Cine este și ce avere are Radu Preda, încă senator (mazilit de) PSD, dar candidat al PMP. Are case în Craiova, dar stă la țară, ”la prieteni”

Consilier județean din 2008 până în 2012, director la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova (iunie 2012 - martie 2013),  apoi director la Regia Autonomă de Transport (RAT) Craiova (aprilie 2013 - august 2014) și de două ori administrator public la Primăria Municipiului Craiova (martie 2015 - iunie 2016 și noiembrie 2016 - decembrie 2016), Radu Preda a devenit senator PSD după alegerile din 2016.

A fost alături de Olguța Vasilescu, singura pe care o ”regretă” după recenta despărțire de social-democrație, încă de pe vremea când amândoi erau la PRM, iar când aceasta a trecut la PSD, i-a devenit șef de cabinet. De altfel, Olguța Vasilescu este nașa de căsătorie a lui Radu Preda și a copilului acestuia. În primul mandat de primar obținut de Vasilescu a fost mâna ei dreaptă. Și la bine și la greu. Împreună au fost anchetați și trimiși în judecată într-un dosar de corupție instrumentat de DNA, cu privire la reabilitarea fațadelor blocurilor din Centrul Istoric. Lucrările au fost făcute din sponsorizările mai multor firme care aveau lucrări în derulare cu primăria. Procurorii au avut suspiciuni că primarul Olguța Vasilescu, Radu Preda și încă o persoană, Elena Daniela Popescu (angajată pe rând la RAADPFL, RAT Craiova și SC Piețe și Târguri Craiova SRL, structuri subordonate Primăriei Craiova) au făcut presiuni asupra patronilor pentru a contribui cu bani la reabilitarea blocurilor. Prejudiciul estimat a fost de peste 900.000 de lei, iar inculpaților le-a fost instituit sechestru asupra bunurilor. În martie 2016, Olguţa Vasilescu a fost reţinută pentru 24 de ore, apoi a fost plasată în arest la domiciliu timp de o lună. Dosarul a fost trimis către instanţă, însă, în octombrie 2016, judecătorii au decis să restituie cauza către DNA, pentru că unele acte de urmărire penală erau nule şi au exclus unele probe din dosar. Dosarul se află încă în lucru. 

În utimul timp, Radu Preda luase ”avânt” printre șefii PSD de la centru. Devenise liderul grupului senatorial, însă fără consultarea prealabilă a șeful său de la Dolj, Claudiu Manda, care i-a retezat aripile, în ciuda relației sale cu Olguța Vasilescu, pe care o credea una trainică. Preda a povestit presei că a plecat la București primul pe lista de deputați ai PSD Dolj, dar a ajuns pe un umilitor loc 11, din 12. Iar Claudiu Manda, despre care spune că nu i-a oferit nicio explicație concretă, în afară de faptul că de la centru s-au sucit propunerile, l-a condamnat în fața presei pentru rezultatul alegerilor locale din 27 septembrie de la Craiova, pe care Radu Preda susține că nu le-a avut în gestiune, deci nu i se pot imputa. În plus, în zona pretinsă, rezultatele au fost chiar mulțumitoare, afirmă Radu Preda. După mazilirea sa, Olguța Vasilescu nu a avut nicio reacție publică în ceea ce îl privește. Preda spune că a primit un mesaj de la ea în care i-a transmis că nu știa nimic legat de ce s-a intamplat și că ea l-a votat pe locul unu. Cert este că jocul ori interesul politic al cuplului Olguța - Manda fost mai important decât orice relație strânsă, iar Radu Preda a gustat din plin emoția.... trădării. Și, cum se spune, s-a întâmplat și la case mai mari. Pentru că ”lupii tineri” și-au schimbat de vreo 2, 3 ori blana, dar năravul ba. 

Cât despre avuția materială a lui Radu Preda, în vârstă de 40 de ani, de profesie inginer mecanic, se rezuma la un teren, două case, toate în Craiova, o mașină și indemnizația de demnitar. Deși singurele sale proprietăți sunt la oraș, Preda stă de 15 ani în Șimnicul de Sus, după cum public afirmă, mai ales acum, în campania electorală. Întrebat unde locuiește mai exact, Preda a declarat pentru Ziarul de Craiova că stă în satul Dudovicești, comuna Șimnicu de Sus, ”la prieteni”. Soția sa a avut aici un teren de 700 mp, cumpărat în 2005, pe care a construit o casă de 140 mp, proprietăți care au fost înstrăinate între timp. În perioada cât a lucrat la structurile primăriei Craiova, acesta avea venituri suplimentare, pe lângă salariu și indemnizația de mebru în CA al Avioane Craiova, din închirierea unor imobile și ca salariat al propriei firme, Cartea Veche SRL.

Conform ultimei sale declarații de avere din 10 iunie 2020, depusă la Senatul României, Preda deține în coproprietate cu soția, în Craiova, un teren agricol de 2.597 mp, cumpărat în 2013, o casă de 144 mp, achiziționată în 2014, și o casă de vacanță de 163 mp, cumpărată tot în 2014. Are și un autoturism Mitsubishi Pinin fabricat în 2000. Pentru anul fiscal 2019 nu a înregistrat datorii, împrumuturi sau investiții. Singurul venit care apare în declarația sa de avere este indemnizația de demnitar în valoare de 158.992 de lei. La începutul mandatului de senator deținea, tot împreună cu soția, un teren de 4.000 de mp în localitatea Șimnicu de Sus, pe care l-a vândut în 2018, cu 20.000 de euro. 

Printre ultimele sale inițiative ca senator PSD se numără și propunerea legislativă pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învățământ pe întreaga durată a stării de alertă și urgență, ca urmare a riscului răspândirii coronavirusului COVID-19, în care inițiatorii sunt și liderul PSD Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Robert Cazanciuc și Alfred Simonis.

În prezent, Radu Preda își face campanie electorală din postura de candidat la Senat pe listele PMP Dolj. Lucru care a stârnit alte controverse în jurul său. De altfel, chiar PSD-ul pe care l-a părăsit pentru a putea avea acces la Parlament l-ar putea propulsa, încă o dată, după redistribuirea mandatelor, în funcția de senator pemepist.

 

Adauga comentariu