Coloșii care se “hrănesc” din bugetul local. Investițiile pe fonduri europene care nu aduc niciun leu profit la vistieria Craiovei, dar care trebuie menținute pe linia de plutire

Atragerea de fonduri europene și realizarea de investiții cu bani de la Uniunea Europeană a fost țelul tuturor administrațiilor, doar că majoritatea proiectelor implementate nu sunt concepute să aducă profit material pe termen scurt, ci doar anumite facilități comunității locale. În această situație sunt două mari construcții din oraș care, nu numai că nu sunt pe profit, dar și înghit sume enorme de bani pentru funcționarea la parametri ceruți de Uniune.

Centrul Multifuncțional Craiova a fost realizat printr-o finanțare menită să sprijine mediul de afaceri regional, finanțare care ajunge la peste 80 milioane de lei, din care aproximativ 50 milioane de lei din bugetul local. Doar că întreținerea complexului ne costă mai mult decât investiția inițială. 

Prin contractul de finanțare, municipalitatea trebuie să asigure funcționalitatea întregii clădiri timp de cinci ani, adică până la sfârșitul anului 2020. Media lunară a cheltuielilor cu utilitățile și cu lucrările curente de întreținere, reparații achitate de Primărie pentru Centrul Multifuncțional se ridică la 75.000 lei. În afară de utilități, primăria trebuie să plătească și salariile a 40 de angajați. 

„Centrul Multifuncțional Craiova a înregistrat o scădere foarte mare a decalajului dintre venituri și cheltuieli de la an la an. Astfel, dacă în decembrie 2014 se înregistra un rezultat financiar de minus 861.834,14 lei, la data de 30 iunie 2018 decalajul înregistrat la Centrul Multifuncțional dintre venituri și cheltuieli a fost de minus 154.538,70 lei.”, se arată într-un comunicat al Primăriei Craiova.

În ceea ce privește utilitățile, cheltuielile aferente acestora sunt date de business-planul proiectului care nu a prevăzut utilizarea de energie regenerabilă, de tipul panourilor solare, dar nici o contorizare separată a sistemului de încălzire. Astfel, indiferent de numărul de evenimente realizate sau gradul de ocupare al Centrului, încălzirea obiectivului este gândită a se face integrat, pentru toată suprafața de 12.600 mp, întinsă pe toate cele 4 niveluri. De asemenea, un alt detaliu important al proiectului a fost obligativitatea menținerii unui tarif de închiriere către firme mai mic decât cele de pe piață. 

Așa s-a ajuns la situația în care Centrul Multifuncțional funcționează pe pierdere încă de la inaugurare. Mai grav este că nu este singura investiție care a ajuns să îi coste pe craioveni sume de ordinul sutelor de mii de lei pe lună. La Water Park, situația este similară.

“Obiectivul Complex Water Park Craiova este un proiect complex dedicat comunității, care pune la dispoziția publicului de toate vârstele, numeroase facilități: bazine de înot acoperite, sauna uscată, jocuri de apa si entertaining room, zone de relaxare, zona plaja, insulă de lectură, piscine tematice pentru copii, zonă de joacă și plajă pentru copii, bazin cu valuri, tobogane în spiral, terenuri de nisip pentru diverse sporturi etc., alei pietonale, amenajare peisagistică si spatii verzi.”, este descrierea complexului oferită de Primăria Craiova. 

În primele șapte luni ale anului, încasările de la Water Park au ajuns la aproape un milion de lei, în condițiile în care cheltuielile depășesc 1,8 milioane de lei. Diferența de peste 800.000 de lei a fost suportată în totalitate de bugetul local. 

Proiectul finanțat de Uniunea Europeană îl obligă pe administrator să suporte salariile a 50 de angajați și să achite facturile de utilități și de întreținere a bazinelor.
 
“Veniturile Complexului vor crește considerabil imediat ce vor fi finalizate și demersurile initiate de autoritatea locală pentru aprobarea desfășurării activităților comerciale în incinta Complexului și pentru aprobarea abonamentelor de fidelizare a publicului, elemente care nu au fost prevăzute în proiectul initial și nici în contractul de finanțare.”, promit reprezentanții Primăriei.

Waterpark-ul are o capacitate de 230 de locuri la interior și 1743 de locuri. Biletul de intrare este de 50 de lei de persoană. 


Adauga comentariu