Ce fac marile oraşe din ţară de CENTENAR. Cu ce iese Craiova în faţă mâine pe 1 decembrie

1 decembrie 1918 avea loc încheierea de facto a Marii Uniri, un proces istoric în urma căruia toate provinciile locuite de români s-au unit şi au creat un singur stat naţional, România.

Mâine, 1 decembrie 2018 se împlinesc 100 de ani de România, iar autorităţile locale din fiecare oraş mai mare sau mai mic, primăriile de comune sărbătoresc cum pot mai bine această zi cu încărcătură emoţională şi istorică.

Primăria Timişoarei dă o notă personală sărbătorii prin parada tramvaielor de epocă ce se vor perinda pe străzile urbei întreaga zi. Pe lângă ceremoniile religioase şi militare, spectacolele specifice, Societatea de Transport Timişoara va afişa pe străzi tramvaiul tras de cai, tramvaiul istoric "Gemenele" (originalul din 1927) şi tramvaiul turistic cu care timişorenii se şi pot plimba pe unul dintre trasee preţ de câteva ore bune.

Primăria Clujului fură startul sărbătorii. Evenimentele dedicate Marii Uniri încep chiar de astăzi. Evenimentele de mâine, 1 decembrie, sunt asemănătoare cu cele ce se vor desfăşura la Craiova, respectiv ziua începe cu ceremonii religioase şi militare, depuneri de coroane si va continua cu concerte, artificii, lumini, videoproiecţii, animaţie stradală. Spre seară vor concerta cei de la Holograf şi Zdob şi Zdub. De asemenea, clujenii se vor bucura de intrări gratuite la filmul documentar "Marea Unire, România 100 de ani" şi "Moromeţii 2".

Primăria Craiova este şi ea în straie de sărbătoare mâine. De dimineaţă şi până seara, ziua va  fi plină de evenimente speciale.

Un moment inedit pentru ceremonialul din Craiova dedicat Zilei Naționale a României îl va constitui defilarea a două plutoane echipate în ținute militare specifice celor două războaie mondiale din secolul XX.

Momentul va fi urmat de un spectacol artistic realizat de studenți craioveni reuniți de la cinci școli de dans din Craiova, de artiștii de la Ansamblul Folcloric Maria Tănase, corul de copii de la Colegiul Militar Tudor Vladimirescu și artiștii de la Muzica Militară din cadrul Garnizoanei Craiova.

Imediat după ora prânzului în Sala de Consiliu a Primăriei Craiova puteţi viziona documentarul ce rulează şi la Cluj, "Marea Unire-România, la 100 de ani". Holul Primăriei găzduieşte mâine expoziţia "Poloneze şi romance care au schimbat lumea". De la 20.30 apoi, în Sala Polivalentă din Craiova oltenilor li se pregăteşte un spectacol eveniment "Unirea cea Mare", iar pe scenă vor urca Fuego, Dinu Iancu Sălăjanu, Gheorghe Roșoga și Cristina Scarlat. Spectacolul reuneşte peste 100 de artişti.

De semenea, Tudor Gheorghe va susţine un spectacol de aproximativ 2 ore la Filarmonica Oltenia, începând cu ora 18.30.

Şi alte instituţii vor fi implicate în evenimentele desfăşurate mâine. Vrobim de Casa de Cultură Traian Demetrescu unde va exista expoziţia de arte vizuale Craiova acum 100 de ani.

Autorităţile locale nu i-au uitat nici pe cei mici. Aceştia vor sărbători în Fabrica de Poveşti electroColobri, sub genericul Renii lui Moş Crăciun. De asemenea, tot la Colibri, copii sunt aşteptaţi să fie Spiriduşi pentru o zi.

sursa foto Mediafax, Gândul

Adauga comentariu