Ce le-a cerut HoReCa miniștrilor la întâlnirea de la Craiova. Care a fost miza Oguței Vasilescu în organizarea evenimentului în Bănie

Prezenți la Craiova pentru Adunarea Generală a Federației Patronale din Industria Ospitalității, la care au fost invitați și patru dintre miniștrii Guvernului Ciucă, dintre care au ajuns doar trei, antreprenorii din HoReCa au cerut renunțarea ”de urgență” a câtorva dintre măsurile restrictive impuse restaurantelor, finalizarea măsurilor privind granturile de capital de lucru, compensarea cu 20% a pierderilor înregistrate în 2020 și 2021, sprirjin privind forța de muncă și flexibilizarea condițiilor de angajare. 

Primăria Craiova, condusă de Olguța Vasilescu, nu a fost deloc întâmplător parteneră a evenimentului. Prezidiul i-a mulțumit la unison pentru invitație și eveniment. Nu turismul a fost miza, chiar dacă edilul din Bănie vorbește adesea despre turistificarea orașului, fapt care doar amuză publicul larg, iar pe cel naiv îl face să spere (fiindcă, deși cu toții ne-am dori, Craiova nu are vreo bază solidă pentru a nutri speranța unui oraș cu adevărat turistic), ci etalarea forței pe care președinta PSD Craiova și-o menține la nivel național, aducând în Bănie nu mai puțin de 4 reprezentanți ai Guvernului, dintre care doi miniștri social-democrați, cel al Muncii și cel al Economiei. Singurul liberal care se afla pe listă, ministrul IMM-urilor și Turismului, nu a mai ajuns la întâlnire. Din partea Ministerului Sănătății a fost anunțat ca prezență, încă de la început, secretarul de stat Levente Vass, de la UDMR. La întâlnire au fost prezenți și prefectul de Dolj, Nicușor Roșca, și președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, care au rămas și pe parcursul conferinței de presă, însă departe de microfoane și camerele de luat vederi.

Pe noi ne interesează industria turismului pentru că vrem să dezvoltăm orașul Craiova inclusiv prin tot ceea ce presupune evenimente și investiții în infrastructura turistică în următorii ani, de aceea am vrut să dăm un semnal inclusiv la nivelul Guvernului, că sprijinim această industrie. Eu sunt absolut convinsă că din tot ceea ce s-a discutat aici, 70% dintre cererile dvs. se pot întâmpla, ceea ce, oricum, credeți-mă, este foarte bine”, a fost singura declarație făcută de primarul Olguța Vasilescu în cadrul conferinței de presă organizată după încheierea întâlnirii oficiale.

HoReCa vrea măsuri urgente, până în sărbători

Președintele Federației Patronatelor din Industria Ospitalității (FPIO), Corina Macri, a declarat că speră ca, punctual, ”această industrie să fie relaxată, să poată funcționa normal în următoarea perioadă” și că au primit promisiuni că ”există această opțiune”. 

Punctual, reprezentanta antreprenorilor din Insutria Ospitalității, a prezentat miniștrilor cerințele Horeca din acest moment:

”Cerem să renunțăm de urgență la închiderea la ora 21.00 a restaurantelor, pentru persoanele cu certificat verde și revrnirea la un program normal de funcționare, eliminarea restricției de funcționare la 50% din capacitatea restaurantelor și permiterea organizării evenimentelor private pentru persoane care dețin certificat verde. Sperăm ca aceste măsuri să se realizeze cât mai repede, având în vedere că industria noastră este foarte bine ancorată în realitate și 85% din personalul Ospitalității este vaccinat, gata să-și primească oaspeții într-un mediu controlat.

De asemenea, cerem sprijin financiar pentru realizarea Măsurii 2 - Capital de lucru, demerată în decembrie 2020. Ea este activată în această lună, dar numai pentru o parte din sumele promise în 2020 și așteptăm găsirea unor soluții în așa fel încât această măsură să fie finalizată, antreprenorii din industria locală care au nevoie foarte mare de acești bani pentru a trece peste această perioadă.

Cerem finalizarea măsurilor de compensare cu 20% a pierderilor înregistrate în 2020 față de 2019, la finalul anului 2021. Ținând cont că și anul acesta ne-a afectat puternic, noi nu am funcționat nicio lună fără restricții, din iunie până în septembrie am avut restricții mai puține, cerem compensații financiare pentru 2021 raportat la 2019, având în vedere că nu există nicio măsură de sprijin aprobate pentru acest an.

Am cerut reactivarea măsurii de sprijin pentru decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unui angajat care este readus în câmpul muncii, cât și posibilitatea utilizării facilității pentru angajați concomitent. În ceea ce privește forța de muncă, am cerut modificarea Codului muncii pentru a putea oferi flexibilitate când e vorba de angajarea forței de muncă în industria ospitalității. În contextul actual, mai mult ca niciodată, e nevoie de flexibilitate și în formula actuală nu este permis. Să nu uităm că în Industria Ospitalității ne confruntăm cu o acută lipsă de personal, de aceea este nevoie de o strategie sectorială focusată pe retenția forței de muncă și instruirea unei noi generații de personal. 

Ca măsuri rapide, cerem anularea impozitului pe venit pentru anul 2021 pentru firmele afectate de restricțiile pandemiei. 85% dintre actorii din acest sector plătesc impozit pe venit, fie că au pierderi, fie că nu. Impozitul forfetar e un impozit particular și reprezintă 14% din industria ospitalității. Reducerea taxelor și impozitelor locale, pentru că industria a funcționat tot anul cu restricții și nu e normal ca noi să plătim impozite 365 de zile, în condițiile în care am funcționat cel mult 4 luni”, a precizat Corina Macri, șefa FPIO, în conferința de presă. 

Aceasta a adăugat că ”dacă nu putem găsi soluții pentru compensații financiare, cerem compensarea datoriilor și obligațiilor bugetare până la 30 iunie 2022 sau amnistie fiscală pentru aceia a căror activitate a fost restricționată în acest an, precum și acordarea de credite punte până la primirea compensațiilor datorate de stat pentru anul 2020 și neonorate încă. De exemplu, creditelor punte din agricultură, pentru subvenții”, a încheiat Macri.

La rândul său, ministrul Economiei, Florin Spătaru, a precizat că pe site-ul ME a fost publicată lista companiilor care beneficiează de sprijinul de 20% și că ”va trebui să ne uităm în viitor, să vedem care sunt provocările industriei, cum va trebui să ne organizăm dpv al politicilor de competivitate, astfel încât să avem sustenabilitate și reziliență acestei industrii”. ”Consider că industria HoReCa face parte din angrenajul economic și că e un element extrem de important pentru dezvoltarea economiei românești”, a declarat ministrul Economiei.

Potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi, ”a fost o discuție credem noi constructivă”, care, concret, se va materializa în constituirea unui grup de lucru care să conclucreze la ”armonizare legislației muncii”:

Am preluat unele proiecte, am răspuns pe loc anumitor solicitări. Legislație este pentru face aceste lucruri. Avem și două vești bune pentru Horeca, am prelungit voucherele de vacanță, cele neconsumate în acești ani și vom acorda vouchere de vacanță și pentru anul 2022. În programul de guvernarea avem măsuri extrem de importante, care vor duce la o forță de muncă calificată și să continuăm ceea ce PSD a mai făcut și în mandatul trecut și anume să sprijinim companiile în vederea calificării și recalificării astfel încât foraț de muncă să poată fi pusă la dispoziție”, a explicat Budăi.

Întrebat ce se mai întâmpla, mai exact, ca urmare a discuțiilor de azi, ministrul Muncii a afirmat că va fi creat un grup de lucru cu speciliști ai Ministerului Muncii, inspectoratelor de muncă și din HoReCa și se va ”încerca armonizare legislației muncii”.

Am precizat că anumite lucruri există, dar se pare că este o aplicare deficitară și diferențiată la nivel de județe. Ce va ieși din acest grup de lucru, cu siguranță vom anunța. Important este că ne dorim să facem aceste lucruri cât mai repede, dar trebuie să terminăm cu bugetele, după care vedem ce probleme mai sunt, prelungirea șomajului tehnic, chestiuni care deja se întâmplă și pe care le-am prezentat investitorilor din HORECA”.

Pentru Ministerul Sănătății cel mai important aspect constatat în cadrul evenimentul de la Craiova, reprezentat de data aceasta de secretarul de stat Levente Vass, a fost că ”se pare că avem foarte multe lucruri în comun”: 

De exemplu, susținem Certificatul Verde ca o posibilitate de a facilita mișcarea liberă, de a ne duce în 2022 la o viață normală. Am felicitat medicii de familie din Dolj, care vaccinează cel mai mult din țară și mulțumesc autorităților publice locale care au colaborat și a fost susținere reciprocă în cursul valului pandemic 4. Cred că aceste discuții și înțelegeri pot fi și pot sta la baza unor colaborări fructuoase în 2022 și să le dăm oamenilor posibilitatea de a se recrea, de a se reabilita și de a continua munca și peste valul pandemic și între valurile pandemice, pentru că pacientul român are nevoie de dumnealor și în perioadele când nu există sau, să sperăm, nu va mai exista Covid-19”, a declarat secretarul de stat.

Întrebați dacă până de sărbători se vor adopta măsurile precum renunțarea la închiderea restaurantelor la ora 21.00 dar și când vom ști în ce condiții ne vom putea petrece sărbătorile, președintele FPIO ca răspuns că se așteaptă ca ”în următoarea ședință de Guvern aceste restricții să fie ridicate”.

Din partea Guvernului, ministrul Marius Budăi a preluat microfonul, anunțând, neoficial, după cum a ținut să subliniează: 

O să dau din casă, așa, neoficial. Aseară, pe grupul de lucru al Guvernului, cu miniștrii și cu premierul am discutat deja posibilitatea prelungirii programului pe perioada sărbătorilor, în primul rând pentru magazine, mai ales cele alimentare. Nu mai vrem să creem acele aglomerări. Nu sunt specialist în sănătate, dar vă spun ce am discutat. Dar hai să așteptăm măsurile finale și să nu aruncăm în public ceva ce nu va fi real și să creăm agitație. Când vor fi măsurile reale, și asta se va întâmpla în 2-3 zile, vor fi anunțate de Ministerul Sănătății, de premier, de cei care sunt însărcinați să facă acest lucru. Dar sigur se dsicută aceste aspecte începând de ieri”. 

FOTO: Remus Badea

Adauga comentariu