Ce a “expirat” Tudorel când a fost la Pelendava

Biroul de presă al Ministerului Justiției a emis un comunicat de presă menit să prezinte scopul vizitei ministrului Tudorel Toader la Penitenciarul Pelendava din Craiova. Lăsând la o parte greșeala de scriere care s-a strecurat în document(foto), mai grav este faptul că efortul de comunicare este practic inutil. Limbajul de lemn utilizat te face să crezi că ministrul Tudorel a scris el insuși comunicatul, expresiile fiind atât de vagi și lipsite de explicații clare, la fel ca și discursul lui.
 
Trecând la “traducerea” textului, aflăm că ministrul s-a interesat de “condițiile de detenție”, probabil pentru că face el singur recensământul deținuților pe care vrea apoi să îi despăgubească. Nu vrea să recunoască în fața camerelor și a jurnaliștilor, dar se vehiculează între 5 și 8 euro pentru fiecare zi pe care un infractor condamnat pentru Dumnezeu știe ce orori ar urma să îi primească dacă a stat la răcoare în condiții necorespunzătoare. Așa că, dacă ai violat și apoi ai avut colege de celulă două libărci, keep calm,  te despagubește Tudorel! Ai dat în cap pentru un portofel, dar ai trăit o întâlnire de gradul zero cu o rozătoare la baie? Keep calm, te despăgubește Tudorel! Ți-ai strâns de gât bunica pentru că nu ți-a dat bani de țigări, dar nu ai avut fumoar la pârnaie? Keep calm, te despăgubește Tudorel!

În același context s-ar fi discutat și despre “reintegrarea socială a deținuților”. Îl credem pe cuvânt că se preocupă de reintegrare socială, că la câți bani o să primească unii deținuți despăgubiți, ar putea la fel de bine să își cumpere singuri reintegrarea socială.

Comunicatul menționează și interesul conducătorului de ditamai Ministerul de Justiție pentru “metodele de rezolvare a problemelor cu care se confruntă sistemul penitenciar.” Doar că ministrul a stat doar o oră la penitenciarul din  Craiova, timp în care a vizitat și ferma de porci și a dat și sfaturi de eficientizare a vânzarilor prin reducerea prețului la cârnați și la alte produse din carne. Pe când problemele din sistemul penitenciar sunt atât de multe, că i-ar fi trebuit câteva ore să dezbată numai una singură. Era seara, era târziu, iar el nu avea cum să rămână să se odihnească. Penitenciarul nu oferă găzduire de-o noapte, acolo e doar cu all inclusive.

A dat, în schimb, promisiuni. Promisiunea că va stabili, va rezolva, se va interesa, va continua demersuri...ați înțeles!

Ceea ce nu am înțeles este scopul unei comunicări despre nimic! Pentru că da, ministrul nu a rezolvat nimic pentru justiție, pentru angajații săi, pentru restabilirea unei ordini în tot haosul. Este pe cale însă să îi rezolve pe infractori, pentru că a ajuns să fie ministrul lor, Ministrul Deținuților.

Adauga comentariu