Carnea de porc fără colesterol, tot mai căutată în apropierea Crăciunului. Mangalița, loc de cinste pe masa tradițională de sărbători

A început postul Crăciunului, însă gospodinele se întreabă deja ce vor pune pe masa de sărbătoare. Când vine vorba de mâncare însă, carnea rămâne preferata românilor pentru sezonul rece. Vânzătorii de porci mizează pe faptul că românii ar scoate din buzunar oricât pentru o masă bogată, aşa că vin cu oferte tentante pentru cei care nu ştiu ce să aleagă pentru Crăciun. 

 

Împătimiţii de carne mai sănătoasă, fără grăsime şi cu conţinut scăzut în colesterol, pot opta pentru porcul Mangalița sau Bazna. Atenţie însă, preţurile pentru o astfel de delicatesă sunt şi cu 50% mai mari decât cele ale porcului tradiţional. 

"Facem cam tot ce se face din porcul mangalita, cum se face tradiţional la noi, începând de la cârnaţi groşi, subţiri, ceafă, muşchi, piept, tobă, jumări, untură, tot ce se face, tradiţional", ne-a spus Dorin Vîrcan, crescătorul de porci mangalița.

 

Sunt doar câteva dintre delicatesele din Mangalița şi Bazna, care pot îmbogăţi masa de sărbători. Însă pe cât de gustoase şi sănătoase sunt astfel de cărnuri, pe atât de piperate sunt la preţ. O ştiu şi producătorii, care îşi freacă mâinile de bucurie în preajma sărbătorilor. 

 

“O mare parte din cumpărătorii noştri sunt cumpărători care au probleme cu sănătatea pt că porcul mangalita este mult mai sănătos decât un porc normal", spune Gilbert Vîrcan, despre vânzările mari din perioada asta.

 

Gilbert Vîrcan din Dăbuleni face parte dintr-o familie de producători, renumită printre crescătorii de porci blănoși şi graşi, dar cu conţinut scăzut de colesterol. Tânărul se poate mândri cu o fermă în care creşte peste 200 de porci Mangalița şi Bazna. 

 

Împătimiţii care vor să păstreze tradiţia sacrificării porcului pot opta pentru animale direct din fermă. Preţul unui kg de porc în viu depăşeşte însă 18 lei. Aşa că cei mai mulţi aleg să cumpere bucatele deja afumate, din magazinele tradiţionale de cărnuri. 

“Avem în jur de 10 sortimente de produse Mangalița, printre care cârnaţii uscaţi, cârnaţi groşi mai puţin subţiri, avem un muşchiuleţ de Mangalița, un ciolan de Mangalița, piept,  şunculiţă, şi nu în ultimul rând jumarile si untură", ne-a spus mama lui Gilbert, cea care se ocupă de magazinul cu produse tradiționale. 

 

Pe acest lucru a mizat şi familia de producători tradiţionali, care şi-a deschis o carmangerie de succes, chiar lângă casă. Cea mai căutată delicatesă rămâne cârnatul de porc, pe care clienţii îl cumpără din belşug în sezonul sărbătorilor. 

 

Preţurile pentru carnea de Mangaliță şi Bazna sunt duble faţă de carnea obisnuită şi sunt cuprinse între 25 şi 80 lei pe kg.

Adauga comentariu