Campanie electorală la grădiniță și la căminul cultural. Primarii din două localități din Dolj au amplasat bannere pro PSD pe clădirile de educație și cultură din comunele lor

Startul campaniei electorale a fost furat în majoritatea localităților. Locurile în care se afișează bannere, afișe și panouri cu mesaje electorale sunt stabilite de fiecare administrație locală în parte. Doar că unii primari, din exces de zel, au aprobat afișe în locuri în care campania electorală este interzisă prin lege. 

Prima situație, la Goicea. Acolo a apărut de mai bine de o săptămână un banner imens pe clădirea uneia dintre grădinițe, cu mesajul „Patrioți în Europa. România merită mai mult!” și sigla PSD. Edilul-șef al localității a venit cu o explicație.

“La parter funcționează grădinița, dar la etaj, acolo unde a fost pus banner-ul, este o secție de votare. Am considerat că atâta timp cât este o secție, nu sunt probleme și nu se încalcă legea. Dar pentru că am aflat că au existat comentarii pe marginea situației, ieri am decis să îl dăm jos. În acest moment, nu mai esste un afiș electoral pe clădire”, a explicat Dumitru Marcu, primarul comunei Goicea.

O situație asemănătoare s-a înregistrat și la Bistreț, două bannere cu același mesaj au fost puse pe clădirea căminului cultural, dar și pe cea a unei clădiri în care funcționa o școală.

Întrebată de ce a ales să pună astfel de afișe electorale, primărița localității a recunoscut cu greu că ar fi fost amplasate vreodată.

“Nu avem nimic, eu știu că nu avem nimic. Eu știu că acum nu este nimic. Nu pot vorbi acum”, a spus Cristina Antonie, primarul din Bistreț atunci când i s-a solicitat o poziție despre cele două afișe electorale.

Situația a fost însă lămurită de reprezentanții Inspectoratului Școlar Dolj.

“Potrivit declarației doamnei director a școlii din Bistreț, în clădirea pe care a fost afișat bannerul electoral nu se mai desfășoară cursuri din anul 2012, clădirea aparținând în continuare Primăriei. Și la Goicea, directoarea grădiniței a spus că unitatea funcționează la parter, iar afișul a fost amplasat la etaj, acolo unde este amenajată o secție de votare. Potrivit declarațiilor loc, afișele nu se mai găsesc amplasate”, a explicat Nicoleta Lițoiu, purtătorul de cuvânt al ISJ Dolj. 

Situația a fost scoasă la iveală de președintele PMP Dolj, Dan Păloiu. Acesta a anunțat că va depune o sesizare la Autoritatea Electorală Permanentă pentru că s-a încălcat legea. 
În legea electorală se menționează că “este interzisă organizarea acțiunilor de campanie electorală în unitățile militare, precum și în spațiile din școli în perioada de desfășurare a cursurilor”.

 


Adauga comentariu