Clădire simbol a Craiovei, construcția care adăpostește cele mai valoroase piese românești sta sa cadă. IMAGINI din interior. Ce amintiri au foștii elevi ai Colegiului Carol

Una dintre cele mai impunătoare și impresionate clădiri din Craiova este Colegiul Carol din Craiova. Situata în centrul orașului, construcția atrage toate privirile trecătorilor din cel puțin doua motive.

Pentru ca este o clădire cu o arhitectura unica și în același timp pentru ca o clădire atât de frumoasă este crăpata pe la toate colturile, ii cade tencuiala, se desprinde zidăria.

 

"Biblioteca Colegiului National "Carol I" este una dintre cele mai valoroase din tara prin vechime si prin tezaurul pe care il detine... A luat nastere la 18 octombrie 1836 si contine carti rare, tiparite cu mai bine de patru secole în urma, daca tinem seama ca cea mai veche carte înregistrata a fost tiparita în 1514 ("Tratat de numismatica" de Budeus). Douazeci si patru de roci descoperite pentru prima data pe teritoriul Romaniei se afla la Colegiul National "Carol I". De asemenea, 5700 de exemplare exotice si 2000 de microlepidoptere autohtone se afla in colectia de fluturi adapostita de Colegiul National "Carol I". O alta valoare adapostita la Colegiul "Carol I" este Ecorseul lui Brancusi, lucrarea de absolvire a Scolii de Belle Arte din Bucuresti. Replica aflata în laboratorul de biologie de la Colegiul National "Carol I" este una dintre cele patru existente în lume. Imi doresc cu toata fiinta sa salvam cladirea principala a Colegiului CAROL I. Multora poate vi se pare imposibil, dar nu e. Fotografiile sunt din Biblioteca Colegiului Carol I", scrie Ramona Saseanu, unul dintre absolvenții Colegiului.

"Doua lucruri mă leagă de acest Colegiu, primele opt clase le-am terminat aici, al doilea lucru, este faptul că aproape 20 de ani am locuit exact langa el. Îmi aduc aminte de copilărie, când... săream gardul de la baza sportivă a acestuia că să jucăm baschet. Multi dintre noi își mai aduc aminte de Molda, frumoasa cățelușa a Colegiului, de tanti Lenuța de la Poarta sau de Hitleristul, cum îl numeam noi pe portarul de la intrare, care ne alerga pe baza sportiva!.. E păcat că se găsesc bani de borduri, de betoane, de giratorii, de parcuri făcute cu milioane de euro, dar niciodată nu s-au găsit bani pentru Colegiu! Nepăsare, neputință, nu știu cum să descriu asta , însă trebuie făcut ceva urgent pentru a salva acest edificiu", a povestit Emil Mladin.

În acest moment reabilitarea clădirii pare a fi doar un obiect de campanie electorala la nivel local. 

Adauga comentariu