Claudiu Manda ”l-a capacitat” bine pe Nea' Simi. Fostul director AJPIS Dolj între ”Am înțeles domnu’ președinte!” și ”Nu au fost influențe politice”

Președintele PSD Dolj, Claudiu Manda, inculpat într-un dosar privind infracțiuni de corupție, pe care este acuzat că le-ar fi comis în calitate de lider de partid, nu s-a prezentat în sala de judecată a Înaltei Curți de Casație la ultimul termen, din 17 martie a.c., dar a fost reprezentat de avocat. În schimb, Marius Simcelescu, fostul director al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (APIS) Dolj, și el inculpat în același dosar, a venit în fața magistraților cărora le-a cerut să ridice sechestrul instituit de procurorii DNA pe bunurile sale până la valoarea de 315.850 de lei, cât este prejudiciului cauzat AJPIS Dolj, conform ziare.com. Claudiu Manda este acuzat de folosirea influenței ca lider de partid, iar Marius Simcelescu de abuz în serviciu.

La termenul din 17 martie, Marius Simcelescu (foto jos, sursa ziare.com) a solicitat ridicarea măsurilor asiguratorii de pe bunuri, instituite până la valoarea de 315.850 de lei. Acesta și-a justificat solicitarea, conform jurnaliștilor de la ziare.com, spunând că a acționat din dispoziția primarului din Bratovoești, Ion Marin, și că, oricum, prejudiciul invocat ”nu este unul cert”. Avocatul fostului director AJPIS a mai susținut și că clientul său nu a fost influențat politic. De menționat că Ion Marin și-a recunoscut faptele. S-a ales cu o pedeapsă de 2 ani cu suspendare pentru acuzațiile de instigare la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și fals intelectual în formă continuată. Adică a recunoscut că i-ar fi cerut ajutorul șefului PSD Dolj pentru a ajunge și a rezolva problema cu directorul Simcelescu.

Prejudiciul invocat în cauză nu este unul cert. Dacă persoanele respective erau înscrise la AJOFM, atunci primesc venitul minim garantat. Toate aceste elemente sunt de competența autorităților locale, nu ale AJPIS Dolj, adică ei plăteau ce transmitea primăria. Nu au fost influențe politice”, a arătat avocatul lui Simcelescu, citat de ziare.com.

Acei oameni erau înscriși la AJOFM, își căutau un loc de muncă. Decizia (n.r. - de plată) nu are legătură cu dosarul. Noi, Agenția Județeană pentru Plăți, plăteam numai din dispoziția primarului”, a declarat Simcelescu în fața judecătorilor, conform ziare.com, cărora le-a cerut să ridice măsura asiguratorie.

Însă, în aceeași zi, completul de judecată a respins solicitarea inculpatului de ai fi ridicat sechestul asupra bunurilor:

În baza art. 2502 Cod procedură penală, menţine măsura asiguratorie dispusă faţă de inculpatul Simcelescu Marius-Nicolae prin ordonanţa 24/P/2015 din data de 25 mai 2020 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, până la concurenţa sumei de 315.850 lei. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 17 martie 2022”.

Deși Marius Simcelescu a susținut în fața magistraților că nu a fost influențat politic, rechizitoriul procurorilor anticorupție și înregistrările telefonice purtate de inculpați, dar și de fostul primar al Bratoveștiului, denotă cu totul altceva.

Reamintim că Iulian-Claudiu Manda a fost trimis în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire a influenței ori autorității ca persoană cu funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. La rândul său, fostul director al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj, în funcție la data faptelor, a fost trimis în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul.

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut că, ”în calitate de președinte al PSD Dolj, inculpatul Manda Iulian-Claudiu ar fi intervenit, la data de 5 iunie 2015, pe lângă directorul AJPIS Dolj, inculpatul Simcelescu Marius-Nicolae, simpatizant și militant al aceluiași partid, ocazie cu care și-ar fi folosit influența și autoritatea pentru ”a-l capacita” pe director să se implice în soluționarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești (Dolj), lucru pe care directorul instituției l-ar fi făcut prin încălcarea legii”.

Intervenția inculpatului Manda Iulian-Claudiu ar fi avut drept scop obținerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid și pentru primarul comunei Bratovoești, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești, față de care AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obținute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) și de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj.

Aceasta, în condițiile în care anterior, a avut loc un control desfășurat de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj prin care s-a constatat că aproape 50% din persoanele verificate au încasat în mod necuvenit, în diferite perioade de timp, venitul minim garantat (VMG), întrucât nu erau îndeplinite o serie de condiții esențiale cerute de Legea nr. 416/2001 pentru acordarea ajutorului social.
Ca urmare, AJPIS Dolj a emis decizii de recuperare de la persoanele menționate în actul de control a sumelor plătite necuvenit cu titlu de VMG, iar concomitent a încunoștințat aceste persoane că trebuie să restituie în cel mai scurt timp sumele respective.

În acest context, în urma discuției purtate în data de 05 iunie 2015 cu Manda Iulian-Claudiu, Simcelescu Marius-Nicolae ar fi acționat contrar dispozițiilor legale și ar fi dispus, în perioada imediat următoare discuției, respectiv 05-29 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat și în baza căruia au fost șterse, în mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primiseră necuvenit ajutoare sociale.

Ca urmare, AJPIS DOlj a suferit un prejudiciu de 315.850 lei, reprezentând bani nerecuperați de la cele 59 de persoane menționate procesul-verbal de control al AJPIS DOlj și în cazul cărora se emiseseră deja deciziile de recuperare a sumelor plătite necuvenit.

AJPIS Dolj s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 315.850 lei, reprezentând prejudiciu material cauzat prin fapta inculpatului Simcelescu Marius-Nicolae
”.

Iată și transcrierea înregistrărilor telefonice purtate de inculpați:

Claudiu Manda l-a sunat pe Cosmin Enea și au purtat următoarea convorbire:

„Cosmin Enea: Da.

Claudiu Manda: Mă, tu îl știi pe unu` Simcelescu?

Enea: Da.

Manda: Simi? Nea Simi?

Enea: Da. (…)

Manda: Poți să-i zici să mă sune și pe mine? Că nu-mi răspunde la telefon. Am un număr de telefon, poate nu l-oi avea eu bun.

Enea: Da. (…)”

După 2 minute, Nicolae Simcelescu l-a sunat pe Claudiu Manda și, după un schimb de politețuri, are loc următorul dialog:

„(…) Manda: Aici, lângă mine este domnul primar de la Bratovoești.

Simcelescu: Da, știu.

Manda: Veni…Zicea că e o chestiune care are legătură cu matale, nu cu mine. Când îl primești și pe el în audiență?

Simcelescu: Păi da…Da’ nu e vorba de…Știu care e situația. Nu numai acolo, cam peste tot, c-am vorbit ieri cu domnul prefect pe la ora trei (…)

Manda: Nu e… Nu e treaba mea, nu mă bag eu în ea! Ideea este să…

Simcelescu: Știu, știu, da.

Manda: …Îl primești, să vorbiți acolo, nu știu…

Simcelescu: Da, da. Păi nu că să-l primesc! Eu am fost tot timpul la servici. Acuma, chiar acu plecai o juma` de oră.

Manda: Când te găsește?

Simcelescu: Ă…

Manda: Dacă plecași, nu-i problemă! Dacă vrei să vină mai târziu, vine mai târziu, dacă nu, mâine. Nu știu…

Simcelescu: Da, da, vorbesc…

Manda: Mâine e sâmbătă.

Simcelescu: Nu, și astăzi. Eu o să întreb…Îmi termin treaba aici și ajung la Craiova într-o oră și îl sun.

Manda (către o persoană): Se-ntoarce la Craiova.

Simcelescu: Da. Și-l sun. Eventual mă duc în Bratovoești, care e problema?

Manda: Bun! Bun!

Simcelescu: Da, da.

Manda: Ă..Are…el are numărul lu` matale.

Simcelescu: Da, da, da.

Manda: Vă-ntâlniți voi, stabiliți voi…

Simcelescu: Așa, gata! Pai, eu doar venii..Acuma plecai să îmi…Știu eu pentru ce. Da. Am înțeles domnu’ președinte. Nicio problemă!

Manda: Bine.

Simcelescu: O rezolvăm noi într-un fel. O mai… Da. Bine.

Manda: Treaba voastră… Să fie legal, totul!

Simcelescu: Da, da, legal. Da, da, bineînțeles. Corect, da.

Manda: Să nu se creadă că fac vreun trafic de influență.

Simcelescu: Da. Nu! Nu! Nu! (…)”.

Claudiu Manda a negat implicarea sa în ilegalitățile făcute cu privire la ajutoarele sociale de la Bratovoești, susținând că el doar a facilitat o întâlnire între cei doi:

”Precizez ca nu am știut cauza pentru care dorea domnul Marin Ion sa ajungă in audiență și nici nu aveam de ce sa mă interesez, pentru ca nu era de competența mea, lucru care reiese și din convorbirea mea cu domnul Simcelescu (...) Am aflat cu surprindere că sunt trimis în judecată de către DNA, mai precis de către procurorul Jean Uncheșelu, „făuritorul de dreptate’’, de la Craiova. (…) După ce a ascultat, în prima parte a anului 2015, timp de 6 luni, aproximativ 100 de persoane, probabil primari și toată conducerea PSD Dolj, i-au trebuit 6 ani pentru a descoperi „infracțiunea” si „infractorul”. În concret, sunt acuzat că mi-am folosit influența față de un director de instituție, Simcelescu Marius (…) pentru a obține foloase necuvenite, constând în 65 de voturi, pe care nu le-am luat, dar „mi le-am dorit”, a explicat manda într-o postare pe Facebook.

Adauga comentariu