Ciucă ”al nostru”, declarat cetățean de onoare al Craiovei odată cu Ion Iliescu. Primăria îi păstrează încă ”onorabili” pe Mitrea și Năstase

E anul 2004. Cu prilejul celei de-a opta ediții a Zilelor Municipiului Craiova, organizată sub conducerea proaspătului primar Antonie Solomon, are loc o ședință solemnă a Consiliului Local în cadrul căreia preşedintele Ion Iliescu primește titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Craiova şi ”cheia oraşului”. La şedinţa solemnă este prezent şi premierul Adrian Năstase, care primește, la rându-i, ”cheia oraşului”, titlul de Cetăţean de Onoare al Craiovei fiindu-i acordat în urmă cu doi ani, pe vremea defunctului Vasile Bulucea. Preşedintele Iliescu declară că ”este mândru să primească această distincţie din partea Cetăţii Banilor, deşi el este un ”biet olteniţean”. Relatarea despre solemnul eveniment apare pe AmosNews și dăinuie și în zilele noastre.

Tot din ea, dar și de pe site-ul actual al Primăriei Craiova, mai aflăm că ”în cadrul aceleiaşi şedinţe solemne, au mai primit titlu de cetăţean de onoare al municipiului scriitorul Fănuş Neagu, poetul Mircea Dinescu, actriţa Teatrului Naţional din Craiova, Leni Pinţea Homeag, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Constantin Buşoi, artistul scenograf, Eustaţiu Gregorian, regizorul Horia Davidescu, generalul Ion Pâlşoiu, comandantul Scorpionilor Roşii, locotenentul-colonel Nicolae Ciucă, judecătorul Curţii Constituţionale, Ion Predescu, şi ministrul Miron Mitrea, care nu a fost prezent la eveniment. De asemenea, post-mortem, a fost acordat acelaşi titlu şi IPS Nestor Vornicesu, fostul mitropolit al Olteniei şi prof. dr. Constantin Voiculescu”, conform AmosNews.

Ceea ce nu relatează publicația mai sus menționată e că în scurt timp urma să fie alegeri parlamentare. Ce bune sunt diversitatea și internetul: alte publicații au făcut-o. Spre exemplu, Hotnews, care nota că Iliescu a fost acuzat că face pe față campanie electorală alături de un întreg alai PSD, din care fac parte și Adrian Năstase și Mircea Geoană. Toți trei erau candidații partidului pe listele parlamentare. 

Anii trec. E anul 2021. Septembrie. Adrian Năstase și Miron Mitrea rămân fără titlurile de Cetățeni de Onoare ai Municipiului Craiova pe mandatul Olguței Vasilescu. Aleșii locali adoptă o hotărâre în acest sens, invocând Regulamentul cadru pentru acordarea titlului, conform căruia condamnarea printr-o hotărâre judecătorescă definitivă și irevocabilă atrage după sine retragerea titlului și pierderea drepturilor aferente. Proiectul a fost inițiat și depus de consilierii locali ai USRPLUS Dolj. Hotărârea a fost adoptată în urma unui vot secret: 15 aleși au votat ”pentru” retragere. Cei doi nu contestă decizia Consiliului Local Craiova.Adrian Năstase și Miron Mitrea sunt scoși de pe Lista cetățenilor de onoare ai municipiului Craiova publicată de enciclopedia online Wikipedia. Istoria nu ar trebui, totuși, rescrisă. Dreaptă ar fi fost mențiunea că titlurile le-au fost retrase și de ce.  

E anul 2021. Noiembrie. Fostul comandant al Scorpionilor Roșii din Craiova, Ionel Nicolae Ciucă (al nostru), decorat pentru misiuni dificile în teatre de operații, este premier al României. În orice caz, bântuie în continuare un miros de securiști și Securitate. Ion Iliescu e un pensionar longeviv. Adrian Năstase și Miron Mitrea sunt încă pe panoul de onoare al Primăriei Craiova la categoria Cetățeni de Onoare. 

E anul 2022. Februarie. Ciucă ”al nostru” e încă premier. Primăria Craiova își actualizează și modernizează pagina web. Năstase și Mitrea sunt încă cetățeni de onoare ai orașului. E drept, ”decât” online. Dar nici cu Ciucă ”al nostru” nu ne e ”rușine”: și el pare că guvernează ”decât” online. 

***

Titlul de "Cetatean de Onoare" al municipiului Craiova se poate acorda:

a) unor inalte personalitati politice, stiintifice sau culturale care, prin activitatea lor socio-profesionala, au contribuit la realizarea unor noi legaturi stiintifice, culturale sau economice cu efecte favorabile municipiului Craiova; b)celor care, prin activitatea lor cotidiana creeaza in tara sau peste hotare o imagine deosebita municipiului si Romaniei, avand ca rezultate realizarea unor puternice legaturi economico - sociale sau de alta natura, in beneficiul cetatenilor comunitatii respective; c)cetatenilor romani sau straini care desfasoara activitati caritabile in municipiul Craiova, beneficiari ai acestei activitati fiind orfanii, batranii, copiii abandonati, handicapati, sau institutiile care adapostesc si ingrijesc acesti defavorizati ai soartei; d)fostilor detinuti politici sau veterani de razboi care prin activitatile lor ulterioare au adus un aport deosebit la realizarea unei imagini pozitive a municipiului Craiova in lume sau au contribuit la realizarea unei legaturi intre municipiu si alte localitati; e)bravilor generali si ofiteri ai armatei romane care s-au distins prin fapte de arme, asigurand astfel siguranta nationala si securitatea statului sau dezvoltarea economico-sociala a tarii prin prestatia lor stiintifica, tehnica, economica sau educativa; f)unor sportivi nascuti sau formati in municipiul Craiova, cu rezultate de exceptie in competitiile sportive internationale (campioni mondiali sau europeni); g)celor care au trecut in eternitate dar care, prin prestigioasa lor activitate au promovat imaginea municipiului Craiova si a tarii; h)persoanelor care, în mod dezinteresat şi repetat, prin donaţii, acţiuni umanitare sau alte acţiuni similare au contribuit la realizarea unor obiective de interes public sau la îmbunătăţirea vieţii locuitorilor municipiului Craiova. altor categorii. 

 

 

Adauga comentariu