deplasat la fața locului, unde au fost găsiți doar tânărul de 27 de ani și bărbatul de 40 de ani, care au declarat verbal ca ar fi fost agresați de 3 bărbați, în timp ce se aflau pe o stradă din comuna Breasta. Cei doi au refuzat să formuleze sesizare scrisă și totodată au refuzat să fie transportați la spital. În cauză, polițiștii s-au sesizat din oficiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violenţe.Totodată, persoanele indicate de cei doi au fost identificate de polițiști,  stabilindu-se că sunt trei bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și 31 de ani, din Breasta. Cercetările sunt continuate de polițiști pentru stabilirea cu exactitate a situației de fapt, urmând ca la finalizare să fie propusă soluție prin unitatea de parchet competentă”, comunicau reprezentanții IPJ Dolj după incident.

Victimele sunt un membru al USR Dolj, de loc din din comună, și un amic al acestuia, tot din Breasta, care au povestit că au mers la primarul Ion Vizitiu să-l interpeleze, în calitate de cetățeni, despre concesionarea terenurilor din satul de vacanță. Agresiunea s-ar fi petrecut, conform acestora, după ce au părăsit sediul Primăriei Breasta, ziua în amiaza mare, în văzul elevilor care ieșeau de la școală și al părinților acestora. 

În loc să asculte şi să vorbească frumos, primarul PSD a răspuns iritat şi cu aroganţă să se ducă acasă şi să îşi găsească de muncă, fără să cunoască faptul că cei doi localnici din Breasta au un loc de muncă şi contribuie prin taxe inclusiv la salariul domnului primar. La ieşirea din primărie, cei doi au fost agresaţi fizic de trei indivizi. Cineva a considerat că nu este în regulă ca cetăţenii să pună întrebări legat de modul cum sunt cheltuiţi banii comunei“, au anunțat, ulterior, reprezentanții USR Dolj, într-o postare pe Facebook, însoțită și de fotografii în care se văd fețele bătute ale celor doi.

Bătaia. Scena II. Victime: membri PNL

24 februarie 2022: Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Breasta sunt sesizați, prin apel  112, de un bărbat de 31 de ani, din municipiul Craiova, cu privire la faptul că, atât el cât și o tânără de 22 de ani ce îl însoțea, ar fi fost agresați fizic. ”Polițiștii s-au deplasat la fața locului, unde au fost găsiți cei doi, declarând verbal ca au fost agresați de persoane necunoscute în timp ce se aflau pe o stradă din comuna Breasta. Cercetările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a situației de fapt, fiind întocmit  dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de lovirea sau alte violențe, urmând ca la finalizare să fie propusă soluție prin unitatea de parchet competentă”, comunică reprezentanții IPJ Dolj.

Victimele sunt doi membri ai PNL Dolj: chiar președinții organizațiilor de tineret ai PNL Dolj, respesctiv PNL Craiova, Doru Câplea (care este și directorul Regionalei de Poștă Craiova) și Bianca Epure. După incident, PNl Dolj remite presei și un comunicat în care precizează că cei doi ”au fost bătuţi cu bestialitate de patru cetățeni ai comunei doljene Breasta”: ”Conform locuitorilor comunei, agresorii sunt apropiați ai primarului PSD din Breasta, Ion Vizitiu, protagonistul unui scandal mediatic ca urmare a demersului său de a concesiona tabăra din localitate la un preț mult subevaluat. Reamintim că un incident identic a avut loc săptămâna trecută, când un membru al unei alte formațiuni politice a fost bătut de apropiații primarului Vizitiu”.

În fapt, cei doi liberali se aflau în localitate ca să distribuie publicația ”Indiscret” care a tratat, în ultima ediție printată, subiectul celor două terenuri care urmează să fie scoase la licitație, cu un preț de pornire de 0,15 lei/mp, cu titlul ”Tun imobiliar la Breasta”. 

Primarul respinge acuzațiile 

Contactat de redactorul Ziarul de Craiova pentru un punct de vedere legat de cele două incidente, dar și despre concesiunea care a stârnit scandalul, primarul comunei Breasta, Ion Vizitiu, spune că este ținta unui linșaj mediatic și că acuzațiile legate de subevaluarea terenurilor sunt nefondate. 

În primul rând vreau să spun că nu primarul a decis ca suprafața să fie concesionată unui investitor, ca să o dezvolte, să o întrețină și să creeze locuri de muncă, ci Consiliul Local. Propunerea nici nu mi-a aparținut mie, ci doamnei viceprimar. În al doilea rând, prețul de pornire al licitației a fost stabilit de un evaluator, și nu de primărie. La ora actuală proiectul este votat, așteptăm să vină viza de legalitate, și apoi va fi organizată licitația. Pur și simplu nu înțeleg unde este o problemă în acest proiect, care este greșeala? Așadar, cred că este doar un pretext de scandal. Nu înțeleg, dacă am fi în campanie, aș mai înțelege. Pe de altă parte, în momentul de față noi cheltuim un miliard de lei vechi pe an cu întreținerea lui, când, odată cu concesionarea, scăpăm de chelutială și avem și pe plus ce vine de la investitor”, susține Vizitiu.

Ion Vizitiu: ”Incidentul cu bătaia este regretabil. Dar mai regretabil e că directorul poștei împărțea ziare”

Cât despre bătaia pe care au primit-o cele patru persoane, primarul respinge toate acuzațiile și speculațiile. Consideră că agresiunile sunt fapte reprobabile. În același timp, e de părere și că împărțirea de ziare cu ”știri false” este la fel de regretabilă, mai ales de către un director de poștă.

Resping orice acuzație că aș avea vreo implicare în aceste agresiuni. De o săptămână sunt hărțuit pe toate căile, prin toate mijloacele, provocat și acuzat. Despre cele două persoane agresate săptămâna trecută, cei doi cetățeni, dintre care unul este membru USR Dolj, pot să spun că au venit doar să mă provoace. Din păcate, m-am lăsat provocat și comportamentul meu nu a fost cel mai bun, dar nu a fost vorba de vreo amenințare, ci doar le-am spus să nu mai filmeze și să se ducă să-și facă armata. Într-adevăt, ca primar, nu trebuia să reacționez, deși au venit doar cu pretextul că vor să știe care sunt planurile cu concesiunea, dar nu au vrut decât să mă irite. 

Oricine poate spune că agresorii sunt cunoscuți primarului, pentru că primarul își cunoaște toți cetățenii. Am văzut că mi se aduc acuze că printre agresori er fi fost fratele și cumnata mea. Eu nu cred, și știu sigur că nu au făcut asta. Ipotetic vorbind, și dacă ar fi fost așa nu îmi pot fi imputate mie fapte pe care nu le-am comis, nu e vina mea. Ce s-a întâmplat în Satul Valea Lungului este regretabil. Dar regretabil este, și chiar m-a surprins, că directorul de la Poștă, domnul Câplea, președintele PNL de la tineret, pe Dolj, merge să împartă ziare cu o știre falsă la adresa primarului. Este rușinos. E regretabil că au luat bătaie, dar mai rușinos este că directorul împărțea ziare cu știri false despre primar.

Plânegere penală pe numele victimelor useriste

De unde au ei (victimele celor două agresiuni n.r.) informații că agresorii sunt oamenii primarului. Am făcut deja plângeri pe numele lui Baciu Sorin, de la USR, și pe al celuilalt, sunt înregistrate la Parchet și vom vedea și cu domnul președinte de la tineret ()Doru Câplea, PNL nr.) dacă este normal să împartă un ziar cu știri false despre primar. 

Cei de la PNL au mers unde are fratele meu un magazin, în satul unde lumea m-a votat în procent de 90%, satul unde și eu locuiesc. Vă dați seama că în sat am prieteni, verișori, rude, fini, dar acum să mă acuze că am legătură cu agresiunea este aberant. Mi-au legat numele de cel al unui băiat, Golfiță Elvis, care îmi este cunoscut, și pe care îl acuză că a participat la bătaie, doar pentru că apărem împreună în fotografii pe Facebook. Eu nu am avut altercații cu nimeni, sunt un om liniștit, nici măcar în campanie nu am jignit pe nimeni, deci pur și simplu nu înțeleg ce se întâmplă. Am doi copii, e o situație foarte stresantă atât pentru mine, cât și pentru familia mea”, ne-a declarat primarul Ion Vizitiu.

Rămâne să urmărim în continuare cum se va încheia licitația de concesionare a terenului de circa 15.000 mp, dar și cine se face vinovat de agresiunile petrecute în Breasta. De un lucru suntem sigur: orice agresiune fizică e condamnabilă și mizerabilă. Cu atât mai mult cu cât între victime este și o femeie.

 

 

Adauga comentariu