Centrele sociale pentru persoane fără adăpost pline până la refuz în această perioadă. Doi în pat sau pe saltele, nu le pasă cum dorm. Cea mai mare dorință a celor abandonați pe strazi este sa aibă un cămin cald

Centrul social de urgență pentru persoane fără adăpost "Sfântul Vasile" din Craiova este nu doar plin în această perioadă a anului, ci supraaglomerat. Temperaturile cu minus de afară i-au alungat de pe străzi pe cei care acolo își trăiesc viețile. 


Centrul "Sfântul Vasile" are o capacitate de 52 de locuri care a fost depășită de mult, de când vremea rea și gerul șia- făcut simțite prezența. 

"Sunt în jur de de 56 de beneficari în acest moment în centru. NUmărul persoanelor fără adăpost oscilează, unii vin alții pleacă. Acum sunt mai mulți decât capacitatea noastră maximă, dar doarm câte doi în pat, sau pe saltele, facem ce putem să îi ajutăm și să îi primi pe toți să nu rămână pe străzi.", a declarat Tamara Piele, asistent social Centrul Social Sfantul Vasile Craiova.


Beneficiază de un adăpost deasupra capului persoanele care dorm pe străzi, nu au o casă sau un venit stabil, femei cu copii victime ale violenței în familie, tineri post instituționalizați, chiar și agresori și persoane care au fost date afară din casă de copii sau rude. Aceștia au parte nu doar de patru pereți unde să fie feriți de firgul de afară. Ei primesc 3 mese calde pe zi, haine primite din donații, sunt spălați, tunși și consiliați.


Mai mult decât atât, de sărbători, angajații centrului social de urgență fac tot ce pot ca beneficiarii să simtă măcar puțin spiritul Crăciunului.


"Avem aici tot felul de oameni, de toate vârstele, tot felul de tipologii. Avem șapte copii în acest moment, cu mamelor lor. De sărbători ajung la ei diferite cadouri făcute de cei care binevoiesc să facă o faptă bună. Le facem un brad de Crăciun și încercăm în fiecare an să le asigurăm o masă bogată, cu toate mâncărurile tradiționale,a stfel încât să simtă și ei că sunt sărbători, chiar dacă unii sunt singuri pe lume.", a adaugat Tamara.


În centru beneficiarii pot să stea între o lună și 12 luni. La fiecare șase luni se face o reevaluare a persoanelor pentru a vedea daca mai este nevoie de prelungire a șederii sau a fost reintegrat beneficiarul respectiv.

De cele mai multe ori persoanele fără adăpost revin în centrele sociale de urgență pentru că nu pot să se întrețină singuri.

Adauga comentariu