Cadoul ”otrăvit” al Olguței pentru Nedelescu!

Gheorghe Nedelescu, fostul administrator al defunctei SC Termo Craiova, și-a ”găsit” un nou post de director, la ADi Termis Dolj, după ce a fost respins surprinzător pentru preluarea conducerii noului Termo Urban, prin manevra consilierilor ecologiști ai lui Antonie Solomon. (Gurile rele spun că, de fapt, indirect, a fost ”mâna” Olguței Vasilescu). De ce noul post? Pentru că președintele Asociației de Proprietari Bloc ”Romarta”, Petru Becheru, denunțătorul Olguței Vasilescu din dosarul ”Fațada” a descoperit că prețul căldurii a fost mărit ilegal în luna aprilie a.c. de ADI Termis Dolj. 

După cum ne-a confirmat, acum două zile, Gheorghe Nedelescu a fost numit director executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termis Dolj, creată de Primăria Craiova, cu primăriile Ișalnița și Vârvoru. Asociația a fost înființată în 2014, iar în 2015 a fost creată în cadrul său o nouă societatea de termoficare, SC Termo Urban, ca să distribuie și să furnizeze agentul termic către sistemul centralizat al orașului. După ce defuncta Termo și-a încetat definitiv activitatea, încheiată fiind procedura falimentului, în martie 2021 Consiliul Local Craiova a împuternicit ADI Termis Dolj să delege serviciul de alimentare cu energie termică, prin gestiune directă, societății înființate în 2015, SC Termo Urban S.R.L.. 

În ultima zi din anul 2020, prin Hotărârea nr. 376, Consiliul Local Craiova a stabilit ca prețul la gigacalorie (GCal) pentru populație să fie de 237.60, fără TVA. Prin Hotărârea nr. 114/31.03.2021, Consiliul Local Craiova a aprobat mandatarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Termis Dolj să atribuie în numele si pe seama unităților administrative membre, contractul de delegare al serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, prin gestiune directă, către operatorul regional S.C. Termo Urban S.R.L., fără a modifica, însă, prețul la căldură, stabilit pe 31 decembrie 2020.

Intrată în pâine, ADI Termis Dolj a luat, însă, și prima decizie, prin Hotărârea nr. 1/09.04.2021 a mărit prețul energiei termice de la 237,60 la 290,14 lei (fără TVA), adică a aplicat o majorare de 18% prețului căldurii în Craiova.

”(...) Deciziile de creștere a tarifului au fost luate în AGA  ADI Termis. Majoritatea asociațiilor au venit și le-am explicat, puteau să încheie contractele cu obiecțiuni, dar nu au făcut-o. Contractele s-au semnat foarte repede, niciodată nu au trecut tarifele în contractele încheiate cu asociațiile de proprietari. Este un contract cadru aprobat de ANRE. La solicitarea asociațiilor sau agențiilor se pot face Anexe la contract cu tariful. Este o mărire de tarif către populație fundamentată pe pierderi, pe tot ce se întâmplă. Prin HCL114 /2021 și conform Legii nr. 51/2006 și Legii nr.325 /2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică s-a stabilit modul de delegare a gestiunii. Prin această hotărâre asta s-a stabilit împuternicirea ADI TERMIS care a delegat către Termo Urban noul serviciu. ADI TERMIS, după hotărârea de consiliu, ne-a delegat nouă tot serviciul. În AGA s-a stabilit acest lucru, inclusiv tariful. Modificarea tarifului nu are nici o legătură cu subvenția de la primărie”, declara, pentru Gazeta de Sud, Lorena Nicolăiță, director SC Termo Urban, în luna mai a.c..

Numai că, se pare, această hotărâre a Adunării Generale a primăriilor asociate în cadrul ADI Termis, de majorare a tarifului, despre care vorbea Nicolăiță, a fost emisă fără respectarea procedurilor de transparență decizională. Ceea ce atrage nulitatea ei. Conform legii, asociațiile de dezvoltare intercomunitară au statut de utilitate publică, fiind destinate exercitării și realizării în comun a competențelor autorităților administrației publice locale referitoare la furnizarea/prestarea serviciilor de utilități publice. Drept urmare, ele pot emite acte administrative cu caracter normativ, adică acte normative care se aplică tuturor persoanelor de pe raza localităților membre ale asociațiilor. Un exemplu de act normativ este cel prin care se stabilește prețul la un serviciile de utilități publice.

Conform prevederilor art. 7 alin. (1) din Legea nr.52/2003 privind transparența decizională, în cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative autoritatea administrației publice are obligația: să publice un anunț referitor la această acțiune în site-ul propriu, să-l afișeze la sediul propriu, într-un spațiu accesibil publicului și să-l transmită către mass-media centrală sau locală, după caz. Ceea ce nu a fost cazul.

Într-o speță asemănătoare, Tribunalul București a statuat, printr-o sentință pronunțată într-un proces cu denunțătorul Olguței Vasilescu, Petru Becheru, referitor la dezinfectarea scărilor de bloc cu Aldezin, că asociațiile de dezvoltare intercomunitară, printre care și ADI Salubris Dolj (asociația care gestionează activitatea de dezinfecție și dezinsecție din Craivoa), sunt autorități publice care trebuie să respecte procedura transparenței decizionale. 

Pe 31 august 2021, Petru Becheru, în calitate de președinte al Asociației de Prop. Bloc ”Romarta” a solicitat Primăriei Craiova informații despre ADI Termis Dolj, informații despre activitatea Asociației. Petiția a fost redirecționată la ADI Termis. În răspunsul trimis președintelui Asociației”Romarta”, ADI Termis Dolj îi comunică faptul că nu au site. Răspunsul solicitării a fost semnat, surpriză, de Gheorghe Nedelescu.  Asta pentru că, între timp, Olguța Vasilescu a făcut o mișcare politică interesantă. L-a pus pe Nedelescu conducător al ADI Termis, chipurile, pentru a controla activitatea SC Termo Urban, fix societatea la care Gheorghe Nedelescu a primit vot negativ cu ajutorul deloc întâmplător al oamenilor lui Solomon. 

În realitate, Gheorghe Nedelescu a fost numit la ADI Termis (nu) ca o compensație pentru funcția pierdută la Termo, nici pentru o sinecură, ci, mai ales, pentru a fi pe un curs de coliziune cu Petru Becheru. Adică să-și rupă gâtul în problema creșterii tarifului la căldură. Dacă supraviețuiește scandalului, va trebui să înfrunte și nemulțumirile legate de alte posibile creșteri de prețuri la gigacalorie.

Petru Becheru consideră că, în atare condiții, SC Termo Urban SRL trebuie să returneze clienților sumele facturate în plus pentru căldură și apa caldă. ”Voi solicita organelor competente cercetarea măririi abuzive a prețului la căldură și acoperirea prejudiciilor cauzate poporului craiovean”, declară Petru Becheru.

Sursa foto: Indiscret în Oltenia

Adauga comentariu