Becheru face recurs grațios împotriva convocării de către primar a Consiliului Local Craiova

Craioveanul Petru Becheru a început procedura de anulare a convocării Consiliului Local de către primarul Mihail Genoiu în ședința programată vineri, 13 noiembrie. Acesta susține că nu i-a fost comunicat prin e-mail actul normativ emis de primar, așa cum a solicitat prin Petiția nr. 112396/05.08.2020. ”Prin răspunsul nr. 112396/03.09.2020 ne-ați învederat că ne veți comunica toate actele normative emise de dvs.”, a menționat Becheru în Plângerea prealabilă împotriva convocării ședinței de Consiliu local pentru data de 13.11.2020.

Pe de altă parte, mai susține craioveanul, ”puterea executivă, reprezentată de primar, nu poate călca în picioare separația de puterea deliberative stabilind aceeași ordine de zi cu o ședință convocată anterior de consilieri pentru următoarea zi lucrătoare.

Acesta mai menționează că la data și ora la care este convocată ședința nu se poate deplasa la sediul Primăriei Craiova pentru a asista la ceremonia de depunere a jurământului de primar, deoarece va fi într-un pelerinaj ”în extremitățile vântoase ale Transilvaniei”. 

Ieri, 11 consilieri de la PNL, USR și PLUS au convocat o ședință extraordinară pentru data de 16 noiembrie 2020, în care urmau să aibă loc depunerea jurământului de 6 supleanți și învestirea primarului ales. Mai târziu, însă, primarul în funcție, Mihail Genoiu, a anunțat că nu e legală convocarea ședinței de către consilieri și că el va da dispoziția de convocare pentru o ședință de îndată, care să aibă loc în ziua de vineri, 13 noiembrie.  

Reamintim că Petru Becheru a contestat în intanță validarea mandatului de rimar obținut de Lia Olguța Vasilescu la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Argumentul acestuia a fost că un primar nu poate fi validat pentru că 2 din 3 alegători au votat împotriva lui. Instanța i-a respins solicitările și a validat-o pe Vasilescu.

Pe de altă parte, reamintim și că Tribunalul Bucureşti a decis amendarea edilului Craiovei, Mihail Genoiu, pentru nepunerea în practică a unei decizii a aceleiaşi instanţe prin care era obligat să pună la dispoziţia unei persoane fizice, respectiv la dispoziția lui Petru Becheru, dispoziţiile de primar care nu erau publicate pe site-ul instituţiei.

După ce Primăria Craiova a refuzat comunicarea dispoziţiilor de primar către acesta, craioveanul a făcut reclamaţie administrativă, dar şi aceasta a fost refuzată de municipalitate, iar în final a înaintat acţiune în instanţă la Tribunalul Bucureşti, în anul 2018. ”Instanţa mi-a dat dreptate şi a obligat Primăria Craiova să îmi comunice dispoziţiile. Ei au făcut recurs la Curtea de Apel Bucureşti, care s-a judecat în martie. La recurs s-a menţinut sentinţa Tribunalului şi i-a obligat să-mi comunice actele. Sentinţa a devenit definitivă şi, potrivit legii contenciosului, autoritatea are la dispoziţie 30 de zile să ducă de bună voie la îndeplinire obligaţiile stabilite prin hotărâre. Eu am aşteptat nu 30 de zile, ci 3 luni, dată fiind şi situaţia aceasta generată de pandemie. Văzând ulterior că nu comunică acele acte normative cu putere de lege, am făcut cerere de executare la Tribunal şi legea prevede că în astfel de cazuri conducătorul instituţiei este amendat, exact cum s-a şi întâmplat", a declarat Petru Becheru.

Potrivit deciziei Tribunalului Bucureşti, primarul Mihail Genoiu a fost amendat cu 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere până la îndeplinirea deciziei Curţii de Apel Bucureşti, iar municipalitatea trebuie să plătească reclamantului penalităţi de 100 lei/zi de întârziere. Primăria Craiova a făcut recurs.

 

Adauga comentariu