Cine sunt aspiranții PSD Dolj la deputăție: o caracaleancă cu diplomă de economist, o controversată avocată bucureșteancă, un fiu de fost fotbalist, o fiică de sindicalist

Alexandra Presură, actual deputat, Iulian Badea – economist, fiul fostului fotbalist Pavel Badea, Laura Vicol – mai nou avocata Olguței Vasilescu în procesul cu Petru Becheru, Eliza Peţa – actual deputat, fiica liderului de sidicat de la Avioane Craiova, Victor Peța, și Cosmin Durle, administrator public al Craiovei, sunt oferta PSD Dolj pentru Camera Deputaților la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Lista pestriță a generat conflicte în sânul social-democraților doljeni. Unii, precum Radu Preda, fost senator PSD, au fost complet nemulțumiți de ”aterizarea” lui Iulian Badea, fiul contracandidatului Olguței Vasilescu în 2016 la Primăria Craiovei, liberalul Pavel Badea, precum și a Laurei Vicol, un no name la Dolj, dar, se pare, de răsunet în cercurile ”burgheze” ale capitalei României, unde a profesat ca avocat.

Deși pe Alexandra Presură nu o recomandă multe izbânde în Dolj, în afară de politica pe care o susține din 2008 pentru PSD. Presură este, se pare, principala favorită la vârful PSD Dolj. Din motive pe care publicul larg nu le cunoaște și, care, oricum, sunt irelevante într-o societate în care orice altceva numai meritocrația nu stă la baza promovorii unor oameni cu adevărat capabili. Dar Claudiu Manda, șeful PSD Dolj, se declară mulțumit de prestația ei, așa că restul nu mai contează. ”La Camera Deputaţilor, pe locul 1 este Alexandra Presură, preşedinta organizaţiei noastre de tineret. Am păstrat-o pentru că suntem mulţumiţi de activitatea ei şi pe zona de tineret şi în Parlament (...)”, a explicat Manda în ziua depunerii listelor la BEJ Dolj.

Presură a absolvit liceul în Caracal și Facultatea la Craiova, fiind licențiată în economie. În 2009, a făcut, pentru 4 luni, contabilitate primară la cabinetul unui expert contabil din Craiova, apoi s-a angajat ca economist la Biblioteca Județeană din oraș, unde a rămas până în 2016. A fost apoi director la Zona Metropolitană, a experimentat și calitatea de consilier județean și pe cea de deputat, la numai 32 de ani. Toate experiențele i se datorează... politicii.

Nu are casă, mașină sau terenuri, nu are bijuterii de valoare, nici firme, singurul ei venit în din perioada deputăției fiind în genere salariul de parlamentar de 131.412 lei anual (salariul lunar de 10.951), conform ultimei declarații de avere din iunie 2020. În 2016, în primul an ca deputat, a avut un credit la BCR, scadent în 2020, în valoare de 82.000 lei și acordase un împrumut PSD-ului, de 63.000 de lei, contribuție la campania electorală.  

Locul 2 pe liste este Iulian Badea, un om tânăr, care nu are experienţă politică, dar care se poate forma în primul rând şi poate să reprezinte vocea tinerilor din Craiova”, spunea Manda despre a doua opțiune la Camera Deputaților. Că un tânăr accede în politică, e de înțeles, și e normal ca ușa să îi fie deschisă în orice partid. Însă direct pe un post eligibil în Parlamentul României, e ca și cum ai trimite un iubitor al văzduhului să învețe să zboare direct în aer, la cârma unui Boeing 747 cu sute de călători la bord. Experiența se câștigă treptat, de jos în sus. Asta dacă nu care cumva tatăl îți cumpără direct avionul, cu tot cu pasagerii.

Locul 3 pe liste este ocupat de Laura Vicol, avocat de profesie, o persoană cu notorietate, care şi la dezbateri în Bucureşti şi aici şi în Comisia juridică de la Camera Deputaţilor poate ajuta, poate sprijini, şi în Camera Deputaţilor poate face echipă cu noi”. Ei bine, poziția laurei Vicol a fost disputată și discutată, analizată și ingerată în cele din urmă de partid și opinia publică. Vicol a ajuns la Dolj datorită Liei Olguța Vasilescu, conform propriei declarații. Aceasta a reprezentat-o în instanță pe fosta șefă DIICOT, Alina Bica și pe ofițerul SRI Daniel Dragomir, fugit din țară, iar ieri pe Olguța Vasilescu, în ”duelul” cu craioveanul petru Becheru, care îi contestă mandatul de primar în instanță. Ea însăși a avut probleme cu legea, fiind acuzată de complicitate la exercitarea fără drept a unei profesii și fals în înscrisuri sub semnătură privată. A fost și reținută de procurori pentru de 24 de ore, ulterior fiind achitată definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție. Laura Vicol este prietenă cu Elena Băsescu, care candidează la un post de deputat pe listele PMP Constanța, lucru care a alimentat unele zvonuri potrivit cărora PSD l-a trimis ”la plimbare” pe Radu Preda, special ca să se infiltreze în PMP. Culmea ironiei este că, dintre toți, ea are o carieră, nu funcții și salarii la stat.

Locul 4 este ocupat de Eliza Peţa, parlamentar în funcţie”, a spus, scurt și la obiect, Manda, despre fiica sindicalistului Victor Peța, de la Avioane Craiova, un apropiat și susținător al Liei Olguța Vasilescu. Absolventă de Horticultură, masterandă în Economie şi Administrarea Afacerilor Internaţionale, la Universitatea din Craiova, consultant parlamentar, apoi consilier al primarului în primul mandat al Olguței, din 2012 până în 2014, din 2015 preluând frâiele SC Salubritate Craiova. Din 2016 este deputat de Dolj. Ca deputat s-a făcut remarcată pe plan național recent, când, alături de alți patru colegi de partid și unul de la PNL, a depus un proiect de lege la Senat prin care să modifice Legea 544/ 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Practic, accesul la informațiile publice s-ar limita și ar permite autorităților să refuze să le dea pe motiv că informațiile sunt solicitate cu „rea-credință”. Același proiect de lege prevede că informațiile care fac trimitere la contracte publice nu pot fi oferite pentru a nu pune „în pericol activitatea unor firme". Inițiatorii invocă faptul că "reglementările absurde ale legii dau prilejul diverșilor ONG-iști să solicite arhive de milioane de pagini de documente pe mai mulți ani".  

Locul 5 este Cosmin Durle, actual administrator public de la municipiul Craiova". Durle a fost mutat de la CJ la Primăria Craiova și de la Primăria Craiova la CJ. A fost consilier județean, administrator public al județului, administrator public al Craiovei și director la SC Piețe și Târguri. Acesta are un apartament de 50 mp cumpărat în 2013 și un teren de 410 mp cumpărat în 2017, ambele în Craiova. În 2019 și-a deschis un depozit la BCR, în care avea la data declarației de avere 31.000 lei. De la Consiliul județean a încasat 141.079 lei în anul fiscal 2019, iar de la Primăria Craiova 5476 lei. 

Considerăm că este o listă foarte bună, plecăm de la ideea şi obiectivul nostru care este să obţinem minimum doi senatori şi cinci deputaţi. În această zonă eligibilă avem doar doi care au mai fost până acum în Parlament, restul fiind oameni noi pentru Parlamentul României, oameni cu care ne mândrim. Unii dintre ei au o experienţă enormă, sunt şi oameni care au mai puţină experienţă politică, dar credem că e nevoie să împrospătăm echipele, e nevoie să aducem oameni noi, e nevoie de noi viziuni şi e nevoie să înţeleagă inclusiv craiovenii şi doljenii că nu suntem un partid care rămâne blocat într-o castă cu aceiaşi oameni, aşa cum am văzut la unele partide, ci suntem un partid care are deschise uşile şi care a reuşit să aducă şi alte nume care ar putea să ajute şi în campania electorală, dar mai ales după campania electorală, în Parlament şi în dezvoltarea PSD Dolj", declara Claudiu Manda în ziua depunerii candidaturilor.

Adauga comentariu