Claudiu Manda, cel mai leneș europarlamentar, plătit cu 7.145 euro net/lunar. Timpul trece, leafa merge...

La aproape trei ani de când a devenit europarlamentar, Claudiu Manda, președintele PSD Dolj, a reușit ”performanța” de a face... mai nimic. Este cel mai leneș dintre cei 8 social democrați care fac parte din cea de-a 9-a legislatură a Parlamentului European (PE): Rovana Plumb, Carmen Avram, Cristian Terheş, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru și Adrian Benea. Poate cu acesta din urmă să se mai ”lupte” până la final de mandat, pentru a nu obține titlul de repetentul clasei, fiindcă nici el nu se poate lăuda cu prea multă activitate. Pe de altă parte, termen de comparație nu există între el și celălalt europarlamentar dat de Dolj, Marian Jean Marinescu, de la PNL, fiindcă liberalul nu doar că este la al patrulea mandat de eurodeputat, dar a avut și are o activitate de premiant. În total, România a trimis în PE 34 de eurodeputați (10 PNL, 8 PSD, 8 USR, UDMR, ProRomânia şi PMP - câte doi).

Cum site-ul Parlamentului European e actualizat la zi cu munca aleșilor noștri trimiși să ne reprezintă în UE, că doar nu e pagina web a unei asociații intracomunitare obscură de apă, căldură sau gunoi sau a unei primării de comună de pe la noi, la care te poți uita luni întregi fără să afli nimic nou, e simplu de urmărit cu ce s-a ocupat Claudiu Manda în cei aproape trei ani de eurodeputăție. Mai ales că președintele PSD Dolj nici nu a făcut mare lucru. Ei bine, din iulie 2019, de când a început legislatura, a avut în TOTAL ”fabuloasa” cifră de 9 acțiuni ”la vedere” ca parlamentar european. Cea mai numeroasă activitate a fost chiar anul acesta, când Manda a ”rupt”, practic, gura târgului, cu nici mai mult, nici mai puțin de 3 rapoarte semnate în calitate de raportor. Dar, să vedem înainte de asta ce calitate are europarlamentarul nostru în PE.

De la 2 iulie 2019, Claudiu Manda este unul dintre cei 705 eurodeputați (rămași după ieșirea Marii Britanii din UE) care fac parte din cea de-a noua legislatură a Parlamentului European și este afiliat Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (S&D). În prezent, este membru în Comisia pentru afaceri externe, Comisia pentru control bugetar, Subcomisia pentru securitate și apărare și face parte din Delegația pentru relațiile cu Peninsula Arabă. Manda este și înlocuitor de membru în Comisia pentru comerț internațional, Comisia pentru bugete și Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Mexic. Așadar, treabă serioasă cu controlul bugetar și afacerile externe. Pentru cine o ia în serios...

Europarlamentarul PSD Claudiu Manda a fost inclus de publicația Politico în topul eurodeputaților care participă cel mai puțin la voturile din plenul Parlamentului European (PE), conform g4media.ro. De asemenea, din analiza realizată de Politico mai reiese faptul că Manda este cel mai indisciplinat europarlamentar din rândul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților (S&D), votând în proporție de 22,2% în mod diferit față de restul colegilor săi, potrivit aceleiași surse.

Conform informațiilor disponibile pe pagina sa oficială de membru al Parlamentului European, Manda a făcut, în calitate de raportor, în cei aproape trei ani de mandat, un singur raport, chiar la începutul acestui an, în ianuarie 2022, despre numirea lui Marek Opiola în funcția de membru al Curții de Conturi. (Un raportor este numit în comisia parlamentară competentă pentru a elabora un raport privind propunerile de natură legislativă sau bugetară sau alte aspecte. La elaborarea raportului, raportorii se pot consulta cu experții și părțile interesate relevante. Aceștia sunt, de asemenea, responsabili de elaborarea amendamentelor de compromis și de negocierile cu raportorii alternativi. Rapoartele adoptate la nivelul comisiei sunt apoi examinate și votate în plen).

Totodată, în calitate de raportor alternativ (grupurile politice desemnează un raportor alternativ pentru fiecare raport din comisia competentă, pentru a urmări progresele înregistrate și a negocia texte de compromis cu raportorul), tot în ianuarie 2022 a înaintat alte 2 Rapoarte privind numirile lui Jorg Kristijan Petrovič și Mihails Kozlovs în funcțiile de membri ai Curții de Conturi.  

Ca raportor alternativ a mai avut 2 intervenții: una în decembrie 2020, și anume ”Recomandarea pentru a doua lectură prind poziția în primă lectură a Consiliului în vederea adoptării unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind un regim general de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii”, și o alta în octombrie 2021, când a semnat un Raport privind revizuirea Regulamentului financiar în vederea intrării în vigoare a cadrului financiar multianual 2021-2027. 

În cei aproape trei ani ca europarlamentar, Claudiu Manda și-a dat girul, alături de colegii său, pentru două propuneri de rezoluție (sunt depuse pe teme de actualitate, la cererea unei comisii, a unui grup politic sau a unui procent de cel puțin 5% dintre deputați și se votează în plen): una în decembrie 2019, pentru comemorarea a 30 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989; cealaltă, în iunie 2020, privind Protecția europeană a lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri în contextul crizei provocate de COVID-19.

Două curiozități a avut Claudiu Manda de când este eurodeputat. A vrut să știe și a cerut răspuns oral, alături de alți europarlamntari, despre Funcționarea pieței interne (octombrie 2019) și cea de-a doua despre Dubla calitate a produselor pe piața unică (iulie 2020).

Claudiu Manda a avut o singură solicitare pentru un răspuns scris, pe 2 iulie 2020, despre Situația precară a mobilității forței de muncă în interiorul UE și criza sanitară din abatorul Renania de Nord-Westfalia.

De notat că Iulian Claudiu Manda nu și-a motivat niciodată în scris voturile, așa cum au făcut-o mereu colegii săi din PE, fie ei de la PSD, PNL, USR sau minorități. Deputații pot prezenta o explicație scrisă a votului lor în plen, dar președintele PSD Dolj nu s-a obosit să o facă niciodată.

Tot la categoria NICIODATĂ, se mai poate nota că Manda NU a avut nicio contribuție la dezbaterile în plen. Adică nu a luat niciodată cuvântul.

Cu toate acestea, salariul lunar brut al europarlamentarului, conform statutului unic, este (de la 1 iulie 2021) de 9.166,30 euro, adică 7.145,04 euro net/lunar. Însă, pe lângă salariu, un europarlamentar mai primește și alți bani, care acoperă asigurări medicale, cheltuieli cu transportul, diurne, costurile cu închirierea biroului, costurile de management, abonamente la companii de telefonie etc, care pot ajunge până la alte câteva mii de euro.

În privința navetei, Claudiu Manda și-a luat o grijă de pe umeri, ca să nu mai stea la ”mila” Parlamentului European. Ori, din contră, din grijă pentru banul european. Și-a achiziționat un apartament de 240.000 de euro, în capitala Belgiei, printr-un credit bancar. Acasă, la Craiova, are împreună cu Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, o casă boierească pe care a cumpărat-o cu 230.000 de euro de la controversatul Emanuel Bănică. Este celebrul conac cu candelabre import Italia, uși care au clanțe cu cristale Swarorovski, băile au robineții suflați cu aur de 24k, iar toate vasele wc au capace soft-close.

Anul trecut Claudiu Manda a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru folosirea influenței de șef de partid, pentru că ar fi intervenit pe lângă directorului AJPIS Dolj, membru de partid, să se ocupe de o problemă cu ajutorul social acordat ilegal beneficiarilor din comuna Bratovoești. Pentru că acesta este europarlamentar, dosarul este judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

Sursa foto: digi24.ro

 

Adauga comentariu