CJ Dolj FACE CINSTE: Toți elevii din clasele VI-VII merg, începând cu luna mai, la muzeele din Craiova și iau prânzul gratuit la restaurant!

Inițiativă remarcabilă și lăudabilă a Consiliului Județean (CJ) Dolj, care alocă bani de la bugetul județului pentru ca toți elevii din clasele a VI-a și a VII-a, din toate unitățile școlare din județ să-și poată petrece o zi întreagă la muzeele din Bănie. În plus, toți elevii din afara Craiovei vor primi și o masă caldă, nu oriunde, ci la Restaurantul ”Flora”, aflat în administrarea instituției. 

Din estimările reprezentanților de la vârful județului, este vorba despre aproximativ 10.400 de elevi, de la peste 120 de unități de învățământ gimnazial din Dolj. Deși pentru unii inițiativa ar putea părea o nimica toată, iar pentru alții ar putea fi greu de crezut, trebuie să se știe că un număr considerabil de copii nu au ieșit niciodată din satul în care trăiesc și, nu de puține ori, o masă caldă pe zi e o minune. Despre vreo vizită la muzeu, nici nu mai încape vorba. În cazul lor, muzeul e o simplă noțiune abstractă. De aceea, inițiativa merită promovată și lăudată. Proiectul se numește ”EU la muzEU” și va costa administrația județeană, anul acesta, circa 400.000 de lei. Cum bine zicea președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, în cadrul conferinței de presă organizată pentru anunțarea lui, la câți bani se duc pe tot felul de proiecte (eu îmi permit ca pe unele să le cataloghez fără menajamente drept prostii), suma e mai mult decât rezonabilă, iar scopul - îmi permit din nou să apreciez subiectiv - lăudabil. 

Proiectul a fost gândit împreună cu directorul Muzeului Olteniei și, împreună cu instituția muzeală, vrem să oferim acces la educație non-formală și ceea ce înseamnă cultură muzeală pentru cât mai mulți elevi. Cum nici măcar mulți dintre craioveni nu au fost niciodată la vreun muzeu din oraș - sunt chiar și oameni de vârsta noastră -, cu atât mai mult sunt elevi, mai ales cei din alte localități decât Craiova, care nu pot pot să ajungă sau ajung mai greu să vadă ce există în muzee. Sunt niște bogății ale noastre, iar Muzeul Olteniei are undeva la peste o sută de mii de piese. Am zis să creăm un cadru pentru ca, anual, elevii de gimnaziu, din toate școlile din județ, să poată să vină la muzeu organizat, pentru că mai greu ajungi din anumite localități, chiar și cu școala, să vizitezi timp de o zi muzeele din Craiova. Până la urmă, cine să aibă întâietate să vadă ce bogății avem, dacă nu acești copii care vin după noi și care sunt viitorul nostru”, a explicat președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Potrivit acestuia, proiectul se va adresa doar claselor a șasea și a șaptea, întrucât au considerat că cei de clasa a opta sunt la final de gimnaziu și timpul lor trebuie dedicat examenelor. Proiectul se va derula anual, astfel încât și cei care sunt în clasa a V-a în prezent, vor intra în program în ciclul următor.

Concret, elevii de la a VI-a și a VII-a din Craiova vor beneficia de o vizită la toate muzeele din oraș, cu tur ghidat, și vor primi câte o broșură. Toți elevii de la aceleași cicluri gimnaziale de la școlile din afara Craiovei vor avea transportul asigurat până la destinație și înapoi. Pentru asta, CJ va încheia contracte cu firme de transport, prin licitație, pentru ca fiecare școală să aibă autocar cu care să se facă deplasarea. La prânz, elevii vor merge la Restaurantul Flora. Toate cheltuielile sunt asigurate de CJ Dolj din fondurile proprii. ”Noi sperăm să-și dorească ca pe viitor să mai vină la muzeele noastre”, a spus șeful CJ Dolj. 

Potrivit managerului Muzeului Olteniei, Florin Ridichie, proiectul rezolvă o problemă esențială a școlilor, anume asigurarea transportului.

Noi, ca instituție, am încheiat numeroase parteneriate cu profesorii și școlile, și am constatat această mare problemă a zecilor de profesori, cea a transportului elevilor la muzeu, iar prin acest proiect se rezolvă acest aspect, fiind ajutați toți elevii. Infrastructura muzeului este pregătită să primească grupurile de elevi care vor veni, atât de la cele din Craiova, cât și din zona județeană”, a declarat Florin Ridichie.

CJ Dolj și Muzeul Olteniei colaborează cu Inspectoratul Școlar Dolj, pentru a stabili calendarele de vizită, care vor fi posibile începând cu luna mai a acestui an.

Conducerea CJ Dolj spune că suma necesară se ridică la aproximativ 400.000 de lei, bani din fonduri proprii. ”Nu-s bani puțini, dar noi, de-a lungul timpului, am dat bani mult mai mulți și pe alte chestiuni”, a afirmat Cosmin Vasile. 

 

Adauga comentariu